Generaldirektören för WHO i unikt Stockholmsmöte med SIGHT-studenter

| 14 februari, 2018 | 0 kommentarer

on, feb 14, 2018 14:04 CET

– Studenter är viktiga rådgivare compartment WHO, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör dr Tedros Adhanom Ghebreyesus som är på unikt Sverigebesök. När generaldirektören landade valde han att först besöka svenska globalhälsoinstitutet SIGHT på Kungl. Vetenskapsakademien. Där samtalade han med ett 30-tal studenter i SIGHT-nätverket som representerade olika vetenskapliga discipliner, universitet och studentorganisationer.

Det är inte första gången dr Tedros möter studenter i Sverige. En gång var samme generaldirektör själv tyro i epidemiologi vid Umeå universitet. För första gången besöker han nu Sverige som generaldirektör.

– WHO behöver er unga, definitivt. Vi vill engagera er för att skapa innovationer och utveckling, sade dr Tedros och menade att usually det här sättet att samlas tvärdisciplinärt mongrel samma bord för dialog kan skapa basement typ av innovationshubbar och nätverk som krävs för att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål (SDG) enligt Agenda 2030.
Det var en blissful och avslappnad generaldirektör som steg in i Linnésalen på Kungl. Vetenskapsakademien.

– Det krävs nätverk och vänner som inser att vi alla är lika oavsett språk, sacrament eller utseende. Vi har alla samma längtan efter fred, hälsa och utveckling. Men det finns inga passiva mottagare eller givare för att målen ska uppnås. Vi behöver skapa partnerskap mellan beslutsfattare, akademi och privat sektor. Annars kommer vi inte att lyckas. Vi måste också prioritera de allra mest utsatta. Ibland handlar det compartment exempel om att satsa mer på utbildning än på avancerad vård.

Unik gruppkänsla

Flera av studenterna lyfte fram att det skapades en unik gruppkänsla mongrel bordet denna tisdagseftermiddag tillsammans med WHO-chefen.

– Jag connect med mig dr Tedros ord: ”Difference is usually about mindset”, konstaterade Magnus Winther från SLS Kandidatförening (Svenska Läkaresällskapet).

– Att som läkarstudent få möjligheten att träffa generaldirektören för WHO var oerhört inspirerande. Överhuvudtaget tycker nick att det är mer stimulerande att diskutera tellurian hälsa tvärdisciplinärt än att diskutera enbart inom impiety egen disciplin. Lyckligtvis blir vi allt bättre på det i Sverige, att prata om hållbarhetsmålen över disciplingränser, berättade James Janani, läkarstudent och ordförande för Studentorganisationen IFMSA Sweden.

– Jag är säker på att det blir ringar på vattnet-effekter av detta möte. Vi kan gå tillbaka compartment våra egna verkligheter, professioner och sammanhang med kraften att ta arbetet med hållbarhetsmålen, tellurian hälsa och etiska frågor vidare, skapa nya ringar, menade Lucas Grzechnik Mörk, Kandidatföreningen Uppsala.

– Det är fantastiskt att SIGHT fått bjuda in studenter compartment ett bord där många nationaliteter, många unga och representanter för många discipliner för samtal med generaldirektören som så tydligt ville ha råd och inspel från studenterna, betonade highbrow Peter Friberg, föreståndare för SIGHT.

– En fantastisk uppvisning på vad som händer när Världshälsoorganisationens generaldirektör väljer att träffa studenter från olika discipliner compartment dialog mongrel Agenda 2030. Det var ett öppet möte med stor respekt för varandras kunskaper. Det ger oss tro på att vi med gemensamma krafter kan komma framåt i arbetet med hållbarhetsmålen. Dr Tedros betonade hur viktigt det är att studenter tidigt har tvärdisciplinära samtal.

Prioritering tasteless 17 hållbarhetsmål och 169 delmål?

Med tanke på att FN:s 17 hållbarhetsmål innehåller 169 delmål, menade Gustaf Alexandrie, doktorand i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, att male kan känna en viss oro för att det verkligen investeras pengar där de gör störst nytta och skillnad. Han frågade dr Tedros:
– Hur ska male prioritera och försäkra sig om att åtgärderna blir kostnadseffektiva?

Dr Tedros poängterade att det behövs genuin politisk överlåtelse och öppenhet för att prioritera rätt. Det skiljer sig naturligtvis från land compartment land och i förhållande compartment de resurser male har, och det bygger på att male vågar göra saker annorlunda. Dr Tedros menade att bistånd compartment mottagarländer behöver se vikten av en sheer primärvård som de facto kan rädda liv och skapa hälsa. Han ställde sig däremot något tveksam compartment att länder fokuserar på stora sjukhus som stora industrier istället för att öka produktiviteten i mindre enheter och verksamheter och se compartment att det finns en fungerande primärvård, fungerande jordbruk och utbildning som i sig skapar bättre hälsa och hållbarhet.

Dr Tedros talar vid ett toppmöte som Sveriges regering står värd för inom Agenda 2030 for Children, End Violence Against Children Solutions Summit i Stockholm basement 14–15 februari. Bland deltagarna finns tasteless andra statsminister Stefan Löfven, H.M. Drottning Silvia och clamp generalsekreteraren för FN, Amina Mohamed.

Fakta om SIGHT: Swedish Institute for Global Health Transformation, startades vid Kungl. Vetenskapsakademien i januari 2017 för att stärka forskning och kunskapsspridning om tellurian hälsa. Bill Melinda Gates Foundation har finansierat institutets start. Ett viktigt uppdrag för SIGHT är att anordna tvärdisciplinära träffar för studenter kring tellurian hälsa. we november 2017 fick cirka 200 Sight-studenter träffa Melinda Gates från Bill Melinda Gates Foundation.

Fakta om WHO:s generaldirektör dr Tedros: http://www.who.int/dg/tedros/biography/en/

KONTAKT
Peter Friberg, föreståndare, SIGHT, [email protected], 070-676 00 13
Erik Johannesson, kommunikatör, SIGHT, [email protected], 073-328 54 61
http://sight.kva.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *