Connect with us

Marknadsnyheter

Orättvis och ojämlik bostadsmarknad för landets unga – föräldrar är räddningen – men inte för alla

Published

on

Dagligen rapporteras det om de ungas bostadssituation, deras möjlighet eller icke möjlighet att flytta hemifrån, oavsett om det gäller att bo i hyresrätt eller i eget ägt boende. Utmaningarna är minst lika många oavsett boendeslag. 26 procent av landets 18-30 åringar bor fortfarande hemma. Skälet uppges  främst bero på ekonomiska orsaker, antingen för att man vill spara pengar eller helt enkelt inte har råd att flytta. Samtidigt uppger majoriteten av landets 18-30-åringar som inte äger sitt boende att de inte har råd att köpa en bostad  idag, men drömmen kan ändå bli av tack vare hjälp från föräldrar. Det visar Fastighetsmäklarförbundets undersökning i åldersgruppen 18-30 år som genomförts av Kantar Sifo.

Av landets 18-30 åringar som fortfarande bor kvar hemmasvarar 20 procent att de inte har råd att flytta, 25 procent att de sparar för att ha råd att flytta och 21 procent att de inte ser någon anledning att flytta. Hela 62 procent av de i undersökningen som inte äger sitt boendesvarar att de inte skulle ha råd att köpa en bostad givet dagens ekonomiska förutsättningar. Samtidigt svarar 50 procent att de har möjlighet att få ekonomisk hjälp av sina föräldrar, dock svarar hela 33 procent att de inte har möjlighet till att få ekonomisk hjälp. På frågan vad som skulle underlätta för de som ej äger sin bostad i dag att kunna köpa en bostad svarar 35 procent att kraven på en kontantinsats är det som skulle underlätta mest, följt av att ta bort amorteringskravet (15 procent) och ta bort bankernas krav om kalkylränta (15 procent).

– Det råder en klar obalans, orättvis, ojämlik och diskriminerande situation på bostadsmarknaden för landets unga. Visserligen uppger många i vår undersökning att de kan få hjälp ekonomiskt av sina föräldrar, men vad gör den stora grupp av unga som inte har den möjligheten? Det måste vara en självklarhet för alla att ha någonstans att bo. Det ska inte vara meningen att man som ung ska behöva oroa sig för att inte ha någonstans att bo, som 26 procent i vår undersökning uppger. Och det ska heller inte vara meningen att man ska behöva förlita sig och gå med mössan i hand till sina föräldrar. Det är dags för förändring och jag tror att vi framöver kommer få se många fler kreativa förslag på lösningar för att råd bot på detta. Lösningar som öppnar upp för en mer jämlik bostadsmarknad, en som har plats för alla, säger Jenny Stenberg, vd FMF Fastighetsmäklarförbundet. 

Totalt sett har 18-30 åringarnas ekonomiska möjlighet att köpa bostad ökat det senaste året uppger 48 procent i undersökningen. Vidare när landets 18-30-åringar får ranka vad som är viktigast för dem när det gäller den nuvarande eller framtida bostaden hamnar pendlingsavståndet på första plats (35 procent) följt av boendekostnaden (20 procent) och närheten till bra kommunikationer (15 procent). 

– Det är positivt att de unga känner att de har bättre ekonomi i dag än för ett år sedan för att kunna köpa bostad. Det visar att vi har en stark ekonomi och att det finns arbeten, men tröskeln är ändå fortsatt hög för att kunna köpa bostad med alla krav som ställs. Att få ihop sin vardag är viktigt även för de yngre. Här handlar det mycket om livspussel. Oavsett om du är ung eller äldre så vill du inte ha för långt att åka vare sig till skola eller jobb. Fritiden ska inte ägnas åt annat än att pendla. Därför kanske jag trodde att närhet till kommunikationer skulle hamna högre upp, för det hänger ju, avslutar Jenny Stenberg.

Undersökningen: Unga och boende

Hur bor du i dag? (BAS: Alla 1034 respondenter)

Svarsalternativ Totalt
Hemma hos förälder/föräldrar 26%
Egen hyresrätt 27 %
Egen bostadsrätt 22 %
Egen villa 9 %
Andrahandslägenhet 5%
Studentlägenhet 9 %
Annat 3 %
Tveksam/Vet ej 0%

Vilken är anledningen till att du inte flyttat hemifrån? (BAS: Bor fortfarande hemma hos förälder/föräldrar, 271 respondenter) 

Svarsalternativ Totalt
Har inte råd att flytta 20%
Ser ingen anledning till att flytta 21 %
Får inga bolån 0 %
Sparar pengar för att ha råd att flytta 25%
Bekvämt att bo hemma 7 %
Annat 26 %
Vet ej 0%

Om du skulle köpa bostad i dag, har du möjlighet att få ekonomisk hjälp? (BAS: Äger inte sitt boende (ej egen bostadsrätt eller egen villa, 695 respondenter). Flervalsfråga.

Svarsalternativ Totalt
Ja, av mina föräldrar 50%
Ja, av släktingar 9%
Ja, av vänner 1 %
Annat 5%
Nej  33%
Vet ej 13 %

Vad av följande skulle underlätta för dig för att kunna köpa bostad? (Bas: äger inte sitt boende (ej egen bostadsrätt eller villa, 695 respondenter) Flervalsfråga. 

Svarsalternativ Totalt
Ta bort bolånetaket 9 %
Ta bort krav om kontantinsats (minst 15%) 35 %
Ta bort amorteringskravet 15 %
Att bankerna tar bort krav om kalkylränta, d vs att man ska klara av en avsevärt högre ränta i framtiden 15%
Ta bort samtliga kreditrestriktioner och övriga krav 4 %
Annat 13 %
Vet ej  40 %

Skulle du kunna köpa bostad i dag givet dina ekonomiska förutsättningar?( BAS: Äger inte sitt boende (ej egen bostadsrätt eller egen villa, 695 respondenter)

Svarsalternativ Totalt
Ja 27%
Nej 62%
Tveksam/vet ej 12 %

Vad av följande oroar du dig mest över?
(BAS: Alla, 1034 respondenter)

Svarsalternativ Totalt
Att inte ha någonstans att bo  26%
Att inte kunna ta drömjobbet för att jag inte har någonstans att bo 15 %
Att inte kunna studera var jag vill och det jag vill 11 %
Annat 34 %
Vet ej 14%

Vilket är viktigast för dig när det gäller din bostad eller din första egna bostad? (BAS: Alla, 1034 respondenter)

Svarsalternativ Totalt
Låg boendekostnad 20%
Närhet till affärer etc 3 %
Närhet till bra kommunikationer  15 %
Inte för långt pendlingsavstånd till jobb och/eller skola 35%
Bostadsytan 6 %
Att det finns garage 1 %
Att jag äger bostaden 10 %
Annat 6 %
Vet ej 2%

Har din ekonomiska möjlighet att köpa bostad ökat eller minskat det senaste året? (BAS: Alla, 1034 respondenter)

Svarsalternativ Totalt
Ökat 48%
Oförändrat 34 %
Minskat  15 %
Vet ej 3%

Om undersökningen Unga och Boende
Fastighetsmäklarförbundet och Kantar Sifo har ställt frågor till män och kvinnor i åldersgruppen 18-30 år om deras boende. Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Fastighetsmäklarförbundet under perioden 29 maj – 4 juni 2019. Antal svarande: 1 034.Metod: Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade onlinepanel. 

Jenny Stenberg
VD
jenny.stenberg@fmf.se

Fastighetsmäklarförbundet (FMF) är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare. FMF bildades för drygt 60 år sedan och har en medlemskår från Ystad i söder till Haparanda i norr. Genom att arbeta inom fyra kärnområden vill vi se till att våra medlemmar är rätt rustade för att möta köpare och säljare på bästa tänkbara sätt. FMFs kärnområden är service, ekonomi, kvalitet och opinion.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Zenguns års- och hållbarhetsredovisning för 2023 är publicerad

Published

on

By

Zenguns års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har idag publicerats på svenska och engelska på bolagets hemsida, där den kan laddas ned som pdf-version. Besök www.zengun.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mick Salonen, VD och koncernchef, +46 (0) 70 569 66 73
Oskar Björklund, CFO, +46 (0) 79 072 84 57

 

Denna information är sådan information som Zengun Group AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 24 april 2024, kl 11:30 CEST.

 

Zengun drivs av att driva projekt. Vi verkar i Stockholm och Uppsala, i nära samverkan med våra kunder och alltid med projektet och människor i centrum. Vi hjälper fastighetsägare att förädla sitt fastighetsbestånd, genom att i varje projekt erbjuda kunskap och kompetens som samverkans- och hållbarhetspartner under projektets hela livslängd. Vi bygger kommersiella fastigheter blandat med utvalda samhällsfastigheter och bostadsprojekt. Vi arbetar långsiktigt för våra medarbetare, kunder, omgivning och utvecklas ständigt för att göra varje projekt till ett referensprojekt. 2023 omsatte Zengun cirka 2,8 miljarder kronor och hade ca 150 anställda. #zengunbyggerstaden

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ett kvartal med utmaningar, transformationen fortsätter

Published

on

By

Kvartalsrapport januari – mars 2024

Januari – mars

  • Orderingången under perioden var 2 072 (1 760) MSEK
  • Orderstocken uppgick i slutet av perioden till 8 600 (7 563) MSEK
  • Nettoomsättningen uppgick till 951 (985) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -60 (-15) MSEK
  • Periodens resultat uppgick till -51 (-13) MSEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 136 (25) MSEK

– Den positiva finansiella trenden från 2023 avbröts under årets första kvartal. Infranords verksamhet påverkas av stora säsongsvariationer där kyla, snö och isbildning förhindrar större arbeten vilket generellt sett leder till svagare resultat under första kvartalet, så även i år. Resultatförsämringen under första kvartalet härrör till viss del från en lägre omsättning och förändrad projektmix i den norska verksamheten. Glädjande i kvartalet var den goda orderingången som ytterligare stärkte vår orderstock, säger Stefan Gustavsson, vd och koncernchef för Infranord.

För mer information kontakta:
Stefan Gustavsson, vd och koncernchef Infranord
Telefon: 010-121 70 00
stefan.gustavsson@infranord.se

Charlotte Lindahl, CFO Infranord
Telefon: 010-121 28 18
charlotte.lindahl@infranord.se

Infranord bygger och underhåller järnväg för samhällets bästa. Infranord är marknadsledande i Sverige och en betydande aktör i Norge med en omsättning om 5 miljarder och cirka 1 600 medarbetare. Verksamheten kännetecknas av gedigen järnvägskunskap, hög säkerhet, tydlig ansvarsfördelning och omfattande satsningar på att vara branschens mest uppskattade arbetsgivare. Mer information finns på Infranord.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Skebo bygger 40 nya bostäder i Kåge – Contractor blir entreprenör

Published

on

By

Skebo fortsätter sin satsning på Kåge. Nu står det klart att 40 nya bostäder byggs i de centrala delarna av samhället. Hyresrätterna kommer att byggas som radhuslängor i två våningar. Contractor är utsedda till entreprenör för projektet. 
– Kåge är populärt och växer snabbt, liksom hela Skellefteå kommun. Vi har också sett att radhus är ett sätt att bo som passar många och som vi tror på mycket, säger Harriet Classon, ordförande Skebo.

De 40 lägenheterna som kommer att byggas blir den andra etappen av bygget i Sörbyn, som är centralt beläget i Kåge med direkt närhet till affär, hälsocentral och med naturen runt hörnet. Lägenheterna är fördelade på radhuslängor i två våningar. De är snudd på identiska med de 40 bostäder som byggs i den första etappen, som ska stå klar i början av 2025. 

– Vi på Contractor är mycket stolta och glada att vi lyckades vinna upphandlingen på Sörbyn etapp två åt Skebo. Detta innebär att Contractor Mark, Jörnträhus samt vi på Contractor bygg i Skellefteå kan fortsätta arbeta enligt vår strategi att vi ska bygga ett levande Norrland med lokala människor, säger Kurt Nyström, vd Contractor Bygg i Skellefteå. 

Varje bostad kommer att ha 5 rum och kök och kommer att mäta ungefär 110 kvadratmeter. De kommer också att ha en tillhörande parkeringsplats utrustad med både laddbox och uttag för motorvärmare. 

– Med tanke på hur Kåge växt känns det viktigt för oss att kunna erbjuda fler bostadsmöjligheter i samhället. Vi vill bidra i utvecklingen av hela Skellefteå kommun, och Kåge är ett allt mer populärt och växande område, säger Helena Markgren, Skebos vd.

versiktskarta ver de nya omrdena dr radhusen ska byggas

För mer information, kontakta:

Helena Markgren
Vd Skebo
0910 – 736501

Kurt Nyström
Vd Contractor bygg Skellefteå
010 130 78 77
kurt.nystrom@contractor.se

OM FÖRETAGEN 

Skebo är Skellefteås största fastighetsbolag som äger och förvaltar cirka 5 000 lägenheter och ett antal lokaler. Vi har hyreslägenheter i flerfamiljshus, radhus, småhus, studentbostäder samt vård- och omsorgsboenden. Vi arbetar för stadens och kommunens utveckling och ligger i toppen vad gäller kundnöjdhet i landet. Vårt mål är att ge varje hyresgäst som kommer till oss möjligheten att flytta in och från första stund börja trivas i sitt drömhem. ”Längta hem” är vår devis som alltid sätter kunden först. Vi verkar för hyresgästinflytande och delaktighet där trivsel, trygghet och goda relationer är i fokus.

Contractor bedriver sin verksamhet från sex norrländska orter och har som mål att bli det ledande byggföretaget i norra Sverige, med lokalt ägande som en av grundpelarna. Contractor Bygg startades redan 1910 och finns i dag i Skellefteå, Umeå, Lycksele, Hemavan och Sundsvall. I koncernen ingår även Contractor Mark i Skellefteå, Umeå och Hemavan samt fritidshus- och flerbostadshustillverkaren Jörnträhus AB, Eldabutiken Skellefteå, Contractor Fastigheter och Contractor Projektutveckling. Koncernen med huvudkontor i Skellefteå har runt 500 anställda och omsätter cirka 1 miljard kronor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.