Tanalys

Maria Hellbom – vinnare av Barnradions bokpris 2022!

Älgkungen av debutanten Maria Hellbom är utsedd till årets bästa barnbok för 9–12-åringar. Barnradions bokpris arrangeras för sjunde året i rad och det är barnen själva som utser vinnaren.

I år består juryn av femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm som haft i uppdrag att läsa och tillsammans diskutera de fem nominerade böckerna, utvalda bland hundratals titlar.

Juryns motivering:
Älgkungen är en bok som tar oss till världen mellan magi och realism. Där skogens magiska väsen och vi människor delar på naturen. Genom vänskap och kärlek hjälper oss boken att förstå att vi måste stoppa miljöförstöringen och klimatförändringarna. Kärleken mellan Sunee och Sara håller sig inte till normen och visar att vi måste se världen med öppna ögon. En högläsningsbok till alla barn och vuxna som vill se bortom träden i skogen.

Om boken:
Klara längtar efter att det ska bli sommar, så att hon kan åka till den by som hennes föräldrar kommer ifrån. Där ska hon träffa Reynir, den magiska älg som blivit hennes vän. En vän som visat henne en förtrollad värld i skogen, men också väsen och varelser som bara Klara tycks se. Den här sommaren visar sig vara full av äventyr, men mitt i allt händer det som alla fasat för. Det som inte får hända. Och det är Klara som måste rädda alla.

Maria Hellbom är psykolog och bosatt i Lund. Älgkungen är hennes debut. Uppföljaren Pärlbäraren utkommer i januari 2023.

Om Barnradions bokpris:
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR (Utbildningsradions) pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr.

Så här väljs de nominerade böckerna ut:
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9–12-åringar utgivna mellan juni 2021 och juni 2022. Dessa 100-tal böcker läses sedan av en urvalsgrupp bestående av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarierna Elisabeth Niskikari och Peter Johansson, bokbloggaren Agnes Lindholm samt fjärde- och femteklassare på Möllevångsskolan i Malmö.

När de enats om fem nominerade finalböcker är det barnjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnaren av Barnradions bokpris 2022!

Barnradions bokpris sänds under läslovet, vecka 44. Programmen kommer även att finnas som podd i appen Sveriges Radio Play, i UR Play och sverigesradio.se/barnradion.

Samtliga nominerade titlar 2022:
En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren
Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen
Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén &Sjögren
Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta
Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Tiina Nevala, Projektledare PR, Bonnier Carlsen

Tiina.nevala@bonnierforlagen.se

mobil: 073 377 51 51 

Exit mobile version