Klar majoritet emot att de med privat försäkring ska få snabbare vård

| 18 december, 2019 | 0 kommentarer

Om svenska folket fått bestämma hade ett system med privata sjukvårdsförsäkringar, som låter dem som kan betala gå före, aldrig införts. På uppdrag av Jämlikhetsfonden och Katalys ställde Novus 2017 följande fråga till de svenska väljarna: Är det bra eller dåligt att de med privat sjukföräkring får vård snabbare än de som saknar privat sjukförsäkring? En klar majoritet av väljarna, 55 procent, anser att det är dåligt att privat försäkrade får snabbare vård och endast 22 procent tycker det är bra.

Partipolitiskt finns dock stora skullnader. Bland de rödgröna väljarna tycker 86 procent att det är dåligt och bara 2 procent att det är bra att de som har privata försäkringar får snabbare vård. Bland allianspartierna (M, L, C och KD) är det 31 procent som tycker det är dåligt och 40 procent som tycker det är att bra att de med försäkring får snabbare vård.

Det enda parti där en klar majoritet tycker det är bra att privatförsäkrade kan få vård snabbare är Moderaterna, 52 procent har den åsikten. Bland Sverigedemokrater och Kristdemokrater väger det mer jämnt, medan det bland Liberalerna är en stor övervikt bland dem som inte tycker att privatförsäkrade ska få snabbare vård.

– Om vi tog Hälso- och sjukvårdslagens jämlikhetsparagraf på allvar skulle det innebära att den nuvarande ordningen, med snabbköer för dem med privat försäkring, vore olaglig. Men uppenbarligen betyder lagar ganska litet när de kommer i konflikt med starka ekonomiska intressen, säger Stiftelsen Jämlikhetsfondens ordförande Per Sundgren.

För ytterligare information kontakta:

Per Sundgren, tel 073-733 68 92

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.