Connect with us

Marknadsnyheter

Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Published

on

on, mar 14, 2018 16:26 CET

Idag avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad, och Montadar, som studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad, tog hem vinnartiteln. Med ett fantasifullt och komplicerat skådebröd satte Montadar ribban för dagen och visade tydligt vilken kreativ höjd bagare i Sverige idag håller. Tävlingen är till för att hylla de unga i branschen men också för att locka ny arbetskraft. Och arbetskraft i branschen – det behövs.

Med höga och tydliga smaker utmärkte sig Montadar i samtliga moment. Montadar briljerade särskilt i momentet ”Skådebröd” där det gäller att med precision skapa en konstnärlig skulptur genom att arbeta upp en deg med särskilda tekniker. Att Montadars genomgående tema för tävlingen var ”viking” kunde ingen ta miste på. Skådebrödet bestod av ett vikingaskepp som pryddes av ett detaljrikt vikingahuvud med klassiska vikingaattribut som hjälm, skäggväxt och flätat hår.  

   Vilken känsla! Jag har övat och övat, något som känns som tusentals timmar, och idag gick allt perfekt. Över förväntan. Att kamma hem en första plats känns fantastiskt! Vetebröden är jag extra nöjd med, jag fick till den där briocheaktiga mjuka känslan jag ville ha. Men jag utmärkte mig mest genom skådebrödet som jag har övat mycket på och idag visade det sig att övning ger resultat. Jag måste också säga att det har varit en ära att få vara här i dag och tävla mot så kompetenta bagare, säger Montadar Kanbar.

Juryn bedömde bakverken efter smak, form, kreativitet och teknik. Deras samlade motivering lyder:

Med ett tydligt genomgående tema och en detaljrikedom som imponerar har vinnaren skapat bakverk med hög kreativitet i allt ifrån vetebröd till skådebröd. Den höga nivån tillsammans med ett fokuserat arbetssätt gör att årets vinnare tagit oss med storm. Juryn är helt säker på att vinnarens skådebröd kommer att ta honom ut på en färd över de stora haven där han kommer att erövra världen. Vinnaren av SM Unga Bagare 2018 är Montadar Kanbar.

   Vilken dag vi haft och vilken insats av alla tävlande, inte minst Montadar som verkligen utmärkte sig med sitt ståtliga och mycket detaljrika vikingaskeppsskådebröd. Jag är full av beundran för det hantverk, alla goda smaker och härliga dofter som vi fått uppleva under tävlingen och som idag fyllde Nordstan. Framtiden känns intressant med alla kreativa, entusiastiska och kompetenta unga bagare som har visat upp sina bakverk, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare konditorer som anordnar Årets Bagare.

    Vi anordnar SM Unga Bagare för att inspirera unga att utbilda sig inom branschen. Och unga bagare har idag höga ambitioner och vill utvecklas. Därför är det roligt att se hur mycket tävlingen inspirerar fler att själva ställa upp, för att på så sätt ytterligare utveckla sin hantverksskicklighet och förmåga att skapa bakverk för framtiden, säger säger Martin Lundell. – Den växande bageribranschen skriker fortfarande efter unga talanger. Samtidigt finns ett glapp kompetensmässigt mellan nyutexaminerade bagare från gymnasiet och de som redan är aktiva inom yrket. De tävlande i SM Unga Bagare har idag visat att de verkligen är fullärda bagare och att de är redo att ta sig an yrket med full kraft, fortsätter Martin. 

Resultat för SM Unga Bagare 2018

Första plats: Montadar Kanbar, 21 år, från Spånga. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Andra plats: Maja Westlund, 22 år, från Djurås. Arbetar på Bullar Bröd Stenugnsbageri.

Tredje plats: Emelie Morelius, 19 år, från Avesta. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Fjärde plats: My Lindqvist, 20 år, från Borlänge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori

Matbröd – Maja Westlund

Frukostbröd – Gabriel Olsson

Vetebröd – My Lindqvist

Wienerbröd – Jennie Svensson

Skådebröd – Montadar Kanbar

Delad femte plats utan inbördes ordning

Amanda Andersson, 22 år, från Varberg. Arbetar på Vår Gård.
Lisa Linghäll, 21 år, från Kristianstad. Arbetar på Ninas Konditori.
Jennie Svensson, 19 år, från Fjälkinge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Lovisa Wiksten, 22 år, från Borås. Arbetar på Bakery Spice.
Gabriel Olsson, 19 år, från Kristianstad. Studerar på Yrkeshögskolan i  Kristianstad.
Martina Andersson, 21 år, från Värmdö. Arbetar på Brioche.
Patricia Eren, 19 år, från Södertälje. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

I 2018 års tävling ingår följande tävlingsmoment:

9 matbröd

4 olika slags frukostbullar, 15 stycken av varje

4 olika sorters vetebröd, 15 stycken av varje

4 olika slags fyllda bakverk av wienerdeg, 15 stycken av varje

En tårta eller ett skådebröd

För tävlingen disponeras 5 timmar på tävlingsdagen plus en timma (uppvägning) dagen före.

Juryn består i år av

Peter Halldén, juryordförande och konditormästare med erfarenhet som både tävlande och domare i EM och VM Unga Bagare, som till vardags driver Peters konditori i Falkenberg.

Moa Brink, tränare av svenska Juniorbagarlandslaget och har tidigare tävlat i VM med det svenska bagarlandslaget. Har tidigare vunnit SM Unga Bagare 2006 och Nordiska Mästerskapen i bageri. Är till vardags bagare på Lundbergs konditori i Gröndal.

Johan Larsson, från ugnstillverkaren Sveba Dahlén

Johan Landerhjelm, konditormästare från bagerileverantören KåKå.

Conny Modig, bagare med utvecklingsansvar på NordMills.

Om SM Unga Bagare
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och ska inte ha fyllt 23 år före den 1 juli 2017. Tävlingen genomförs i år för 28:e gången och syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i VM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagars inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen. Medarrangörer är Nord Mills, KåKå, Sveba-Dahlen och Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. 

För högupplösta pressbilder och mer information:
www.smungabagare.se

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta:

Martin Lundell, vd hos Sveriges bagare konditorer

mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:

Nena Javadian, presskontakt hos PR-byrån Kelly and Pling

mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com

Om Sveriges bagare konditorer
Sveriges bagare konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se

Taggar:

hantverk
, bageri
, Bröd
, bakverk
, Sveriges Bagare Konditorer
, Jennie Svensson
, My Lindqvist
, Lisa Linghäll
, Patricia Eren
, Maja Westlund
, Gabriel Olsson
, Lovisa Wiksten
, Amanda Andersson
, Emelie Morelius
, SM-Unga Bagare
, Montader Kanbar
, Martina Levin Andersson

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Påskhälsningar från Attana

Published

on

By

Det är med många nya idéer som jag är åter vid rodret av Attana.

Från sensommaren fram tills nu har jag haft möjligheten att ägna mig nästan uteslutande åt det som jag är bäst på och som bygger värde åt Attana; Att tillsammans med mina kollegor samverka med våra kunder för att öka användningen av vår teknik hos dem, men också att samla in deras idéer om hur vi kan göra vårt erbjudande ännu bättre, givet den unika teknik vi har.

Daniel Wallinder, som är den som kan Attanas instrument utan och innan allra bäst, har tillsammans med mig besökt flera kunder och samlat in deras feedback. Daniel har utvecklat en beta-version av ny mjukvara som knyter samman instrument med utvärdering på ett effektivt sätt. Den kommer att öka användarvänligheten och effektiviteten signifikant. Koncepten kommer från flera håll men är till stor del baserat på det förenklade användandet som vi använt inom diagnostiken med våra immunitetsprofiler. Jag är övertygad om att detta kommer att generera merförsäljningen till våra befintliga kunder och bidra till ökad nyförsäljning.

 

En annan viktig lärdom under åren har varit att säkerställa flera användare hos kunderna. Vi ser att detta ökar nyttjandegraden av instrumenten och därigenom värdet av Attanas teknik ute hos våra kunder. Ahmed Ibrahim, som är ansvarig för våra applikationer, har lett vårt arbete med förbättrad online utbildning, som också inkludera flertalet instruktionsvideor. Som ett resultat har vi under det senaste halvåret breddat användandet hos våra viktigaste kunder. Detta har redan genererat merförsäljning av sensorchip och vi ser positiva tendenser att öka försäljningen av serviceavtal.

 

För att möta den ökade efterfrågan av sensorchip är vi mitt i en process att skala upp produktionen. Även här har Daniel och Ahmed tillsammans med Prasad Anaspure genomfört viktiga förbättringar som kommer att sänka produktionskostnaderna av förbrukningsvaror och förenkla logistiken vid kundleveranser.

 

Prasad är placerad i Kalmar och leder utvecklingen av immunitetsprofiler i samverkan med Prof. Ian Nicholls vid Linneuniversitetet. Vi har riktigt lovande resultat på gång inom flera sjukdomar, men framför allt vill jag lyfta fram hepatit B och borrelia, där vi ser att vi kommer kunna göra skillnad i närtid. Det leder oss också vidare till att vi har identifierat kommersiella samarbetspartners för våra immunitetsprofiler. Vi hoppas att under hösten komma i gång i mindre kommersiell skala i ett europiskt land som visat stor kommersiell mognad för immunitetsprofiler. Då det är många aktörer involverade för att få hela kedjan att fungera på ett affärsmässigt skalbart sätt, blir det en av mina huvuduppgifter det kommande halvåret.

 

Thomas Ljungberg, vår säljchef, har strukturerat processen kring våra kunder i USA. Vi har haft utmaningar med transporter och logistik till USA under och efter pandemin, men nu har vi löst det, vilket bl.a. exemplifieras av den uppgraderingsordern om 1,5MSEK vi fick nu i mars 2024 från en av våra USA-kunder. Thomas och teamet har gjort en fantastisk insatts här och vi räknar med flera positiva nyheter från USA inom 12 månader. Som ett led i detta börjar Sebastin Santosh Martin i april som applikationsspecialist med inriktning på USA. Sebastin tar även med sig ett bra nätverk i Sverige och kommer att ansvara för ett projekt tillsammans ett svenskt universitet som är under uppstart.

 

Vi har haft mycket bra och täta dialoger med många kunder och det finns inte utrymme att nämna alla i denna påskhälsning, men som en liten blänkare inför påsken är det värt att lyfta fram att vår italienska kund, Mario Negri institutet, som utför riktigt spännande forskning med hjälp av Attanas teknik. Jag hoppas på att inom kort återkomma med mer information från dem.

 

Glad Påsk!

Teodor Aastrup

Grundare och VD Attana AB

 

 

För ytterligare information, kontakta:

Teodor Aastrup

VD Attana AB
ir@attana.com

+46 708862300

Styrelsen för Attana AB bedömer att informationen i detta pressmeddelande ej är av kurspåverkande karaktär men att det alltjämt är av betydande vikt att enhetligt via offentliggörandet kommunicera informationen till bolagets intressenter.

Om Attana

Attana AB grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel genom biologisk interaktionskarakterisering i realtid. Baserat på sina patenterade teknologier säljer bolaget uppdragsforskning och egenproducerade analysinstrument samt ett in vitro diagnostiskt (IVD) verktyg, Attana Virus Analytics (AVA), till läkemedelsbolag, bioteknikföretag och akademiska institutioner. Mer information om Attanas forskningstjänster och produkter finns på www.attana.com eller kontakta sales@attana.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.