Antalet undernärda barn under fem år i Somalia ökar dramatiskt varnar International Rescue Committee

| 7 juli, 2022 | 0 kommentarer

Risken för en svältkatastrof i Somalia rycker allt närmare. Mellan april och maj i år ökade antalet allvarligt undernärda barn under fem år år på en av International Rescue Committees kliniker i Somalia med 265 procent. Nu behövs akut stöd för att undvika en katastrof.

Medan den värsta torkan på flera decennier härjar i Östafrika och krisen i Ukraina påverkar de globala bränsle- och livsmedelspriserna, har International Rescue Committee sett en kraftig ökning av antalet akut undernärda patienter på organisationens kliniker i Somalia.  

”Vi har varit tvungna att drastiskt ompröva vår verksamhet på grund av den kraftiga pris- och bränsleökningen under de senaste månaderna. När vi inte har tillräckligt med medicinska förnödenheter på våra kliniker måste vi avvisa det ökande antalet patienter som är i behov av kritisk vård och stöd, säger Hashi Abdi, Supply Chain Manager för International Rescue Committee i Somalia, och fortsätter:

”Detta händer allt oftare när livräddande bistånd omdirigeras för att hjälpa Ukraina – vilket leder till en ännu mer drastisk minskning av det bistånd vi kan leverera. Som alltid drabbar detta de mest utsatta hårdast. Utan omedelbar internationell finansiering är en katastrofal svältkatastrof nära förestående för Somalia och hela regionen.”

Prisökningen på bränsle har varit 200 procent sedan krigsutbrottet i Ukraina, vilket allvarligt påverkar biståndsinsatserna. 230 000 människor lever redan under svältförhållanden. 7 miljoner av en befolkning på endast 16 miljoner riskerar att drabbas av hungersnöd i Somalia under de kommande två månaderna om hjälpen inte omedelbart ökas.

250 000 människor, varav hälften var barn, dog under hungersnöden 2011, som följde efter tre säsonger utan tillräcklig nederbörd. Då var den humanitära insatsplanen finansierad till mindre än 50 procent. Idag är den humanitära insatsplanen för livsmedelsförsörjning i Somaliaför endast finansierad till 20 procent samtidigt som landet upplever den femte raka säsongen utan tillräckligt med regn.

International Rescue Committee uppmanar internationella ledare och givare att omedelbart och omedelbart anslå medel till torkan i Östafrika för att undvika en hotande hungersnöd.

I Somalia arbetar organisationen i några av de svårast drabbade områdena, däribland Mogadishu, Puntland, sydvästra och centrala Somalia, och utökar kraftigt sin programverksamhet för att stödja familjer med sjukvård för undernärda barn, kontantöverföringar för att hjälpa människor att snabbt få det stöd de behöver, återställande av borrhål och vattenkällor.. En av våra viktigaste insatser är mobila hälsovårdskliniker som kan nå människor som bor långt från hälsokliniker och har svårt att söka vård. 

International Rescue Committee började arbeta i Somalia 1981 efter konflikten mellan Somalia och Etiopien. Under årens lopp har verksamheten haft flera avbrott på grund av osäkerhet och inbördeskrig, men har nu varit verksam utan avbrott sedan 2007.

För mer information eller för att boka intervjuer, vänligen kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld på  [email protected] tel: +46 76 858 42 99

Fakta hungerkrisen på Afrikas horn

World Food Programme (WFP)har varnat för att antalet människor som lider av hunger på Afrikas horn på grund av torkan kan öka från 14 miljoner till 20 miljoner i slutet av året.

Över 7 miljoner människor i Somalia lider av allvarlig livsmedelsbrist (IPC fas 3+), varav 230 000 människor lever under katastrofala, hungerliknande förhållanden (IPC fas 5). Det är troligt att hungersnöd kommer att utlysas under de kommande månaderna om det humanitära biståndet inte utökas omedelbart.

På International Rescue Committees klinik mot undernäring, där antalet fall av barn med undernäring ökade med 265 % från april till maj, registrerades 17 fall i april och 62 fall i maj. Under 2021 noterade dennklinik i genomsnitt 10-12 fall per månad.

Bränslepriserna har stigit från 50 cent per gallon före Ukrainakrisen i februari till 1,50 dollar per gallon.

Sofia Klemming Nordenskiöld
+46 76 858 42 99
[email protected]

International Rescue Committee (RESCUE) är en humanitär organisation som hjälper människor som drabbats av konflikter och katastrofer att överleva, återhämta sig och bygga upp sina liv igen. Vi arbetar i över 40 av världens svåraste humanitära kriser och har ett särskilt fokus på att skydda flickor och kvinnor. Vi ser till att människor på flykt får tillgång till hälsovård, utbildning, skydd från våld och stöd till ekonomisk försörjning. International Rescue Committee grundades 1933 på initiativ av Albert Einstein och vi är religöst och politiskt obundna. 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.