Tanalys

Så undviker du semesterns snyltgäster

Antalet utbrott av vägglöss ökade stadigt fram tills att pandemin bröt ut och resandet stannade av. Nu när vi återigen ger oss ut i världen finns en ökad risk att oönskade gäster följer med oss hem. SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum reder ut hur man ska agera för att slippa ta hem ohyran och vad man bör tänka på om olyckan är framme.

I takt med att svenskarna reser alltmer har vägglössutbrotten ökat markant. På tio år femdubblades antalet saneringar av vägglöss, visar statistik från Anticimex. När pandemin bröt ut blev utbrotten färre men i och med att resandet återgår ökar också risken för att ohyran följer med hem. För boende i flerfamiljshus är risken dessutom stor att lössen sprider sig till grannarna. Men vad gäller egentligen om du drabbas?

– Om man märker att det finns vägglöss i lägenheten är man skyldig att underrätta styrelsen i sin bostadsrättsförening så snart som möjligt. Om man inte meddelar i tid och lössen orsakar spridning i huset kan man riskera uppsägning med det som grund. I de allra flesta fall är det föreningen som ska stå för kostnaden, så länge bostadsrättshavaren inte själv orsakat ohyran genom oaktsamhet, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Enligt bostadsrättslagen kan en medlem krävas på ekonomisk ersättning om ohyran har uppkommit till följd av misskötsel eller i samband med exempelvis en andrahandsuthyrning. En sanering av vägglöss kan kosta upp mot 100 000 kronor om bostadsrättsföreningen inte har rätt försäkring.

– Om bostadsrättshavaren har skäl att misstänka att ett föremål kan medföra ohyra får det inte tas in i lägenheten. Ignoreras detta riskeras en uppsägning, därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller när det kommer till vägglöss och annan ohyra, särskilt nu efter sommarens semestrar, avslutar Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

SBC:s tips kring vägglöss och annan ohyra:

För ytterligare information kontakta:
Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 08-775 72 37
E-post: therese.afjochnick@sbc.se

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB är landets största oberoende företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. Bolaget grundades 1921 och är idag en helhetsleverantör som erbjuder expertis för bostadsrättsföreningen: ekonomisk och teknisk förvaltning, energirådgivning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk rådgivning. SBC tar varje år fram branschkompassen Sveriges Bostadsrättrapport och är en aktiv röst i media. SBC, som är en del av den internationella Odevogruppen, har idag 350 anställda och omsatte 500 mkr år 2021.

Exit mobile version