EU:s klimat- och miljöministrar överens om nya krav för att leva upp till klimatmål

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

Under natten mot onsdag nådde EU:s klimat- och miljöministrar en uppgörelse om de lagförslag som reglerar hur EU ska leva upp till målet om att utsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030.

− Det har varit tuffa förhandlingar – Sverige har drivit på för att skärpa kraven. Vi ska göra vår del, men fler länder måste göra mer fortare. Det är därför väldigt bra att miljörådet nu kommit överens om att kraftigt minska EU:s utsläpp av växthusgaser. Det gör att vi kan växla upp Sveriges gröna industriella revolution ännu mer och att det blir mer lönsamt för fossilfria industrier att skapa nya jobb i hela landet samtidigt som vi sänker klimatutsläppen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

De fem lagförslag som har förhandlats under miljörådet i Luxemburg är en del av EU-kommissionens lagstiftningspaket Fit for 55. Det handlar om skärpt handel med utsläppsrätter, skärpta mål för utsläppsminskningar i övriga sektorer som inte omfattas av handel med utsläppsrätter, regler för utsläpp och upptag av koldioxid från mark och skog, nya skärpta koldioxidkrav för nya personbilar och nya lätta lastbilar, samt inrättandet av en social klimatfond. Fit for 55 är EU:s samlade bidrag till genomförandet av EU:s klimatmål att minska EU:s nettoutsläpp med minst 55 procent till år 2030 och lägger grunden till ett klimatneutralt EU senast 2050. För utsläppshandelssystemet ETS ska koldioxidutsläppen nu kraftigt minskas. Innan skulle minskningen vara 43% till 2030, nu ska minskningen bli 61% till 2030.

− Vi hade velat se ännu tuffare krav vad gäller utsläppen för nya bilar och vi hade också gärna sett en mindre, ny EU-fond. Men tiden är knapp och det är väldigt viktigt att vi får detta paket på plats så snabbt som möjligt. Nu återstår förhandlingar med Europaparlamentet och EU-kommissionen men det finns som jag ser det goda förutsättningar att få med oss EU i att klimatomställningen faktiskt skapar jobb och tillväxt, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Nästa steg för att lagstiftningspaketet Fit for 55 ska träda i kraft är att Europaparlamentet och ministerrådet kommer överens om lagens utformning i slutförhandlingarna. Något som beräknas slutföras under det tjeckiska och svenska ordförandeskapet.

För mer information, kontakta:
Albin Nordin
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Annika Strandhäll
073-088 83 24

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.