Budgetsatsning för att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft

| 6 september, 2019 | 0 kommentarer

Svensk livsmedelsproduktion är central för jobb och tillväxt på landsbygden. Som en del av ett bondepaket föreslår därför regeringen att finansieringen av nationella livsmedelsstrategin förstärks med ytterligare 191 miljoner kronor under 2020, samt 72 miljoner kronor årligen under 2021-2025. Förslaget är en del av höstbudgeten och samarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030, antogs av riksdagen i juni 2017 och är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. Nu föreslår regeringen att livsmedelsstrategin ska förstärkas

– Sverige behöver ta tillvara på sin innovationskraft för att kunna konkurrera med de stora jordbruksländerna i världen. Vi ska konkurrera med kreativitet och hållbarhet, inte med de lägsta priserna. Det kräver satsningar på allt från forskning, förbättrad livsmedelsexport och ökad hållbarhet i produktionskedjan. På så vis skapar vi jobb och tillväxt i hela landet, samtidigt som vi kan bidra till tryggad livsmedelsförsörjning, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Medlen kommer att gå till åtgärder inom livsmedelsstrategins strategiska områden: regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation. Dessutom kommer medel avsättas för att samordna arbetet med livsmedelsstrategin samt till länsstyrelsernas arbete med kontroll inom primärproduktion.

Kontakt:
Sara Khatemi

Tf. pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Tel 076 129 67 08
[email protected]

Läs mer om livsmedelsstrategin på regeringen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *