Tanalys

Förbudet mot kvinnliga hjälparbetare i Afghanistan får allvarliga konsekvenser för miljontals afghaner, varnar International Rescue Committee

Kvinnliga anställda är en icke förhandlingsbar del av den humanitära insatsen i Afghanistan. International Rescue Committee har stoppat sina insatser så länge förbudet mot kvinnor i icke-statliga organisationer råder. Förbudet får allvarliga konsekvenser då mer än 24 miljoner afghaner är beroende av humanitär hjälp för att överleva. När vintern nu är i antågande hoppas vi på en snabb lösning för att kunna återuppta vår insats så snart som möjligt, skriver organisationen i ett uttalande.

International Rescue Committee är en av flera organisationer som har avbrutit sin verksamhet i Afghanistan så länge förbudet mot kvinnliga anställda gäller. Vi hoppas kunna återuppta våra program så snart som möjligt eftersom över 24 miljoner afghaner är beroende av humanitärt bistånd för att överleva, inte minst nu när vintern kommer med låga temperaturer och hotar människors hälsa och försörjning.  

Kvinnor är en icke förhandlingsbar del av den humanitära insatsen i Afghanistan. International Rescue Committee kommer att fortsätta att arbeta för att hitta lösningar genom att samarbeta med alla myndighetsnivåer i denna fråga. Vi kommer att återuppta programverksamheten först när vi kan ha kvinnor anställda på alla nivåer i organisationen på ett säkert sätt. 

Grunden för det humanitära arbete bygger på förmågan att nå alla som behöver vår hjälp. Detta är inte förhandlingsbart: vi måste kunna nå kvinnor, barn och män, men utan kvinnliga anställda kan vi inte nå alla. I många samhällen kan manliga biståndsarbetare inte registrera kvinnor som mottagare av hjälp, de kan inte gå in i deras hem för att leverera medicin eller bedöma patienter, och de kan inte undervisa flickor i klassrummen. 

Innan förbudet utfärdades den 24 december var International Rescue Committee verksamt i tolv provinser i Afghanistan med över 8 000 anställda, varav 3 100 är kvinnor. 99 procent är själva afghaner. Vid sidan av grundläggande hälsovård, inklusive primärvård och mödrahälsovård, har våra team arbetat dygnet runt för att ge barn utbildning samt stärka kvinnors ekonomiska försörjning – samtidigt som våra anställda arbetat nära de lokala myndigheterna för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. 

International Rescue Committee har varit verksamt i Afghanistan sedan 1988. Vår förmåga att verka i samhällen runt om i landet har sin grund i våra medarbetares expertis och vår långa närvaro, där vi har vunnit förtroende och skaffat oss en djup förståelse för behoven i landet. Vår personal har alltid – och kommer alltid att – erkänna och respektera de komplexa kulturella och samhälleliga normerna i landet. För att fortsätta den humanitära insatsen i Afghanistan är våra kvinnliga medarbetare helt avgörande.

Om International Rescue Committee i Afghanistan 
International Rescue Committee inledde sitt arbete i Afghanistan 1988 och arbetar nu i tusentals byar i tolv provinser, där afghaner utgör mer än 99 procent av vår personal i landet. Medan Afghanistan kämpar för att återhämta sig från pågående konflikter och naturkatastrofer arbetar vi med lokalsamhällen där vi erbjuder hälsovård, mödravård, trygga klassrum för barn på landsbygden, vuxenutbildning, kontantutdelning, förser familjer på flykt med tält, rent vatten, sanitet och andra grundläggande förnödenheter. 

För mer information eller intervjuer, kontakta: 

Sofia Klemming Nordenskiöld
+46 76 858 42 99
sofia.nordenskiold@rescue.org

International Rescue Committee (RESCUE) är en humanitär organisation som hjälper människor som drabbats av konflikter och katastrofer att överleva, återhämta sig och bygga upp sina liv igen. Vi arbetar i över 40 av världens svåraste humanitära kriser och har ett särskilt fokus på att skydda flickor och kvinnor. Vi ser till att människor på flykt får tillgång till hälsovård, utbildning, skydd från våld och stöd till ekonomisk försörjning. International Rescue Committee grundades 1933 på initiativ av Albert Einstein och vi är religöst och politiskt obundna. 

Taggar:

Exit mobile version