Connect with us

Marknadsnyheter

Gasum öppnar biogasanläggningen i Nymölla, den första i Sverige som producerar flytande biogas av processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla

Published

on

En banbrytande biogasanläggning i Nymölla, Sverige, är resultatet av ett partnerskap mellan energibolaget Gasum och leverantören av förnybara material Stora Enso. Genom att omvandla processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla till flytande biogas (LBG) kommer anläggningen att producera förnybart bränsle för vägtransporter, industrin och sjöfartssektorn. Det här samarbetet inom cirkulär ekonomi är det första i sitt slag i Sverige. Anläggningen, som har byggts och drivs av Gasum, kommer att öppnas den 27 april 2021, och på invigningen kommer Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund att delta.

Planerna inleddes 2018 när de två företagen undertecknade ett avtal om att tillåta Gasum att bygga en biogasanläggning bredvid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla i södra Sverige. Processvattnet som genererades i brukets produktionsprocess kommer att hanteras på den nya anläggningen för att utvinna det organiska materialet, som sedan omvandlas till biogas och som senare kondenseras. Biogas är ett förnybart bränsle som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionella fossila bränslen som exempelvis diesel, när det används av segmentet tunga transporter. 

Tre år senare är anläggningen officiellt redo att öppnas, den 27 april 2021. Se invigningen här kl 14.00-15.30 

”Drivkraften bakom detta banbrytande projekt var det gemensamma intresset att minska utsläppen av koldioxid och skapa någonting värdefullt av avfall. Resultatet är en anläggning som kan producera 75–80 GWh flytande biogas per år, vilket motsvarar den årliga bränsleförbrukningen för upp till 200 lastbilar. Efterfrågan på renare bränslen och transporter är enorm – byggandet och invigningen av anläggningen kommer att göra det möjligt för biogas att uppnå den industriella skala som krävs för uppfylla behoven inom sjöfarten, tunga transporter och andra industriella aktörer som vill minska sitt koldioxidavtryck” säger Johanna Lamminen, VD på Gasum.

”Hållbarhet och resurseffektivitet är kärnan i vår verksamhet. Det här projektet är ett bra exempel på hur vi kan uppnå dessa mål och bistå våra kunder med att möta sina hållbarhetsmål med hjälp av våra produkter. Vi är alltid på jakt efter de mest innovativa och hållbara lösningarna, vilket förutsätter att vi samarbetar med likasinnade bolag såsom Gasum. Vi har arbetat med det här projektet i tre år och är glada över att se anläggningen öppnas officiellt”, säger Kati ter Horst, Executive Vice President på Stora Enso Paper

Den totala investeringen i Nymölla uppgår till nästan 450 miljoner kronor, och Gasum investerar 270 miljoner kronor i projektet, Stora Enso 50 miljoner kronor och ytterligare 121,5 miljoner kronor i form av ett bidrag från Naturvårdsverket, via ”Klimatklivet”. Klimatklivet är ett initiativ för stöd till lokala och regionala innovationer för att minska utsläppen av koldioxid.

På den digitala invigningsceremonin för biogasanläggningen i Nymölla kommer Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund att närvara, och prata om vikten av den cirkulära ekonomin.

Öppnandet av biogasanläggningen bidrar till att produktionen av biogas (LBG) i Sverige når industriell skala. Produktionsökningen behövs inom många sektorer där det för närvarande finns en efterfrågan på bränslen som kan minska koldioxidutsläppen, såsom tunga transporter, sjöfarten och industrin. Samriskprojektet i Nymölla är ett bra exempel på hur olika industrier och sektorer kan samarbeta för att minska utsläppen som helhet.

Om produktionen av biogas av processvatten från pappersbruket

Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla producerar 340 000 ton massa och 485 000 träfritt kontorspapper varje år. Gasums biogasanläggning ligger i samma område som pappersbruket och är kopplat till pappersbrukets befintliga avloppssystem.

Det mottagna processvattnet behandlas i en anaerob reaktor där det organiska innehållet omvandlas till metan – biogas. De anaerobt behandlade processvattnet, som nu innehåller 50–60 procent mindre organiska ämnen, leds tillbaka till pappersbrukets befintliga aeroba avloppsreningsverk. Den producerade biogasen uppgraderas och kondenseras. I kondenseringsprocessen kyls biogasen ner till -162 grader Celsius när den går in i vätskefasen.  Den flytande biogasen lagras i stora förvaringstankar innan den hämtas upp och transporteras av Gasums lastbilar till bland annat tankstationer över hela landet.

Relaterat bildmaterial finns i denna länk

För ytterligare information, kontakta:

Johanna Lamminen, Chief Executive Officer, Gasum Oy
(Nathalie Vaittinen, ledningsassistant, nathalie.vaittinen@gasum.com)

Johan Grön, Vice President, Biogas, Gasum
Telefon +358 40 546 4186, johan.gron@gasum.com

Olga Väisänen, Vice President, Communications and Sustainability, Gasum Oy
Telefon. +358 40 554 0578, olga.vaisanen@gasum.com

Energibolaget Gasum är experter inom den nordiska gassektorn och på energimarknaden. Gasum erbjuder experttjänster inom renare energi och på energimarknaden för industri och kraftvärmeproduktion, samt renare bränslelösningar för väg- och sjötransporter. Företaget hjälper kunderna att minska både sitt eget och sina kunders koldioxidavtryck. Tillsammans med sina samarbetspartner främjar Gasum utvecklingen mot en koldioxidneutral framtid på land och till havs. Gasum-koncernen har omkring 380 anställda i Finland, Norge, Sverige och Tyskland. Gasum ägs av finska staten. www.gasum.com/sv

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Den globala koncernen KraussMaffei lägger sin första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd

Published

on

By

Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå

KraussMaffei, som är en av världens ledande tillverkare av maskiner och industri 3D-printrar har efter en längre tids utvärdering, har lagt en första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd. Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå.

KrausMaffei är en av världens största tillverkare av bland annat industriella 3D-printers och maskiner som används i tillverkningsindustrin. Man har kunder inom de flesta industrisegment som tex fordon, medicin och förpackningsindustrin. Efter en längre tids utvärdering har nu EcoRub blivit utvalda som leverantör av material till deras industriella 3D-printers. Materialet kommer användas till att demonstrera möjliga produkter som kan tillverkas med deras 3D-printer PowerPrint och som kan tillverka föremål med en volym på upp till 10m3.

EcoRub har de senaste åren har satsat hårt på att utveckla återvunna material med egenskaper som besitter gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. Bolaget fokuserar nu på att ta fram återvunna kvalitets material, där några är specifikt utvecklade för 3D-printning. De är en viktig del i bolagets ambition att etablera sig på marknaden i Sverige, men framför allt i Europa.

-Vi är såklart stolta över att blivit utvalda som leverantörer, då KraussMaffei har extremt höga krav på sina underleverantörer. Det är ett erkännande och kan bana väg för större ordrar och fler internationella kunder för EcoRub. Men också ett kvitto på att även stora internationella kunder efterfrågar ett 3D-print material som är baserat på 100% återvunnet material. Genom EcoAdd så får dom möjlighet att skapa produkter av hög kvalitet för sina kunder, säger Anders Färnlöf, vd på EcoRub.

Läs mer om KraussMaffei 3D-printer powerPrint
https://www.kraussmaffei.com/en/our-products/powerprint

Läs mer om Ecorubs material EcoAdd
https://www.ecorub.se/3d-printing/

Info om KraussMaffei
Är en av världens ledande tillverkare av maskiner och system för produktion och bearbetning av plast och gummi. Produkter och tjänster omfattar alla teknologier inom formsprutning, extrudering, reaktionsprocessmaskiner och additiv tillverkning.  Levererar tjänster till kunder inom bland annat fordons-, förpacknings-, medicin-, återvinnings- och byggindustrin samt till tillverkare av elektriska och elektroniska produkter och hushållsapparater. Bolaget har cirka 4 700 anställda personer över hela världen och består av 30 dotterbolag och 570 handels- och servicepartners. Bolaget grundades 1838 och har sitt huvudkontor i München, Tyskland. I slutet av 2018 noterades KraussMaffei-koncernen på Shanghaibörsen.

Info om EcoRub
Är ett Greentech-bolag som producerar återvunnet kvalitetsmaterial av gummi och plast för formsprutning, strängsprutning och 3D-printning vilket möjliggör återvunna alternativ för den cirkulära ekonomin. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. EcoRub producerar också egna industrimattor såväl som gummiprodukter för gym och stall. Bolaget grundades 1995 och har sin fabrik i Lövånger utanför Skellefteå.

Informationen är sådan som EcoRub är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014) samt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-03-28 08:35 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bara knappt sju av tio svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin

Published

on

By

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser bara knappt sju av tio svenskar (69 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar Systembolagets undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus.

– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Med Trafikverkets nollvision, där ingen ska dö eller skadas i trafiken, är det mest rimliga att alkohol inte alls kombineras med att vara ute i trafiken. Att det då bara är knappt sju av tio svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 69 procent 2023. Andelen som anser att det är rätt att köra bil efter ett glas har rört sig långsamt i en mer tillåtande riktning, från 3 procent 2010 till 5 procent i den senaste mätningen.

Färre unga tar helt avstånd

Bland unga, under 29 år, är det endast 59 procent som helt tar avstånd till att köra bil efter ett glas vin eller en öl. Bland män under 29 år är det bara drygt varannan, 53 procent, som helt tar avstånd. Bland kvinnor i samma ålder tar 64 procent helt avstånd.

– Vi vet att unga är mer riskbenägna, och att konsekvenstänkandet är fullt utvecklat först i 25-årsåldern. Därför är det extra bekymmersamt att just unga verkar se mindre allvarligt på att dricka alkohol och köra bil, säger Mojtaba Ghodsi.

Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 62 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Norrbottens län, där 81 procent tycker att det är helt fel.

Att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl?

Andel som svarat ”helt fel” eller ”mer rätt än fel”, samt ”helt rätt” på den frågan

Län Antal svarande Helt fel Rätt
Norrbotten 224 81 % 3 %
Blekinge 167 77 % 6 %
Dalarna 207 77 % 2 %
Gävleborg 220 76 % 3 %
Gotland 157 76 % 1 %
Jämtland 213 75 % 4 %
Västernorrland 216 74 % 6 %
Värmland 213 74 % 4 %
Kronoberg 223 73 % 2 %
Västerbotten 215 73 % 2 %
Kalmar 220 73 % 3 %
Västmanland 213 72 % 3 %
Halland 214 72 % 4 %
Jönköping 225 72 % 3 %
Västra Götaland 338 70 % 6 %
Riket 4921 69 % 5 %
Östergötland 206 69 % 2 %
Örebro 223 67 % 7 %
Södermanland 210 67 % 7 %
Uppsala 209 67 % 3 %
Skåne 308 64 % 3 %
Stockholm 500 62 % 6 %

2022 omkom 47 personer i en alkohol- eller narkotikarelaterad trafikolycka i Sverige, vilket är 25 procent av alla omkomna i trafiken. Enligt Trafikverket sker det minst 15 000 resor dagligen i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Rattfylleri är när en person som kör ett motordrivet fordon har minst 0,2 promille alkohol eller narkotika i blodet. I flera länder är rattfyllerigränsen noll promille.

­– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är allvarligt och utgör en risk för andra trafikanter. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Så dricker du alkohol i påsk, låt bilen stå, uppmanar Mojtaba Ghodsi.

Om Alkoholindex

Alkoholindex är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol, med betoning på berusningsdrickande. Indexvärdet 59,5 för 2023 är det längsta någonsin. Alkoholindex skapas från svaren på sju frågor och presenteras på en skala från 0–100, där 0 är mest tillåtande och 100 är mest restriktiv.

Samma frågor ställs sedan 2010 en gång per år till personer 16 år och äldre. Fram till 2022 genomfördes undersökningen på uppdrag av IQ. Sedan 2023 är Systembolaget ansvarig för Alkoholindex. Undersökningen genomförs av Novus och resultatet 2023 är baserat på 4 921 intervjuer. Läs mer om Alkoholindex på https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/samhalle/rapporter-och-seminarier/alkoholindex/

För mer information

Mojtaba Ghodsi, Vd, IQ
Tel: 0702-40 78 15
E-post: mojtaba@iq.se

David Wahlund, Press- och PR-ansvarig, IQ
Tel: 070-921 75 55
E-post: david@iq.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

DRILLCON ÖKAR FOKUS PÅ EUROPA & INFÖR NYA FINANSIELLA MÅL

Published

on

By

Drillcon ser en fortsatt god och ökande efterfrågan på våra borrtjänster i Europa. För att förbättra vår produktionskapacitet och öka vår tillväxt har bolaget beslutat att omlokalisera samtliga borriggar i Sydamerika till Europa och avveckla vår närvaro i Chile. Trots en historik av flera framgångsrika kontrakt i Chile så är kundernas beslutscykler långa och leder till stilleståndsperioder och ineffektiv beläggning.

 ’Denna konsolidering av verksamheten till Europa ger oss en ökad produktionskapacitet vilket den europiska marknaden efterfrågar. Drillcon får en fortsatt möjlighet till hållbar och lönsam tillväxt. Vi har även erbjudit de anställda i Chile en anställning i Drillcon Iberia.’, säger Patrik Rylander, Drillcon vd och koncernchef.

 Omstruktureringskostnaden beräknas till cirka 4,5 Mkr och kommer belasta första kvartalet, 2024.

Vidare, inför Drillcon nya finansiella mål i syfte att främja en fortsatt hållbar lönsamhet och skapa ett ökat aktieägarvärde som bl a innebär ett höjt rörelsemarginalmål samt en utdelning om minst 50% av redovisat resultat efter skatt.

Örebro 28 mars 2024

               

Patrik Rylander, VD                                      

Drillcon AB       

Pressreleasen och ytterligare information kan inhämtas  https://www.drillcon.se/media/press-releases

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Drillcon AB (publ) ska offentliggöra enligt Europaparlamentets och rådets förordning (596/2014/EU) om marknadsmissbruk (MAR). Informationen lämnades genom ovanstående persons försorg för offentliggörande den 28 feb kl 08.30 (CET). Detta pressmeddelande, liksom ytterligare information om Drillcon AB, finns tillgänglig på www.drillcon.se.

Allmänt om Drillcon-gruppen:

Drillcon AB (publ), med dotterbolagen Drillcon Scandinavia AB, Drillcon Irland Ltd, Drillcon Iberia SA, Drillcon Americas SpA och Drillcon Norway AS, utför prospektering- och raiseborrning inom gruv- och anläggningsindustrin, i Norden, Iberiska halvön och Europa.  

Drillcon AB (publ) är listat på First North Premier Growth Market vilket är en alternativ marknadsplats som drivs av NASDAQ OMX Stockholm AB. Bolag vars aktier handlas på First North Premier Growth Market är inte skyldiga att följa samma regler som börsnoterade bolag, utan ett något mindre omfattande regelverk anpassat till företrädesvis mindre bolag och tillväxtbolag. Bolagets Certified Adviser är Eminova Fondkommission, +46 (0)8 – 684 211 00, info@eminova.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.