Connect with us

Marknadsnyheter

Forskare kan skräddarsy hålrummen i nytt poröst material

Published

on

Forskare vid Göteborgs universitet har tillverkat ett poröst och stabilt material där hålrummen kan användas till förvaring av olika ämnen. Materialet kan komma till användning i både läkemedelsindustrin och för filtrering på molekylnivå.

Porösa material är mycket intressanta inom vetenskapen eftersom de kan interagera med gästpartiklar som joner, atomer och molekyler i de hålrum som finns i materialet. Redan i dag används oorganiska porösa material som zeoliter i bland annat tvättmedel där de har till uppgift att byta ut sina egna natrium-joner mot vattnets kalcium-joner för att göra hårt vatten mjukare.

Problemet med oorganiska porösa material är att de inte är så flexibla att designa efter behov. Nu har forskare vid Göteborgs universitet skapat ett organiskt fast material som består av tunna filmer.

Lättare att designa materialet
– Vår upptäckt bygger på forskning på kovalenta kol-bindningar som belönades med Nobelpriset 2010. Tidigare har vi kunnat skapa organiska, porösa material i pulverform med hjälp av kolmolekyler, men det lämpar sig bäst för att förvara olika gaser i hålrummen. Nu kan vi bygga ett material med lager av tunna filmer som är mycket mer stabilt och lättare att designa som vi vill, säger Martin Ratsch, doktorand på Institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Martin Ratsch bygger porösa filmer på en tunn platta av guld där kovalenta kolbindningar skapar en stabil porös yta. Genom att fylla på med en kontrollerad mängd kolbaserade molekyler som aktiveras av grundämnet palladium byggs porösa filmer med önskad tjocklek och storlek på hålrummen. Resultatet blir en jämn yta som tillåter att man kan kombinera lager av filmer med olika egenskaper, lite som en kexchoklad. I hålrummen inne i materialet kan ämnen placeras efter behov.

– Det finns flera användningsområden. Den porösa filmen kan också fungera som ett membran i batterier där man vill kontrollera antalet joner som kan passera.

Filtrering på molekylär nivå
Martin Ratsch pekar även på att det nya materialet kan bli intressant för att filtrera lösningar ner på molekylär nivå, eftersom man kan bestämma storleken på hålrummen. Det skulle teoretiskt kunna gå att filtrera vodka så att etanolmolekylerna fastnar, medan de mindre vattenmolekylerna kan passera genom hålrummen.

Tillverkningen av den porösa filmen har skett i laboratorium i mycket liten skala. Det återstår mycket forskning, inte minst för att göra processen billigare.

– Vi använder oss av en tunn platta av guld när vi bygger upp materialet och har palladium som katalysator för att skapa de kovalenta kolbindningarna. Vi måste hitta ett annat ämne som katalysator innan man kan skala upp tillverkningen. Det bör bli nästa steg i forskningen, och det kan ta 10 år innan det här materialet blir kommersiellt gångbart, tror Martin Ratsch.

FAKTA: Kovalenta kolbindningar

En kovalent bindning eller elektronparbindning uppstår när två eller flera atomer delar ett, två eller tre elektronpar mellan sig. I klassisk atomfysik beskrivs det som att det yttersta elektronskalet fylls. Kovalenta bindningar skapar stabila molekylkedjor som är användbart när forskare vill bygga nya material med hög regelbundenhet.

I organiska molekyler ingår alltid kol och väte, men kolatomen är relativt fattig på elektroner och behöver därför hjälp för att bilda kovalenta bindningar. Forskning har visat att grundämnet palladium fungerar som en katalysator när kol ska bilda kovalenta bindningar. Processen är unik eftersom den går att genomföra under milda förhållanden och med hög precision. Detta har varit avgörande för att ta fram den porösa filmen som byggs upp av olika kolföreningar.

Avhandlingens titel: Towards 3D Covalent Organic Framework Films

Kontakt: Martin Ratsch, doktorand på Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, telefon: 0766-22 91 01, e-post: martin.ratsch@chem.gu.se

Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70

e-post: olof.lonnehed@science.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Branden på Långavallsgatan är nu under kontroll. Det brinner fortfarande på platsen och räddningsarbetet kommer att fortgå under lördagen med en minskad resurs. Vissa avstängningar kvarstår men Gråbovägen är åter öppen för trafik.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Marknadsnyheter

Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Det brinner i en industrifastighet på Långavallsgatan. Larmet inkom strax före klockan 01 och räddningstjänsten är på plats med ett stort resurspaket. Branden är ännu inte under kontroll.  Det intilliggande området, inklusive Gråbovägen är avspärrat. Allmänheten uppmanas att undvika röken och kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177 om man känner obehag.

Arbetet kommer att fortgå under hela natten och sannolikt en bit in på lördagen.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.