Tanalys

Desirée Jaks blir Sveriges representant i ”Le Taittinger”

”Le Taittinger” är det anrika Champagnehuset Taittingers kocktävling som har varit i gång sedan 1967. Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso, kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina praktiska färdigheter med världseliten under finalen i januari 2023 i London. Desirée har tidigare tävlat i juniorkocklandslaget och även kammat hem guld i 360 Eat Guide som Nordic Young Chef of the year. Meritlistan kan göras lång och Desirée har goda chanser att gå långt i den internationella finalen.

”Le Taittinger” International signature Culinary Prize 55th edition
Le Taittinger är kocktävlingen som skapades redan 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn med avsikten att säkerställa det franska kulinariska arvet till den yngre generationens kockar. Familjen Taittinger är stolta över att ha stöttat tävlingen i årtionden och många stjärnkockar har vunnit priset genom åren. Trion; Joël Robuchon, Michel Roth och Bernard Leprince har alla hämtat hem förstapriset för att nämna några. Priset var från början enbart fokuserat på det franska köket men idag är Le Taittinger en internationell kocktävling som riktar sig till kockar som hämtar inspiration från tradition, spetsat med en personlig modern touch med årets råvara som en nyckelkomponent. I år har de tävlande fått i uppdrag att skapa ett recept baserat på fläsksida och ingredienserna till rätten får max kosta 50 Euro/person att tillaga. Le Taittinger är en högt ansedd internationell tävling och en språngbräda för pristagarna i deras fortsatta yrkesliv. 2022 tävlade Louis Cespedes för Sverige och kom på en hedrande andraplats. Han arbetade tidigare på Adam & Albin i Stockholm och öppnar inom kort den egna restaurangen Persona.

Årets kandidat – Desirée Jaks
Desirée Jaks, Head Chef på Spesso, är 27 år gammal men har redan byggt upp en imponerande meritlista; OS-guld 2016 med Stockholm Culinary Team, guld med juniorkocklandslaget i Nordic Young Chef Challenge, utsedd till Nordic Young chef av 360 Eat Guide och nu senast Årets Stellakock 2022, köksmästare på Agrikultur och arbetslivserfarenhet från Restaurang Sjön i Jönköping, Griffins Steakhouse, Restaurang Ekstedt i Stockholm och Dinner by Heston i London.

Tävlingsvillkoren
Kandidaten ska vara mellan 24 och 39 år, arbeta på en restaurang i Sverige och ha minst fem års yrkeserfarenhet inom branschen. Baserat på tävlingsbidrag kommer Sveriges juryordförande Ulf Wagner välja ut den kandidat som kommer att få möjligheten att tävla för Sverige i den internationella finalen. Bidragen lämnas in och bedöms anonymt.

Pris
Den kandidat som väljs ut att representera Sverige vinner 2 400 € och har dessutom en chans att vinna 20 000 € i den internationella finalen i januari 2023, där kockar från 8 länder tävlar.

För mer information, kontakta:
Lotta Lidén, Managing Director, Wine Affair Scandinavia AB
Mail:
 lotta.liden@wineaffair.se

Om Wine Affair Scandinavia AB
Vinimportören Wine Affair startades 2019 av Stefan Stjärnström som tillsammans med kollegan Claes Lindquist är två av Sveriges mest erfarna och framgångsrika vinentreprenörer. Företaget arbetar med försäljning av kvalitetsviner till Systembolaget och restauranger och besitter stor kunskap om Fine Wines. I portföljen finns över 50 producenter representerade från stora delar av vinvärlden. Här finns allt ifrån världsberömda kvalitetsproducenter, storsäljande volymviner och välkända varumärken men även nischade spetsprodukter. Verksamheten drivs från huvudkontoret i Stockholm.

www.wineaffair.se

Taggar:

Exit mobile version