Hälsoläget i det traditionella samiska området ska undersökas

| 12 augusti, 2018 | 0 kommentarer

sö, aug 12, 2018 10:00 CET

Regeringen beviljar Umeå universitet och Centrum för samisk forskning drygt 1,6 miljoner kronor för att studera hälsa och levnadsförhållanden i det traditionella samiska området.

– Det finns i dag en kunskapslucka gällande det övergripande hälsotillståndet för Sveriges urfolk. Information kring detta är till gagn för både det samiska och det övriga samhället, säger socialminister Annika Strandhäll.

För projektets genomförande beviljar regeringen Centrum för samisk forskning (Vaartoe) 1 681 284 kronor för perioden augusti – december 2018. Medlen ska användas till fokusgruppsdiskussioner samt för att inleda planering och utformning av kliniska hälsoundersökningar.

Projektet HALDI (Health and Living conditions in Sápmi) bedrivs i nära samarbete mellan Umeå universitet, universitetet i Tromsö, Svenska Sametinget, Folkhälsomyndigheten samt kommuner och landsting. Projektet är granskat av regionala etikprövningsnämnden och riktar sig till både samer och icke-samer.

 

Kontakt:

Victor Harju
Pressekreterare hos Annika Strandhäll
072-5043670
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *