Tanalys

Såriga familjerelationer och det judiska arvet navet i Gabriel Francke Rodaus nya roman

Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kärleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmärksammades av Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Uppföljaren Lydias liv utkommer 14 mars, en relationsroman om en förälder som ligger för döden, barnens frågor som aldrig ställdes och om vem som ska svara när allt är för sent.

Den andra romanen sägs vara den svåraste. Hur har det varit att skriva en uppföljare till en så fint mottagen bok som Leons bok?
”Det har varit en annorlunda upplevelse. Med Leons bok hade jag i princip hela historien klar i mitt huvud när jag började skriva. Lydias liv har jag fått bygga bit för bit. Samtidigt har jag haft ett fantastiskt stöd i mitt förlag, vilket har skapat en trygghet i den kreativa processen.”

Du har satt såriga familjerelationer i centrum i Lydias liv. Hur kommer det sig? 
”Jag kände ett behov av att visa hur lite många av oss faktiskt vet om våra egna föräldrar. Och hur ofta frågorna kommer för sent.”

Lydia växer upp efter andra världskriget i ett bistert Leningrad. Vad inspirerade dig till att förlägga hennes bakgrund där?
”Jag besökte Sankt Petersburg i början av 00-talet och två saker dröjde sig kvar i mitt minne. Dels det nedgångna, men ändå pampiga huset vi bodde i, dels en uppsättning av Svansjön. I Lydias liv har jag låtit känslan från dessa två upplevelser leta sig in i fiktionens värld.”

Om boken:
Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När mamman är döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar den subtila jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett hårt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att det är konsten som kan vara hennes biljett till ett bättre liv. Men hennes judiska arv smyger sig på och skapar en alltmer ohållbar situation.

I Lydias liv får läsaren följa två sammanflätade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid sin mors dödsbädd och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige. 

Berättelsen om relationen mellan de vuxna barnen och den döende modern där mycket lämnats osagt och det är för sent att ställa till rätta är mycket berörande. I den judiska kontexten som är Gabriels signum och med hans välbalanserade språk får boken ytterligare en dimension,” säger Alexandra Lidén, grundare och litterär chef.

Varmt välkommen med intervju- eller recensionsexförfrågan att kontakta
Schyttberg PR: jenny@schyttberg.se | 0706-24 30 23

ISBN (inb) 978-91-987647-8-9 | Utkommer 14 mars | Uppläsare Ludvig Josephson
Leons bok utkommer som pocket 15 februari, båda böckernas omslag är formgivna av Nina Ulmaja. 

Om författaren:
Gabriel Francke Rodau är född 1979 och har med korta undantag bott och levt hela sitt liv i Stockholm. Han har en bakgrund inom kommunikation i näringslivet och har bland annat arbetat inom bankväsendet.
Gabriel är gift och har två barn.

Exit mobile version