Fotografiska delar ut Stora Dokumentärfotopriset till filmaren och fotografen Maja Daniels

| 14 september, 2018 | 0 kommentarer

fr, sep 14, 2018 17:45 CET

Juryns motivering: Stora Dokumentärfotopriset 2018 tilldelas fotografen och filmaren Maja Daniels. I sin dokumentär Min vän Barbro berättar Daniels med värme och varsamhet om den unge Taimaz som önskar finna sig en plats i sitt nya hemland, och den äldre Barbro som lever sitt liv i den svenska glesbygden. Med ett lugn och en taktkänsla väcks en förhoppning om en ny framtid i ett Sverige som både kan erbjuda och erbjudas nya möjligheter av de som söker sig hit. Maja Daniels är en skicklig skildrare genom både fotografi och film och låter stillheten ta plats i denna berättelse om längtan, väntan och hopp. 

Att Fotografiska nu för första gången delar ut det Stora Dokumentärfotopriset på 100 000 kronor är en hyllning till traditionen att berätta genom det dokumentära fotot och filmen. En arena för den personliga blicken och rösten. Vinnare av priset är fotografen och filmaren Maja Daniels med sin film ”Min vän Barbro” om Taimaz, en ung flykting som under ett år möter och delar livet med den äldre damen Barbro i Älvdalen.

Juryn har bestått av fotojournalisterna och dokumentärfotograferna Paul Hansen, Åsa Sjöström och Magnus Wennman samt Marika Långström (tidigare TT) samt Fotografiskas Pauline Benthede och Per Broman. Priset delades ut 13 september vid öppningen av den stora retrospektiva utställningen med Lars Tunbjörks verk Tunbjörklandet – blicken från sidan. En fotograf vars blick minst sagt tog det dokumentära fotot till nya nivåer och även själv fick mota TTs Stora Fotopris för tio år sedan.

TT hade ju förtjänstfullt delat ut TTs Stora Fotopris och TTs Fotostipendium sedan 2003. När dessa lades ned valde Fotografiska att ta över budkavlen och fortsätta den viktiga insatsen att med ett pris stötta dokumentärfotografi – Stora Dokumentärfoto-priset på 100 000 kronor. Nu delas priset ut för första gången och dokumentärt foto behövs mer än någonsin i dessa tider av fake news och informationsbubblor. Denna inkluderande uttrycksform som så starkt väcker engagemang. För det händer något viktigt i mötet med konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv. 

Barbro och Taimaz i köket i Älvdalen. När Fotografiska nu för första gången delar ut Stora Dokumentärfotopriset är  Maja Daniels  2018 år pristagare med filmen ”Min vän Barbro”. Foto: Maja Daniels

– Vi öppnade Fotografiska för att vi visste att det behövdes plats för världens bästa fotografi och att denna uttrycksform är så stark i sin förmåga att väcka känslor och skapa debatt. Så bidrar vi till en mer medveten värld. Vilket behövs nu mer än någonsin i detta tidevarv när så många av de demokratiska grundvärderingarna ifrågasätts. Att ta över TTs budkavle med att dela ut ett pris för årets bästa dokumentära foto är något vi mycket stolta över. Lika stolta är vi över att Maja Daniels är första vinnaren av Fotografiskas Stora dokumentärpris på 100 000 kronor, berättar Per Broman, grundare och vd Fotografiska Stockholm.

Maja Daniels själv beskriver att hennes film föddes ur ett spontant behov att beskriva en hoppfull samtid mitt i ett alltmer alarmistiskt klimat där 2015 års händelser ständigt målas upp som något negativt. 

– När det talas om ‘de äldre’ eller om ’flyktingar’ i media handlar det oftast om specifika problem eller att något inte står rätt till. En kulturell rädsla, för främlingar eller för åldrandet i sig, färgar alltför ofta sättet dessa två samhällsgrupper porträtteras och ideligen ställs de även mot varandra, som ”konkurrenter” över framtida stöd och välfärd. Men, den positiva och energiska vänskapen mellan Taimaz och Barbro slår enkelt hål på många förutfattade meningar och visar på att ett möte och en meningsfull relation kan motverka förenklade antaganden. Min film har för avsikt att bredda den nuvarande samhällsbilden och belysa hur relationer mellan olika generationer kan underlätta integrationen. Jag är givetvis väldigt glad över att få det här priset vilket betyder att filmen kommer bli klar. Det känns bra att se att Fotografiska värderar och vill stödja det dokumentära berättandet, avslutar Maja Daniels.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *