Tanalys

Akademiens stora guldmedalj till ThermoSeeds uppfinnare

En av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens, KSLAs, allra förnämsta utmärkelser, den stora guldmedaljen, ges den 28 januari till ThermoSeeds uppfinnare Kenneth Alness.  Han får den för att han genom ”banbrytande innovationer bidragit till att minska negativ miljöpåverkan från skogs- och jordbruk.”

–Kenneth Alness får medaljen för en synnerligen framstående livsgärning. Alness metod med ångbehandling av utsäde har idag global spridning och dominerar utsädesmarknaden i Skandinavien. Spannmål, ris och lin är de främsta grödorna som behandlas. Användningen av kemikalier har drastiskt minskats och potentialen för ytterligare spridning av metoden är stor, skriver KSLA.

–Jag är oerhört stolt och väldigt hedrad över att få denna fina utmärkelse, säger Kenneth Alness som ägnat hela sitt liv åt innovationer som minskat jord- och skogsbrukets miljöavtryck. Och några planer på att dra sig tillbaka har han inte. Tvärtom.

–Det finns väldigt många spännande applikationer för den här tekniken och jag är i full fart med att göra den tillgänglig för småskaliga användare som till exempel producenter av groddar, skott och kryddgrönt, säger han.

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien delar ut den stora guldmedaljen högst vart femte år och i den exklusiva gruppen av mottagare finns det moderna Lantbruksuniversitets skapare, rektor Lennart Hjelm samt Sveriges tidigare Landsbygdsminister Karl Erik Olsson.

För mer information och bilder, se www.acanova.se, www.ksla.se/priser-beloningar

eller kontakta:

Kenneth Alness, vd Acanova, telefon: 070 638 73 78

Lars Höök, presskontakt, telefon: 070 521 52 07

Om Kenneth Alness och ThermoSeed
 
Kenneth Alness utvecklade tekniken med ångbehandling av utsäde i början av 1990-talet. Tekniken, som idag går under namnet ThermoSeed, ersätter traditionell betning med giftiga kemikalier och är idag den dominerande metoden i Skandinavien. Bara i Sverige ångbehandlas 50 000 ton utsäde årligen vilket minskat användningen av kemikalier med 100 000 liter. 

Exit mobile version