Connect with us

Marknadsnyheter

Forskarnas cellulosatråd kan göra stor nytta för elektroniska textiler

Published

on

Elektroniska textilier kan skapa revolutionerande nya möjligheter, inte minst inom hälso- och sjukvård. Av hållbarhetsskäl behöver denna nya typ av mjuk elektronik göras av förnybara material. Nu presenterar ett forskarlag, lett från Chalmers, en cellulosatråd med mycket intressanta egenskaper för elektroniska textiler.

Forskningen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces.

– Miniatyrstora elektroniska prylar som vi bär på kroppen ökar allt mer i våra dagliga liv. Idag är de ofta beroende av sällsynta eller i en del fall giftiga material som dessutom riskerar att bygga upp stora elektroniska avfallsberg. Därför är behovet av organiska och förnybara material i elektroniska textiler både stort och väldigt angeläget att vi möter upp, säger Sozan Darabi, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers och Wallenberg Wood Science Center, huvudförfattare till artikeln.  

Ihop med Anja Lund, som ingår i samma forskargrupp, har hon arbetat med elektriskt ledande fibermaterial för elektroniska textiler tidigare i sin forskning, men då med silke. Nu har de tagit sina upptäckter vidare i cellulosa, tillsammans med kollegor i Sverige, Finland och Sydkorea.

Inbyggd elektronik i giftfria, förnybara och naturliga material
Resultaten som forskarna nu presenterar visar att cellulosatråd har stor potential som ett ledande material i elektroniska textiler. Tråden kan användas på många olika sätt.

I projektet har forskarna sytt in den elektriskt ledande tråden av cellulosa i ett tyg med en vanlig hushållssymaskin. De har lyckats tillverka en termoelektronisk textil som kan producera en liten mängd elektricitet när textilen värms upp på ena sidan, till exempel av en människas kroppsvärme – typiskt 0,2 microwatt vid en temperaturdifferens på 37 grader celsius.

– Cellulosatråden skulle kunna användas för att tillverka klädesplagg av giftfria, förnybara och naturliga material som har inbyggda elektroniska, smarta funktioner, säger Sozan Darabi.

Cellulosatråden är framställd i en process som utvecklats av medförfattare från Aalto universitetet. I en efterföljande metod har Chalmersforskarna lyckats göra cellulosatråden ledande genom att färga in den med ett elektriskt ledande polymert material. I forskarnas mätningar har infärgningen gett cellulosatråden en rekordhög ledningsförmåga. Den går att öka ytterligare om man adderar silvernanotrådar. I testerna har ledningsförmågan bibehållits efter ett flertal tvättar.

Nyttan med e-textiler och vinsterna med cellulosa
Elektroniska textiler kan förbättra våra liv och vår vardag på många olika sätt. Ett viktigt område är inom hälso- och sjukvård där elektronik integrerad i tyg kan ge textilen funktioner som att reglera, övervaka och mäta vår hälsa.

I textilindustrin, som har stort behov av att ställa om till hållbara råmaterial, har naturmaterial och fibrer från skogen blivit allt vanligare för att ersätta syntetiska fibrer. I förhållande till den omställningen har den elektiskt ledande cellulosatråden en betydelsefull roll, menar forskarna.

– Cellulosa är ett fantastiskt material som går att utvinna hållbart och återvinna. Vi kommer se mer och mer av det i framtiden. När vi använder samma material genomgående i en produkt, eller så få olika som möjligt, kan den återvinnas betydligt bättre och effektivare. Ur det perspektivet är den här cellulosatråden också mycket intressant i utvecklingen av e-textiler, säger Christian Müller, forskningsledare för studien och professor på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Arbetet av forskargruppen från Chalmers utförs inom det nationella forskningscentret Wallenberg Wood Science Center, i samarbete med kollegor i Sverige, Finland och Sydkorea.

Läs artikeln i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces:
Green Conducting Cellulose Yarns for Machine-Sewn Electronic Textiles

 

Mer om: Ny expertkunskap på ledande fibrer
Både Sozan Darabi och Christian Müller ser att forskningen har resulterat i mycket mer än den vetenskapliga publikationen som de nu presenterar tillsammans med kollegorna. Sozan har utvecklats till en expert på elektriskt ledande fibermaterial, vilket Christian Müller ser som väldigt glädjande och en stor styrka för teamet. Genom det nationella forskningscentrumet Wallenberg Wood Science Center har en grupp från Kungliga tekniska högskolan som fokuserar på de elektrokemiska aspekten i fibrerna varit med i forskningen och i publikationen. Tillsammans med gruppen från KTH planerar forskarlaget nu att ta idéerna till nästa nivå.

Läs även tidigare pressmeddelande: Elektrisk textil tänder lampa när den töjs

Mer om: Cellulosatråden
Den elektriskt ledande tråden är producerad i en beläggningsprocess ”lager-på-lager” med ett bläck som baseras på den biokompatibla polymeren ”polyelectrolyte complex poly (3,4 ethylenedioxythiophene): poly(styrene sulfonate) (PEDOT:PSS)”. E-textiltråden som forskarna har utvecklat uppmäter en för cellulosatråd rekordhög ledningsförmåga i förhållande till volym på 36 S/cm, som kan ökas till 181 S/cm genom att addera silvernanotrådar. Tråden belagd med PEDOT:PSS klarar minst fem tvättar i maskin utan att förlora sin ledningsförmåga. Genom att integrera cellulosatråden i en elektrokemisk transistor har forskarna kunnat uppvisa dess elektrokemiska funktion.

Mer om: Textilierna från skogen och intresset från modebranschen
Textilier har tillverkats av naturfiber och cellulosa sedan lång tid tillbaka i mänsklighetens historia, men sedan mitten av 1900-talet har syntetiska fibrer ofta använts i våra kläder och varit mest dominerade i modebranschen.  I takt med jakten på mer hållbara alternativ ökar nu intresset mer och mer för naturliga fibrer och textiler av skogsmaterial. Stora svenska kedjor som Lindex och HM har höga målsättningar för att öka andelen plagg som är producerade av mer hållbara fibrer.

Cellulosafibern av skogsmaterial som forskarna har använt är av typ Ioncell® vilket den finska gruppen, som leds av professor och medförfattaren Herbert Sixta, har utvecklat.

Kontakter:
Sozan Darabi, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers, sozan.darabi@chalmers.se
Christian Müller, professor på institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers, 031-772 27 90 christian.muller@chalmers.se

Christian Borg
Pressansvarig
031-772 3395
christian.borg@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lise Tamm ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten

Published

on

By

Regeringen har beslutat att anställa Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Lise Tamm påbörjar sin anställning den 4 november 2024.

– Jämställdhetsmyndigheten har ett viktigt uppdrag att se till att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag och att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. I regeringens budgetproposition för 2025 beslutade vi om en ökning med 72 miljoner kronor till myndighetens förvaltningsanslag nästa år, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg.

Lise Tamm kommer närmast från uppdraget som chefsåklagare vid riksenheten mot korruption i Stockholm och har tidigare bland annat varit chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet samt arbetat vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. 

– Jag är väldigt glad att Lise Tamm tackat ja till uppdraget som chef och generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Lise har en stor erfarenhet av arbete med jämställdhetsfrågor och en omfattande chefserfarenhet. Lises bakgrund och meriter ger goda förutsättningar att leda och utveckla Jämställdhetsmyndigheten på det sätt som behövs, säger Paulina Brandberg.

Jämställdhetsmyndigheten är förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken. Myndigheten ska arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen och bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Kontakt
Anton Johansson
Pressekreterare hos jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg
076-135 53 41
anton.johansson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Image Systems affärsområde Motion Analysis erhåller order på ca 1,8 MSEK från en kund i Asien

Published

on

By

Ordern innefattar prenumerationslicenser om en initial period om 5 år av mjukvaran TrackEye samt mjukvaran TEMA. Ordern kommer att intäktföras månadsvis löpande under avtalsperioden.

”Vårt arbete med att utöka vår andel av prenumerationslicenser ger utdelning och denna order är ett kvitto på att vår strategi ligger i linje med vad marknaden efterfrågar. I och med övergången till prenumerationsmodell ökar vi robustheten i vår affärsmodell”, säger Johan Friberg, VD Image Systems.

Frågor besvaras av:
Johan Friberg, VD, telefon 013-200 100, e-post johan.friberg@imagesystems.se 

Image Systems är ett svenskt högteknologiskt företag som utvecklar och säljer mjukvara och system inom beröringsfri mätteknik. Verksamheten bedrivs i två affärsområden, RemaSawco och Motion Analysis, och kunderna finns inom ett stort antal branscher globalt. Koncernen har cirka 70 anställda i Sverige, Finland och Norge samt säljkontor i USA, Frankrike, Israel och Kina. Huvudkontoret ligger i Linköping, Sverige. År 2023 omsatte koncernen 171 Mkr. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholmsbörsens Small Cap-lista. För ytterligare information besök vår webbplats www.imagesystemsgroup.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Mevisio ökar licensintäkter med 61% och vinst med 100%

Published

on

By

Stort globalt behov av digitalisering i tillverkningsprocesser – Mevisio förstärker marknads- och säljorganisation för att ytterligare accelerera tillväxt

2023 var ett starkt år för Mevisio som möter allt större efterfrågan på bolagets plattform för digitalisering och visualisering av processer. Omsättningen uppgick till strax under 25 MSEK vilket kan jämföras med drygt 17 MSEK 2022. Vinsten ökade under samma period från cirka 1 MSEK till drygt 2 MSEK. Mevisio har gått med vinst samtliga år sedan grundandet 2017.

”Vi är själva litet överraskade över hur snabbt marknaden växer”, säger Mevisios VD och medgrundare Marcus Wejderot.
”För att bättre möta efterfrågan har vi i år förstärkt viktiga processer, bland annat genom rekryteringen av Salesforce tidigare Nordenchef Johan Zetterström som CRO. Johan har lång erfarenhet av försäljning av molntjänster och SaaS-lösningar till stora, komplexa organisationer. Vi har också lyckats knyta till oss Pelle Rosell som CMO – Pelle var som legendarisk varumärkesägare hos BI-bolaget Qlik bland annat med om att med Qlik genomföra den bästa börsintroduktionen någonsin av ett svenskgrundat bolag på Nasdaq i USA.”

Cirka 12% av USAs BNP skapas av tillverkningsföretag, som generellt inte kommit lika långt som tjänsteföretag i sina digitaliseringsprocesser. Enligt Marcus Wejderot ökar den globala konkurrensen i tillverkningsindustrin behovet av att med hjälp av digitalisering bland annat sänka produktionskostnader och öka leveransprecisionen.

”Den fjärde industriella revolutionen är här och konkret innebär detta ett ännu större behov av verktyg för ett sömlöst samspel mellan alla intressenter i värdekedjan. Vi har kunder som med hjälp av vår plattform ökat sin produktivitet med 25%, utan försämrad kvalitet. Så stor skillnad kan digitalisering av i sig sunda processer göra. Principer för Lean Management och liknande verktyg har ju använts i snart 100 år och är implementerat analogt i alla större tillverknings- och processföretag, exempelvis inom fordonsindustrin och läkemedelsbranschen. Under de senaste årens fokus på digital transformation har det blivit allt tydligare att denna typ av program utgör en vit fläck på den digitala kartan i många organisationer, även om man ofta har bytt ut de traditionella whiteboard-tavlorna mot digitala skärmar – där information dock ofta stannar. Mevisios plattform löser detta problem och skapar en digital transparens hela vägen från ”golvet” till bolagets högsta ledning, utan att man behöver ändra de underliggande Lean-programmen.”

Bildtext: Marcus Wejderot, medgrundare och VD Mevisio

För mer information:
Marcus Wejderot, medgrundare och VD
marcus.wejderot@mevisio.com
+46 72 252 5330

Om Mevisio
Mevisio förenklar driftoptimering och datavisualisering, främst för tillverkningsföretag. Mevisios molnbaserade low-code plattform gör att företag som arbetar med Operational Excellence och Lean Management enkelt kan digitalisera och visualisera arbetsflöden, vilket förbättrar effektivitet, styrning och produktivitet. Mevisios plattform används av företag över hela världen och har användare i över 70 länder. 40% av Mevisios kunder finns på Forbes lista över världens 2 000 största företag. www.mevisio.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.