Tanalys

Madeleine Stenwreth, Master of Wine, gör professionell bedömning av svenskt vin

För andra året i rad har branschorganisationen Svenskt Vin anlitat Madeleine Stenwreth, Master of Wine, för att få en professionell kvalitetsmässig bedömning av de svenska vinerna. Sammanlagt bedömdes 14 viner och bland dessa utdelades två guld, tre silver och sex bronsmedaljer.  

Madeleine Stenwreth utnämndes nyligen till årets dryckesprofil av tidningen Allt om Vin. I trettio år har hon jobbat med vin, och sedan 2008 är hon en av endast fyra svenskar som kan titulera sig Master of Wine, en av de absolut tyngsta titlarna i vinvärlden. Hon är anlitad över hela världen och ständigt på resande fot. Men nu har hon gjort ett stopp hemma i Sverige för att bedöma svenskt vin. Bedömningen gjordes i form av en blindprovning arrangerat av Vinkällaren Grappe i Stockholm. Med vid bedömningen var även Krister Bengtsson från Star Wine List och Anton Weström, tidigare sommelier vid Grappe.

– Det har hänt mycket i den svenska vinvärlden sedan jag provade de första svenska vinerna för sju år sedan. Dels har vinlandet Sverige vuxit, men framför allt har kunskapen och kvaliteten ökat. Sverige är ju fortfarande ett mycket ungt vinland och det finns mycket kvar att utforska om våra speciella förutsättningar. Redan nu finns flera riktigt bra producenter med höga ambitioner och jag är övertygad om att Sverige kommer kunna bli ett vinland att räkna med, titta bara på den utveckling som skett i England de senaste 20 åren, säger Madeleine Stenwreth.

Samarbetet med Madeleine är framför allt ett sätt för branschorganisationen Svenskt Vin att stötta sina medlemmar i kvalitetsutveckling. Att hon dessutom betygssätter vinerna kan ses som en bonus.

– Uppföljningssamtalen med Madeleine har varit mycket uppskattade där man många gånger får nya insikter. Hon är ju proffs på att analysera dofter och smaker i vinet och sedan härleda varifrån dessa kan komma. Det är en otrolig möjlighet för oss svenska producenter att en sådan stjärna på hemmaplan som kan agera bollplank till oss vinmakare, säger Sveneric Svensson, ordförande i Svenskt Vin.

Guld

Brattås Sole SM 2021

Särtshöga Cuvée Tradition 2019

Silver

Hallavång 2020

Klagshamn Silex 2020

Särtshöga Millésimé 2017

Brons

Aplagården 2020

Brattås Sole DP 2021

Håks Gård Leon Millot 2018

Klagshamns Svea Rike

Särtshöga Millésimé 2018

Åhus Vingård Leon Millot 2019

Samarbete med England
Ytterligare en satsning som branschorganisationen gjort under det gångna året är att inleda ett samarbete med det engelska vinuniversitetet Plumpton kring en forskningsstudie. Studien går ut på att få djupare kunskap om Sveriges mest odlade druva ”Solaris” genom att kartlägga druvans aromer i dess olika mognadsstadier.

– England har blivit en mycket framstående nation främst för mousserande viner med mycket högklassiga viner. Vi har en hel del gemensamt, men de har ett försprång på ungefär tio år och vi tror vi kan lära oss mycket genom samarbetet, säger Sveneric Svensson.

Kvalitet och hållbarhet
Även om vi i Sverige aldrig kommer kunna tävla med andra vinländer när det gäller volym, så är Sveneric övertygad om att vi kan vi konkurrera med kvalitet och hållbarhet.

– När det gäller hållbarhet har vi en unik position då våra främsta druvor är resistenta mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Och när det gäller kvaliteten har det tagits rejäla kliv framåt de senaste åren. Det är en fantastisk utveckling och framtidstro i vin-Sverige just nu. Befintliga vingårdar planterar nytt samtidigt som det etableras nya vingårdar i stor skala. Dessutom har fler restauranger och konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin, avslutar Sveneric Svensson.

För anmälan och mer information kontakta:

Sveneric Svensson, ordförande Svenskt Vin
svesmail@gmail.com
070-530 52 10
www.svensktvin.se

Exit mobile version