Connect with us

Marknadsnyheter

Generaldirektören för WHO i unikt Stockholmsmöte med SIGHT-studenter

Published

on

on, feb 14, 2018 14:04 CET

– Studenter är viktiga rådgivare till WHO, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör dr Tedros Adhanom Ghebreyesus som är på unikt Sverigebesök. När generaldirektören landade valde han att först besöka svenska globalhälsoinstitutet SIGHT på Kungl. Vetenskapsakademien. Där samtalade han med ett 30-tal studenter i SIGHT-nätverket som representerade olika vetenskapliga discipliner, universitet och studentorganisationer.

Det är inte första gången dr Tedros möter studenter i Sverige. En gång var samme generaldirektör själv student i epidemiologi vid Umeå universitet. För första gången besöker han nu Sverige som generaldirektör.

– WHO behöver er unga, definitivt. Vi vill engagera er för att skapa innovationer och utveckling, sade dr Tedros och menade att just det här sättet att samlas tvärdisciplinärt runt samma bord för dialog kan skapa den typ av innovationshubbar och nätverk som krävs för att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål (SDG) enligt Agenda 2030.
Det var en glad och avslappnad generaldirektör som steg in i Linnésalen på Kungl. Vetenskapsakademien.

– Det krävs nätverk och vänner som inser att vi alla är lika oavsett språk, religion eller utseende. Vi har alla samma längtan efter fred, hälsa och utveckling. Men det finns inga passiva mottagare eller givare för att målen ska uppnås. Vi behöver skapa partnerskap mellan beslutsfattare, akademi och privat sektor. Annars kommer vi inte att lyckas. Vi måste också prioritera de allra mest utsatta. Ibland handlar det till exempel om att satsa mer på utbildning än på avancerad vård.

Unik gruppkänsla

Flera av studenterna lyfte fram att det skapades en unik gruppkänsla runt bordet denna tisdagseftermiddag tillsammans med WHO-chefen.

– Jag tar med mig dr Tedros ord: ”Difference is only about mindset”, konstaterade Magnus Winther från SLS Kandidatförening (Svenska Läkaresällskapet).

– Att som läkarstudent få möjligheten att träffa generaldirektören för WHO var oerhört inspirerande. Överhuvudtaget tycker jag att det är mer stimulerande att diskutera global hälsa tvärdisciplinärt än att diskutera enbart inom sin egen disciplin. Lyckligtvis blir vi allt bättre på det i Sverige, att prata om hållbarhetsmålen över disciplingränser, berättade James Janani, läkarstudent och ordförande för Studentorganisationen IFMSA Sweden.

– Jag är säker på att det blir ringar på vattnet-effekter av detta möte. Vi kan gå tillbaka till våra egna verkligheter, professioner och sammanhang med kraften att ta arbetet med hållbarhetsmålen, global hälsa och etiska frågor vidare, skapa nya ringar, menade Lucas Grzechnik Mörk, Kandidatföreningen Uppsala.

– Det är fantastiskt att SIGHT fått bjuda in studenter till ett bord där många nationaliteter, många unga och representanter för många discipliner för samtal med generaldirektören som så tydligt ville ha råd och inspel från studenterna, betonade professor Peter Friberg, föreståndare för SIGHT.

– En fantastisk uppvisning på vad som händer när Världshälsoorganisationens generaldirektör väljer att träffa studenter från olika discipliner till dialog runt Agenda 2030. Det var ett öppet möte med stor respekt för varandras kunskaper. Det ger oss tro på att vi med gemensamma krafter kan komma framåt i arbetet med hållbarhetsmålen. Dr Tedros betonade hur viktigt det är att studenter tidigt har tvärdisciplinära samtal.

Prioritering bland 17 hållbarhetsmål och 169 delmål?

Med tanke på att FN:s 17 hållbarhetsmål innehåller 169 delmål, menade Gustaf Alexandrie, doktorand i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, att man kan känna en viss oro för att det verkligen investeras pengar där de gör störst nytta och skillnad. Han frågade dr Tedros:
– Hur ska man prioritera och försäkra sig om att åtgärderna blir kostnadseffektiva?

Dr Tedros poängterade att det behövs genuin politisk överlåtelse och öppenhet för att prioritera rätt. Det skiljer sig naturligtvis från land till land och i förhållande till de resurser man har, och det bygger på att man vågar göra saker annorlunda. Dr Tedros menade att bistånd till mottagarländer behöver se vikten av en stark primärvård som de facto kan rädda liv och skapa hälsa. Han ställde sig däremot något tveksam till att länder fokuserar på stora sjukhus som stora industrier istället för att öka produktiviteten i mindre enheter och verksamheter och se till att det finns en fungerande primärvård, fungerande jordbruk och utbildning som i sig skapar bättre hälsa och hållbarhet.

Dr Tedros talar vid ett toppmöte som Sveriges regering står värd för inom Agenda 2030 for Children, End Violence Against Children Solutions Summit i Stockholm den 14–15 februari. Bland deltagarna finns bland andra statsminister Stefan Löfven, H.M. Drottning Silvia och vice generalsekreteraren för FN, Amina Mohamed.

Fakta om SIGHT: Swedish Institute for Global Health Transformation, startades vid Kungl. Vetenskapsakademien i januari 2017 för att stärka forskning och kunskapsspridning om global hälsa. Bill Melinda Gates Foundation har finansierat institutets start. Ett viktigt uppdrag för SIGHT är att anordna tvärdisciplinära träffar för studenter kring global hälsa. I november 2017 fick cirka 200 Sight-studenter träffa Melinda Gates från Bill Melinda Gates Foundation.

Fakta om WHO:s generaldirektör dr Tedros: http://www.who.int/dg/tedros/biography/en/

KONTAKT
Peter Friberg, föreståndare, SIGHT, peter.friberg@gu.se, 070-676 00 13
Erik Johannesson, kommunikatör, SIGHT, erik.johannesson@kva.se, 073-328 54 61
http://sight.kva.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.