En av landets största elcykelpooler blir snart verklighet i Linköping

| 17 april, 2018 | 0 kommentarer

ti, apr 17, 2018 10:23 CET

Under våren 2019 blir en av Sveriges största elcykelpool verklighet i Linköping. 200 cyklar kommer att vara placerade vid 20 laddstationer runt om i staden och nu är det klart var dessa kommer att ligga. 

Just nu pågår en upphandling för att hitta en leverantör som klarar de krav som ställs av projektet. Exakt hur elcykelpoolen kommer att fungera beror på vilken leverantör som vinner upphandlingen. Klart är nu var cyklarna kommer att vara placerade. Arbetet med att bestämma placeringen av laddstationerna har gjorts utifrån den förstudie där inpendlare och tjänsteresenärer identifierades som den viktigaste målgruppen för tjänsten. Många perspektiv har belysts under arbetets gång. Hur människor rör sig i staden, hur cykelleder löper och används, var många människor arbetar, befintlig kollektivtrafik mm. I innerstaden har det varit en utmaning att hitta möjlig markyta för laddstationerna. 

– Det har varit ett mycket intressant arbete där vi har lyssnat till invånarna och involverat Östgötatrafiken, trafikplanerare, landskapsarkitekter, cykelsamordnare, trafikingenjörer och många fler. Utifrån resultatet har vi nu beslutat att laddstationerna kommer att placeras på olika platser centralt, som vid resecentrum och större arbetsplatser. Vi testar också att placera ut några av stationerna i några utvalda bostadsområden, säger Marie Westerholm som är Sankt Kors projektledare för elcykelpoolen.

Komplement till kollektivtrafiken
Cyklarna kommer att kunna hyras av alla som behöver förflytta sig smidigt i staden. Ett viktigt kriterie för elcykelpoolen har varit att den primärt ska locka till att ersätta bilresor samtidigt som den ska komplettera kollektivtrafiken. Smidighet för användaren står i centrum när lösningen tas fram.

– Vi har tittat på många olika existerande cykelpooler både i Sverige och utomlands för att lära oss så mycket som möjligt av andras lösningar. Nu ser vi fram emot att få börja göra verklighet av alla planer, säger Marie Westerholm.


Se var laddstationerna kommer att vara placerade i bifogad karta.

Fakta om elcykelpoolen:
Elcykelpoolen utvecklas och implementeras av Sankt Kors Fastigheter på uppdrag av Linköpings kommun. Dukaten kommer att drifta cyklarna och även ansvara för kundtjänsten. De 200 elcyklarna finnas utplacerade vid 20 laddstationer runt om i staden, se karta. Vilken typ av elcyklar och den tekniska lösningen är beroende av resultatet av den upphandling som just nu pågår. Arbete pågår också för att fastställa en prismodell för att hyra en elcykel.

För den som är intresserad av utvecklingen i projektet finns en Facebooksida. En av aktiviteterna framåt kommer att vara att döpa elcykelpoolen, tills vidare heter sidan Elcykelpool Linköping.

För mer information vänligen kontakta: 
Marie Westerholm, projektledare Sankt Kors
tel: 0703-84 25 97 

Sankt Kors Fastighets AB är ett kommunägt bolag som bygger och utvecklar fastigheter i Linköping för nya företag och företag i förändring. Företaget utgör en viktig del i kommunens satsningar på en utveckling av näringslivet och bolagets uppdrag är att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler som skapar förutsättningar för utveckling och tillväxt. Genom Dukaten Parkering ansvarar Sankt Kors även för genomförandet av kommunens parkeringsstrategi i Linköping. Sankt Kors driver sin verksamhet på kommersiella grunder och finansierar den uteslutande med intäkter från hyror.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *