S: Återremittera försäljningen av Gamla Karolinskas lokaler

| 13 februari, 2018 | 0 kommentarer

ti, feb 13, 2018 14:28 CET

Det finns för många obesvarade frågor kring hur länets sjukvårdsutbud påverkas av öppnandet av Nya Karolinska Solna. Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting har inte kunnat ge några betryggande svar på hur de avser att garantera stockholmarna en säker vård med nuvarande tidplan. Därför yrkar Socialdemokraterna på en återremiss av försäljningen av Gamla Karolinska Sjukhuset.

– Den tidplan som landstingsmoderaterna levererat övertygar inte och vi sätter alltid sjukvårdens bästa främst. Vårdens pengar ska gå till vård och till vårdpersonalen, inte till lokaler, men frågan är när försäljning bör ske med tanke på de många problemen med inflyttningen på Nya Karolinska, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

I april 2017 efterfrågade vi Socialdemokrater en analys av försäljningens konsekvenser för vården, inte bara vid Karolinska Solna utan även i länet i stort. Denna begäran avslogs av Landstingsalliansen.

Snart ett år senare saknas fortfarande svar på hur den styrande alliansen avser att trygga vårdutbudet i Stockholms län framöver, och vi ser med oro på hur såväl kapaciteten för det akuta mottagandet som kapaciteten i öppenvården och i mottagningsverksamheterna ser ut att komma att minska.

Sedan den strategiska utvecklingsplanen för sjukhusområdet togs för åtta år sedan så har flera nya förutsättningar uppdagats. Tusentals förlossningsplatser kommer att saknas i länet, och flera hundra vårdplatser står helt oanvända på grund av personalflykt.

Mest påtagligt är de många problem, skandaler och brister som kantat de första åren med vård på NKS.

Dessutom har landstingsmoderaterna valt att lägga hårda besparingskrav på cirka 365 miljoner kronor på tre av länets akutsjukhus – samtidigt som de ska få en utökad beläggning när Nya Karolinska öppnar.

Stockholms läkarförening har samlat 9 000 namnunderskrifter, och larmar även om så svåra arbetsmiljöbrister på Nya Karolinska att de kräver att Gamla Karolinska inte säljs.

Vi efterfrågar en utförlig analys avseende befolkningens behov av sjukvård och landstingets behov av sjukvårdsfastigheter på kort och lång sikt, och yrkar på att ärendet återremitteras till landstingsstyrelsen.

– Det handlar om att agera trovärdigt gentemot Stockholms läns invånare. Känner sig Moderaterna trygga i sitt beslut att driva igenom en försäljning? Jag tycker att de behöver tänka över detta en gång till, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

 

För frågor och vidare information kontakta:

Andreas Enbuske

Pressansvarig för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

[email protected] 

070-737 65 70  

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *