Tanalys

Anna-Lena Laurén vinner Selanderpriset

2023 års Selanderpris tilldelas den finländska journalisten Anna-Lena Laurén. Priset delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse och prissumman är på 100 000 kronor.

Anna-Lena Laurén är Dagens Nyheters och Hufvudstadsbladets korrespondent i Ryssland och bosatt i Sankt Petersburg.  

I sin prismotivering skriver Eskilstuna-Kurirens stiftelse: 

Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur ”vanliga” ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. 

Genom åren har hon återkommande beskrivit ett land som blir alltmer auktoritärt och hur detta påverkar samhället och dem som lever i det: om motstånd och medlöperi.  Efter att invasionen av Ukraina inleddes har hon även bidragit till vår kunskap om kriget och dess utveckling. 

Oavsett hur och när kriget tar slut förblir Ryssland såväl Finlands som Sveriges stora granne i öster; vi kommer alltid att behöva förstå vad som händer där och inte minst vad som rör sig i folkdjupet. På det sättet är Lauréns skickliga journalistiska gärning långsiktigt ett bidrag till demokrati och förhoppningsvis framtida fredliga kontakter. 

 ­Jag är mycket glad över priset därför att för Selander var det en principsak att säga som det var, inte bara om det nazistiska Tyskland utan också om Sovjetunionen och dess anfall på Finland. Journalistik går ut på att skriva precis det som händer. Inte dra ifrån, inte lägga till utan skriva klart och tydligt, säger Anna-Lena Laurén.

Selanderpriset är ett pris instiftat av Eskilstuna-Kurirens stiftelse för att erinra om J A Selanders gärning. Den mångåriga chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren var en av få publicister i Sverige som stod upp för det fria ordet under åren före och under andra världskriget. Han bidrog därför till att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Hitlers agerande under krigsåren och tiden strax innan, trots statens försök till censur och indragningsmakt. 

– Att som journalist idag verka i Ryssland kräver civilkurage och att man är besjälad av att ge läsarna fakta och analyser om vad som händer i Ryssland och om det angreppskrig som landet för i Ukraina. Anna-Lena Laurén gör precis detta och hon gör det med ett mod som imponerar. För detta är hon värd att tilldelas Selanderpriset säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse. 

 

Kontaktuppgifter:
Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, 073-522 52 39

Anna-Lena Laurén, 070-161 58 03, anna-lena.lauren@dn.se

Eskilstuna-Kurirens stiftelse har som ändamål att för all framtid värna utgivningen av Eskilstuna-Kuriren som en liberal och oberoende röst. Stiftelsen bildades av J A Selander som framför allt har gjort sig känd för att under andra världskriget ha tagit strid för det fria ordet mot vad han ansåg var feghet och anpasslighet för nazismen. Läs mer om stiftelsen och J A Selander på eskilstunakurirensstiftelse.se

Anders Frostell
Ordförande
anders.frostell@eskilstunakurirensstiftelse.se
073-522 52 39

Eskilstuna-Kurirens Stiftelse grundades 1940 av dåvarande chefredaktören och huvudägaren J A Selander. Ändamålet var att inneha och förvalta aktiemajoriteten i Eskilstuna-Kuriren AB i syfte att för alla framtid säkerställa Eskilstuna-Kuriren som ett oberoende organ för nationell, andlig och personlig frihet i enlighet med liberalismens idéer.

Eskilstuna-Kurirens Stiftelse har idag två huvuduppgifter. Stiftelsen ska fortsatt garantera att Eskilstuna-Kuriren kommer ut ”för all framtid” och bevaka att Norrköpings Tidningar följer avtalet som skrevs i samband med försäljningen av Eskilstuna-Kuriren. Utöver dessa huvuduppgifter har Stiftelsen beslutat att inrätta ett pris till J A Selanders minne att utdelas årligen. 

Taggar:

Exit mobile version