Connect with us

Marknadsnyheter

Älvstädningen 2019 startar i Östersund

Published

on

Älvstädningen, i samarbete med idrottens miljöorganisationen Städa Sverige, är tillbaka för sjunde året i rad. Under fyra helger kommer lokala idrottsföreningar städa bort skräp från Ljusnan, Dalälven, Klarälven, Gullspångsälven samt det nya tillskottet Indalsälven. Fortum och Städa Sverige arrangerar ett event i Östersund den 17 augusti som startskott på årets Älvstädning. Deltar gör även Björn Ferry, Älvstädningens ambassadör.

-Nu är vi igång igen! Vårt fantastiska samarbete med Städa Sverige fortsätter och i år har vi valt att utöka projektet med både en ny älv och introduktionen av vattenprovtagning av mikroplaster. Älvstädningen gör stor nytta, samtidigt som vi stöttar lokala idrottsungdomar genom att de tjänar pengar till föreningen. Vi har vattenkraftverk längs de älvar vi städar så projektet är högst relevant för oss och vår natur, säger Desirée Hylander, projektledare för Älvstädningen på Fortum.

Varje år slängs uppskattningsvis 9 000 ton skräp i svensk natur, något som frestar både på närmiljön och djurlivet. Sedan initiativet Älvstädningen påbörjades har tusentals ungdomar i idrottsföreningar längs älvarna städat bort mer än 177 ton skräp. Fortum vill tacka alla som bidragit hittills och hoppas på stor uppslutning även i år. Årets Älvstädningen inleds i Östersund den 17 augusti med ett event i Badhusparken 12.00-16.00. Björn Ferry, Älvstädningens ambassadör kommer finnas på plasts, så även Jämtdykarna som ska dyka efter skräp i Storsjön samt ett 100 tal ungdomar som plockar skräp på land.

-Vi är stolta över att Älvstädningen växer och att vi nu också har möjligheten att göra en insats längs Indalsälven. Alla intresserade är varmt välkomna till Badhusparken i Östersund på lördag om inte annat för att se hur mycket dykarna hinner ta upp från Storsjönsbotten, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Ungdomar från deltagande idrottsföreningar kommer att plocka bort skräp på utvalda strandsträckor utmed Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Älvstädningen smygstartade redan i april i år då fyra föreningar längs Dalälven ville ta möjligheten att plocka bort gammalt skräp innan vattennivåerna steg.

Nytt för i år är också att Älvstädningen uppmärksammar mikroplaster genom att ett antal föreningar tar vattenprover för analys, ett initiativ för att lyfta fram och belysa problematiken kring nedskräpning. Resultatet av provtagningarna kommer att publiceras efter den sista Älvstädningen.

Älvstädningen sätter igång den 17-18 augusti i Indalsälven. Därefter följer älvarna Ljusnan (24-25 augusti) och Dalälven (31 augusti-1 september), innan projektet avslutas i Klarälven och Gullspångsälven den 7-8 september.

Om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under ett antal helger sommaren 2019 kommer föreningar att plocka bort skräp på utvalda sträckor utmed Indalslälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven med biflöden. Alla föreningar som deltar får betalt för sitt arbete.

För mer information kontakta
Desirée Hylander, Projektledare, Fortum, desiree.hylander@fortum.com, 070 268 5132
Linnéa Grahn, Projektledare, Städa Sverige, linnea.grahn@stadasverige.se, 070 324 29 26

Fortum är ett ledande företag inom ren energi. Vi förser våra kunder med el, värme och kyla samt smarta lösningar för att förbättra resurseffektiviteten. Vi vill involvera våra kunder och samhället i omställningen till en renare värld. Vi sysselsätter cirka 8 000 energispecialister i Norden och de baltiska länderna, Ryssland, Polen och Indien. Vår omsättning under 2018 uppgick till 5,2 miljarder euro och 57 % av vår kraftproduktion var CO2-fri. Fortums aktie är listad på Nasdaq Helsinki. www.fortum.se  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Evelina Edfors får SWEA-stipendium på 15 000 USD – blir gästforskare vid Princeton University

Published

on

By

Stipendiet går till att stötta Evelinas vistelse som gästdoktorand vid Princeton University i USA, läsåret 2024-2025. I Princeton kommer Evelina att samarbeta med professor Lara Buchak, som är en ledande forskare inom religiösa traditioner och oenighet.

 

Juryn skriver i sin motivering:

“Evelina Edfors avhandling utgörs av ett analytiskt och filosofiskt studium av religiös oenighet, med specifikt fokus på när oenighet råder mellan religiösa auktoriteter. Dessa auktoriteter är ofta tongivande både för troende människor, men också i dialog med andra religioner och med det omgivande samhället. Stor vikt kommer således att läggas på dessa auktoriteter i avhandlingen.

“Evelinas ambition är att kunna presentera sina forskningsresultat för en bred publik och på så vis bidra till en god och nyanserad debatt samt att kunna erbjuda guidning och dialog till det som i nuläget är en stökig och konfrontativ samhällsdebatt.”

“Vi är övertygade om att Evelinas forskning kommer att bidra till en sundare diskussion, och att bygga broar mellan människor av olika trosuppfattning.”

Evelina Edfors om att få stipendiet:

”Det känns som en enorm ära att få tilldelas detta stipendium”, säger Evelina Edfors.  

“Jag är mycket stolt över att få SWEAs förtroende i min forskning, och känner mig lättad över att genom SWEAs ekonomiska stöttning kunna genomföra min efterlängtade forskningsvistelse vid Princeton University.”

Lotta Rigby Fors, Ordförande SWEA International:

“SWEA delar varje år ut 15 000 USD till forskare inom det interkulturella området. Med stipendiet vill vi bidra till att stötta och lyfta forskning kring interkulturella relationer. Vi är mycket glada över att Evelina Edfors nu får en chans att slutföra sin avhandling om religiös oenighet vid Princeton University.”

Bakgrundsfakta

Evelina Edfors är doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, med utbildningsbakgrund inom både religionsvetenskap och filosofi. Evelina bedriver forskning om mångfald och oenighet. I sitt avhandlingsprojekt undersöker hon svårigheter som kan uppstå när olika religiösa uppfattningar och traditioner möts i en interkulturell miljö, samt hur interkulturell och interreligiös oenighet kan hanteras på ett rationellt och respektfullt sätt.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer

Stipendiet vänder sig till sökanden som har avslutat sina grundstudier om minst tre år vid universitet eller högskola i Sverige. Den som söker, skall ha etablerat en direkt kontakt för sina interkulturella studier med en institution eller universitet i utlandet.

Juryn för 2024 års stipendium har bestått av:

Paula Fernström Hasselgren, SWEA Göteborg

Eva Windrup, SWEA Stockholm

Charlotta Johansson, Svenska institutet

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Heliga Birgitta-forskare får SWEA-stipendium på 15 000 USD

Published

on

By

Phil Beier tilldelas SWEA Internationals stipendium 2024 för forskning i det svenska språket, litteraturen och/eller kulturen. För hans avhandling om den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling tilldelas han 15 000 USD. Phil Beier är doktorand vid Humboldt-Universität zu Berlin. 

 

Juryn skriver i sin motivering:

“I avhandlingen Sociolinguistic Perspectives and Registers in Birgitta’s Revelations: A study on Situational and Functional Variation in the Swedish Tradition of Liber Celestis IV studerar Beier den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling genom att jämföra olika textversioner av uppenbarelsebok nr IV. 

Phil Beier fokuserar på hur samhälleliga strömningar har givit upphov till språkliga förändringar och ger ett fördjupat och betydelsefullt sociolingvistiskt bidrag till den aktiva svenska Birgitta-forskningen.”

Phil Beier kommer att använda stipendiet för att främja Birgitta-forskningen:

“Jag blev glatt överraskad, hedrad och lättad, eftersom stipendiet innebär att jag nu kan fokusera  helhjärtat  på att slutföra min avhandling, säger Phil Beier.”

“Jag vill uppmärksamma forskningssamhället om att relevant forskning i svensk språkvetenskap bedrivs också vid institutioner utanför Sverige.” 

“Jag vill också fördjupa mina befintliga kontakter och knyta nya för att vidga mitt nätverk. Stipendiet skulle också ge mig möjligheten att äntligen få möta forskare som Roger Andersson, Lars Wollin och Jonas Carlquist vid Umeå universitet, och diskutera mitt projekt med dem. Stipendiet ger mig även möjlighet att främja kontakten mellan svenska institutioner och Nordeuropa-Institutet vid Humboldt-Universität zu Berlin.”  

SWEA Internationals ordförande Lotta Rigby Fors:

“Årets stipendiat bidrar med viktig kunskap om det svenska språkets utveckling. Det är med stolthet SWEA bidrar till att stötta forskare. Med stipendiet från SWEA kan Phil Beier slutföra sin avhandling och dela sin kunskap med kollegor runt om i Europa.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

SWEA Internationals stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och/eller kulturen ges till en väl meriterad doktorand. Stipendiet är avsett som forskningsanslag att användas som hjälp att komma vidare och slutföra avhandlingen.

Litteraturstipendiets Jurymedlemmar: Ann-Charlotte Harvey, dramaturg och professor emerita vid Theater of Art, San Diego Universitet, Ida Kolovrat Zelic, svensklektor, Svenska Institutet vid Nordeuropa-institut, Humboldt-Universität zu Berlin samt Christina Sjöblad, litteraturvetare och professor emerita vid Lunds universitet.

https://swea.org/

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Umeå, 20 april 2024 

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) (“Kinda Brave”) publicerar årsredovisning och revisionsberättelse för 2023 enligt bilaga. 
 
 
För mer information, vänligen kontakta:  

ir@kindabrave.com

www.kindabrave.com

 
 
Följ gärna oss på Linkedin:  

https://www.linkedin.com/company/kinda-brave/

 
 
Om Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) 

Kinda Brave är en modern spelkoncern, fokuserat på att förvärva, äga och utveckla spelstudios och immateriella rättigheter, samt utveckla en division inriktad mot förläggning av speltitlar från tredjepart. Idag består Bolaget av fyra spelstudior och ett mindre förläggarteam. Kinda Braves vision är att skapa en unik underhållningsgrupp, med starka immateriella rättigheter inom olika områden, inklusive TV-serier, filmer och serietidningar. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.