Connect with us

Marknadsnyheter

Kungälv ska ha lägst arbetslöshet bland Sveriges kommuner

Published

on

Det säger Oliva Widell Tengvall, näringslivsansvarig i Kungälv, om en av kommunens målsättningar för arbetet med kompetensförsörjning. 2016 bestämde sig Kungälv att ta ett ordentligt tag med fokus på att hjälpa dem som står längst bort från arbetsmarknaden. Tillsammans med ett imponerande antal företag och olika samhällsaktörer, undertecknade Kungälvs kommun ”Samhällskontraktet” för att skapa ett socialt hållbart samhälle för kommunens medborgare. 

Samhällskontraktet är ett initiativ för att bekämpa utanförskap i Kungälv. Runt 100 företag i kommunen har skrivit på att de vill vara med och bidar på olika sätt. Förutom näringslivet ingår polisen, skola, arbetsförmedlingen, bostadsbolag, föreningsliv, kyrkor, landstinget, idrottsorganisationer, ideella organisationer och såklart kommunen med personer från näringslivsenheten, kompetenscenter och folkhälsoutvecklaren.

Olivia Widell Tengvall är näringslivsansavarig i kommunen: 

– Alla som deltar i Samhällskontraktet har jobbat fram idéer till hur vi gemensamt kan bidra till ett socialt hållbart samhälle. Det handlar bland annat om att öka innanförskapet, utveckla innovativa lösningar och arbetsmetoder och att skapa ett samarbete som gör att våra organisationer, företag och myndigheter kan bli mer effektiva och hållbara, säger Olivia. 

Förutom det mänskliga lidandet för människor som hamnar i utanförskap, så innebär det också en stor samhällsekonomisk utmaning. 

– 2016 började 558 barn grundskolan i Kungälv. Rent krasst kan man säga att 71 av dem kommer hamna snett och när de är 65 år kommer det ha kostat samhället 1 miljard kronor. Självklart är det människan som står i fokus för vårt arbete men ibland kan det vara nödvändigt att lyfta hur det påverkar hela samhällsekonomin om vi inte förändrar något. En kommun är inte tillräckligt för att ta hand om de som hamnar snett och därför är det så glädjande med det engagemang och den viljan som Kungälv visar på, säger Olivia. 

Med en bakgrund som lärare vet Oliva att det handlar om att börja jobba tidigt med de här frågorna.

– Redan i förskolan skulle jag säga. Vi är faktiskt med i ett partnerskap med RISE där man tittar på vad ett utanförskap kostar jämfört med vad det kostar att tidigt sätta in resurser där det behövs.

”Tänk om varje företag i Kungälv kunna ta sig an en person, då hade vi kanske inte haft något utanförskap.”

Hur bidrar de företag och organisationer som är med i Samhällskontraktet?

– Det är väldigt varierat. Många öppnar upp för arbetsträning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Många tar emot praoelever och man kan erbjuda feriejobb, praktikplats eller jobbspår. I samverkan med Länsförsäkringar har vi startat upp Trivsledareprogrammet på flera av våra grundskolor. Målet är mer aktivitet, bättre sammanhållning och en tryggare skolmiljö. Med stöd av Länsförsäkringar har eleverna utbildats i rollen som trivselledare, bertätar Oliva. 

Ett annat exempel är IFK Kungälv som startade projektet Agora där vuxna efter skoltid besöker mellanstadieskolor och erbjuder gratis fysisk aktivitet och frukt för barn som kanske inte har råd att betala för idrottsaktiviteter.

På kommunens hemsida lyfter man löpande nyheter om Samhällskontraktet. Alla som ansluter sig får ett diplom av den politiska ledningen. Ibland har Kungälvsposten också varit med och gjort reportage vid några tillfällen. 

Förutom den skillnad samhällskontraktet innebär för den enskilda individen, kan ni se några resultat i siffror? 

– Årligen kommer ca 20 personer ut i tillfällig sysselsättning, det är jättebra. Men precis som du säger så är den stora vinningen att se vilken skillnad det gör för så många unga människor som kanske hade hamnat snett om det inte vore för engagemanget hos så många företagare och andra aktörer i Kungälv. 

Vad har kommunen för målsättning?

– Det långsiktiga målet är att vi ska ha lägst arbetslöshet bland Sveriges kommuner. I år växlar vi upp genom att skapa två nya jobbspår inom samhällskontraktet. Det ena är jobbspåret sker internt där kommunen riktar sig till undersköterskor och det andra riktar sig till butikspersonal och drivs av Willys. 

Vi önskar att alla företag i kommunen ska ansluta sig till Samhällskontraktet. Tänk om varje företag i Kungälv kunna ta sig an en person, då hade vi kanske inte haft något utanförskap, säger Oliva. 

För den som är intresserad, vem ska hen kontakta?

– Hör gärna av dig till mig på:
olivia.widelltengvall@kungalv.se eller 070-632 90 63.

Man kan också gå via Kompetenscentrum och min fantastiska kollega Kent Edvall som är jobbmatchare och med en otrolig fingertoppskänsla för de här frågorna. Kent nås på:
kent.edvall@skola.kungalv.se eller 0303 23 86 43.

Här kan du läsa mer om Samhällskontraktet
 

Göteborgsregionens 13 kommuner har en lång tradition av samarbete kring näringslivsutveckling. Läs mer om vårt samarbete HÄR

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.