Pressinbjudan: Premiär av konstfilm i visualiseringsdomen

| 19 september, 2022 | 0 kommentarer

Under kulturnatten i Norrköping, lördag 24 september, är det premiärvisning av en helomslutande konstupplevelse i domteatern på Visualiseringscenter C. Filmen som fått titeln ”Omnejd”, utgår från naturen och omgivningarna kring Norrköping.

Media är välkomna till premiärvisningen av Omnejd klockan 19.15 den 24 september på Visualiseringscenter C, Kungsgatan 54, i Norrköping. Anmälan görs till Ahmet Börütecene på [email protected] Ingen avgift för media.

Ahmet Brtecene Natalia Oliwiak och Johan Lundberg

Domteatern på Visualiseringscenter C i Norrköping är en av världens mest avancerade. Till vardags visas produktioner som tar publiken in i kroppen, ut i kosmos och förklarar vetenskapliga fenomen genom visualisering i ultrahög upplösning. Nu kliver även konsten in under domteaterns valv.

Norrköpings forskningsfond har finansierat projektet samt anställningen av en konstnär och en kompositör för att skapa en helomslutande bild- och ljudupplevelse i domteatern. Under kulturnatten i Norrköping lördag 24 september är det alltså premiär för ”Omnejd”.

Natalia Oliwiak är den bildkonstnär som tilldelats tjänsten som artist-in-residence vid Linköpings universitet. Tillsammans med kompositören Johan Lundberg har de skapat ett helomslutande verk med naturen i fokus. 

– Mitt mål har varit att jobba med experimentell visualisering som har terapeutiska aspekter, baserat på sfäriska inspelningar av naturen. Jag har försökt hitta den lilla delen av naturen som vi inte märker till vardags, säger Natalia Oliwiak.

Forskare vid Linköpings universitet har bistått med design och tekniskt kunnande och kommer genom det här konstverket även studera publikupplevelse och undersöka aspekter av omslutande domfilmer.

– Vi vill studera det slutgiltiga resultatet och publikupplevelsen med sikte på att formulera ny design och teknisk kunskap om uppslukande visualisering, säger Ahmet Börütecene, biträdande universitetslektor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet.

Domteatrar i Göteborg, Stockholm, Umeå och Malmö som ingår i Wisdome-projektet kommer också erbjudas att visa filmen.

Kontakt

Ahmet Börütecene, biträdande universitetslektor, [email protected]

Pressmeddelandet skickat av: 
Anders Törneholm, forskningskommunikatör

Linköpings universitet
013-28 68 39
[email protected]

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.