Connect with us

Marknadsnyheter

En ekonomisk och miljömedveten bilägare väljer vinterdäck av hög kvalitet

Published

on

Många bilägare har nu vinterdäck i tankarna. En del väljer att köra med sina gamla däck, även om man vet att de inte kommer att klara hela vintersäsongen. När det blir dags att köpa nya vinterdäck borde säkerheten styra valet av däck. För många är det däremot priset som är avgörande och man köper billiga budgetdäck i tron att spara pengar. Däck av hög kvalitet blir i längden billigare eftersom bränsleförbrukningen blir lägre och däcken håller längre. Samtidigt minskar även bilens utsläpp betydligt.

Det är främst på grund av att spara pengar man köper billiga vinterdäck men samtidigt är många medvetna om att kvalitetsdäck ger bättre säkerhet. Grunden för ett lyckat val av vinterdäck är att först tänka efter hur erfaren du är som bilförare och i vilka förhållanden samt på vilka tider av dygnet du kör mest under vintern. Genom att välja vinterdäck av hög kvalitet kan du vara säker på att de ger ett säkert grepp även i svåra förhållanden.

Varför lönar det sig att betala mer för premiumdäck?

Ett premiumdäck innehåller över hundra olika råvaror och komponenter och ett stort antal däckexperter deltar i utvecklingen av ett nytt däck. Alla nya däck testas i verkliga förhållanden i flera år innan de börjar säljas till konsumenter. Innan ett nytt däck lanseras har det bakom sig hundratusentals mil av testkörning både på vanliga vägar och på testbanor. Varje råvara, komponent och testkilometer är delar av en noga genomtänkt helhet vars resultat är ett däck av toppkvalitet.

Man förbättrar däckens egenskaper ständigt genom att leta efter helt nya råvaror och genom att finjustera samspelet mellan däckens olika komponenter. Även en relativt liten förändring kan förbättra däckets egenskaper, som till exempel rullmotståndet, våtgreppet och slitstyrkan.

– De allra minsta råvarumängder i ett däck mäts mycket noggrant i gram. Vissa komponenter kan väga bara 0,5 gram, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres.

Utöver återanvändbara material används i däcktillverkningen även en hel del förnybara material som inte direkt har någon påverkan på växthuseffekten. Ett bra exempel är slitbanan på det nya dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5. Nästan en tredjedel av materialet i slitbanans gummiblandning Green Trace påverkar inte växthusgaseffekten.

Skillnader på tillverkningsmaterial och konstruktioner

Även om däcken ser nästan likadana ut så är skillnaderna mellan premiumdäck och billiga däck stora. De största skillnaderna på vinterdäck handlar om tillverkningsmaterial och kvalitet.

– Slitstark konstruktion är utgångspunkten i utvecklingen av ett nytt vinterdäck. Ett bra vinterdäck har optimala gummiblandningar både i slitbanan och däcksidorna. Billiga vinterdäck har i regel syntetiska gummiblandningar som fungerar någorlunda bra endast inom ett smalt temperaturområde, säger Emil Sundholm.

Premiumvinterdäck för nordiska förhållanden testas i de förhållanden där däcken också används. Endast på det sättet kan däckegenskaperna finjusteras för nordiska väderförhållanden och väglagen.

Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen och utsläppen

Rätt typ av premiumdäck minskar både bränsleförbrukningen och utsläppen. Rullmotståndet har den största påverkan, ju lättare däcken rullar desto mindre förbrukar bilen bränsle och därmed minskar också koldioxidutsläppen.

– Rullmotståndet har en stor påverkan på bränsleförbrukningen. Jämfört med däck som har det sämsta rullmotståndet så kan däck i den bästa klass A i EU:s däckmärkning spara upp till en halv liter bränsle på tio mil, säger Emil Sundholm.

För en elbilsägare innebär lättrullande däck att bilens räckvidd blir längre. Även lågt däckljud är viktigt för elbilsägare, ju lägre däckljud desto bättre komfort. Nokian Tyres tillverkar specialdäck för elbilar och hybridbilar. I sortimentet finns både dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV och dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV

Budgetdäck vs. Premiumdäck

Budgetdäck:

 • lägre inköpspris

Premiumdäck:

 • håller längre och fungerar bättre i breda temperaturområden
 • bättre konstruktion och mer omfattande produktutveckling samt tester
 • slitstark specialgummiblandning både i slitbanan och däcksidorna ger säkra köregenskaper i alla vinterförhållanden
 • utmärkt våt-, is- och snögrepp
 • lågt däckljud
 • lågt rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen
 • jämfört med budgetdäck betydligt kortare bromssträcka på is och snö
 • utmärkt sidogrepp minskar risken för sladd och ökar säkerheten
 • dubbfördelningen, infästningen av dubbar i däcket och dubbfunktionen är bästa möjliga
 • tillverkare ger teknisk support och garanti för råvaror och eventuella tillverkningsfel
 • däcket kan även omfattas av extra garanti ifall däcket går sönder

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

[email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin IInstagram

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som värdesätter säkerhet, hållbarhet och förutsägbarhet. Vårt syfte är att ge världen möjlighet att köra smartare. Inspirerade av vårt skandinaviska arv tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger sinnesfrid i alla kör- och arbetsförhållanden. Vår Vianor-kedja tillhandahåller däck- och biltjänster. År 2021 var företagets omsättning cirka 1,7 miljarder euro och sysselsatte cirka 4,900 personer. Nokian Tyres är noterat på Nasdaq Helsingfors. Ytterligare information: www.nokiantyres.se

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 05.12.2022

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
05.12.2022 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 05.12.2022 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

260 000

 10,10

2 626 052,00

CEUX

240 000

 10,08

2 420 336,96

TQEX

36 000

 10,08

 362 819,55

XSTO

240 000

 10,07

2 416 602,28

XCSE

28 000

 10,10

 282 816,90

Summa

 804 000

 10,09

8 108 627,70

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 10,9185 och DKK till EUR 7,4371
** Avrundat till två decimaler

Den 18 juli 2022 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 1,5 md euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2022. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 11 832 125 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 6 073 651 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Citigroup Global Markets Europe AG

För ytterligare information:

Matti Ahokas, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 8011
Group Communication, +358 10 416 8023 eller [email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

”Insikter om hot och våld” Del 2: Ett nytt, hårdare samtalsklimat

Published

on

By

Vad som många har en diffus känsla av stämmer – samtalsklimatet mellan medborgare och samhällets företrädare HAR blivit hårdare. Detta är ett vetenskapligt belagt faktum och det finns en tydlig koppling till hur samtalstonen på nätet har utvecklats. 

Måns Svensson är professor i rättssociologi, vilket förenklat kan beskrivas som kunskapen om hur sociala normer samspelar med lagstiftningen. Under senare tid har Svensson forskat kring utvecklingen av näthat och hur det påverkat kommunikationen mellan allmänhet och olika samhällsföreträdare, exempelvis förtroendevalda, journalister, lärare och vårdanställda.  

– Den här typen av ogillande som samhällets representanter utsätts för visar att den sociala kontrollen har förändrats i grunden, vilket är ett resultat av hur vi kommunicerar online. Vi har tillgång till varandra och kan uttrycka ogillande på ett sätt som är helt nytt. 

Intervjun med Måns Svensson är del två i Säker Vårdmiljös intervjuserie ”Insikter om hot och våld”. Seriens ambition är att lyfta fram insikter, perspektiv och lärdomar på ett ämne som tyvärr blir alltmer aktuellt.  

Du hittar filmerna i serien här:
https://vimeo.com/showcase/9940451

Säker Vårdmiljö startar under hösten även ett kunskapsnätverk som fokuserar på problematiken med hot och våld. Intresserad? Anmäl dig här. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Återköp av aktier i MTG under vecka 48, 2022

Published

on

By

Från 28 november till 2 december 2022 har Modern Times Group MTG AB (publ) (LEI-kod 549300E8NDODRSX29339) (“MTG”) återköpt sammanlagt 166 437 egna aktier av serie B (ISIN-kod: SE0018012494) inom ramen för det återköpsprogram som styrelsen infört i syfte att leverera värde till bolagets aktieägare och optimera kapitalstrukturen.

Återköpen är en del av det återköpsprogram om maximalt 4 618 818 aktier till ett sammanlagt belopp om högst 400 miljoner kronor som MTG tillkännagav den 25 oktober 2022. Återköpsprogrammet löper från den 27 oktober 2022 och fram till årsstämman 2023 och genomförs i enlighet med EU:s Marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014 (”MAR”) och Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 2016/1052 (”Safe harbour-förordningen”). Syftet med återköpsprogrammet är att leverera värde till aktieägare och att optimera kapitalstrukturen. Avsikten är att MTG:s aktiekapital ska nedsättas genom en indragning av återköpta aktier.

Aktier av serie B i MTG har återköpts (i kronor) enligt följande:

Datum Aggregerad daglig volym (antal aktier) Viktat genomsnittspris per dag (SEK) Totalt dagligt transaktionsvärde (SEK)
2022-11-28 35 587 83,0867 2 956 806,39
2022-11-29 35 000 83,0586 2 907 051,00
2022-11-30 33 851 82,3301 2 786 956,22
2022-12-01 35 149 82,8424 2 911 827,52
2022-12-02 26 850 83,7622 2 249 015,07

Samtliga förvärv har genomförts på Nasdaq Stockholm av Nordea Bank Abp för MTG:s räkning. Efter ovanstående förvärv uppgår MTG:s innehav av egna aktier per den 2 december 2022 till 3 347 283 aktier av serie B och 6 324 343 aktier av serie C. Det totala antalet aktier i MTG uppgår till 134 035 940.

Fullständig information om de genomförda transaktionerna enligt artikel 5.3 i MAR och artikel 2.3 i Safe harbour-förordningen biläggs detta pressmeddelande.

För mer information:

Anton Gourman, VP Communications and IR
Direkt: +46 73 661 8488, 
[email protected]

Följ oss: mtg.com / Twitter / LinkedIn

Om MTG

MTG (Modern Times Group MTG AB (publ.)) (www.mtg.com) är en internationell mobilspelskoncern som äger och driver spelutvecklare med globalt populära titlar som sträcker sig över en bred uppsättning genrer inom casual- och mid-core-spel. Koncernen fokuserar på att accelerera portföljbolagens tillväxt och stödja grundare och entreprenörer. MTG är en aktiv aktör i den pågående konsolideringen av spelindustrin och en strategisk köpare av gamingbolag världen runt. Vi kommer från Sverige men har en internationell kultur och globalt fotavtryck. Våra aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under symbolerna MTGA och MTGB.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.