Connect with us

Marknadsnyheter

Smaksätt julmaten med kryddat brännvin

Published

on

Att dricka kryddat brännvin till julbordet är en tradition med anor från 1700-talet. Vad som ofta glöms bort är att julspriten är minst lika god som smaksättning i maten. Alkohol är en smakförstärkare som binder ihop kryddornas smak och gör dem tydligare och intensivare.

Vårt moderna julbord härstammar både från vikingatidens midvinterblot och 1700-talets brännvinsbord med sina smårätter. Tillsammans har de genererat en festmåltid med varma och kalla rätter där brännvinet har en given plats. Det kryddade brännvinet passar dock lika bra som smaksättare i maten som till måltiden.

Sveriges äldsta kryddade brännvin till försäljning idag skapades på Rånäs Bruk i Uppland under slutet av 1700-talet. Receptet hade, för tiden, mycket dyrbara ingredienser såsom pomerans, kanel och cognac. Som smaksättning i julmaten ger Rånäs Brännvin en perfekt touch till bland annat revbensspjäll. Tillsammans med sötsyrlig apelsin och kryddig kanel skapas en karamellig smakexplosion till det långbakade möra fläskköttet.

Östgöta Sädesbrännvin härstammar ifrån Söderköping på 1860-talet och har tydliga toner av lagrad whisky. Smaken kommer från att det kryddade brännvinet destilleras på kornmalt i en whiskypanna och därefter lagras på whiskyfat. Brännvinet är en perfekt kombination till julmat tack vare sin mjuka kryddning med honung och russin. Östgöta Sädesbrännvin kommer också till sin fulla rätt som smaksättning i en brynt smörvinägrett till ugnsbakad rödkål. Den runda sötman gifter sig fint med den knäckiga, nötiga tonen från smöret i sällskap med den varma rödkålen.

Rånäs Ribs
4 portioner

1,5 – 2 kg tunna revbensspjäll (spare ribs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

2 hela torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära

3 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 msk salt

Rånäs Ribs Glaze
1 dl socker
½ dl Rånäs Brännvin

1 dl apelsinjuice
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk mald kanel

50 g smör

Gör så här:
Dra bort hinnan som sitter mot benen på ribsen. Ibland är den redan borttagen. Skala och skär lök i grova bitar. Dunka lätt på vitlöksklyftorna så de öppnar sig.
Lägg alla grönsaker och kryddor i en stor kastrull.

Dela eventuellt revbenen på mitten så det får plats i kastrullen. Fyll på med vatten och koka 1 -1 ½ timme tills du känner att köttet börjar lossa från benet. Det här går att göra dagen innan.

Glaze
Smält sockret till en karamell, rör inte under tiden. När sockret börja bli brunt, slå över Rånäs brännvin och apelsinjuice, rör om och tillsätt ingefära. Låt allt koka ihop. När sockret smält ut och såsen är slät, tillsätt kanel och smör. Koka ett par minuter till en simmig glaze. Låt svalna något.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med glazen.
Baka spjällen ca 30 minuter. Pensla med glaze några gånger under tiden tills de är glansiga och fått fin gyllenbrun färg.

Ugnsbakad rödkål med brynt smörvinägrett på Östgöta Sädesbrännvin
4 portioner

2 rödlökar
2 msk färskpressad citronjuice
1 liten tunt skivad apelsin
500 g rödkål

500 g morötter, gärna i olika färger
½ dl olivolja

Salt och nymald svartpeppar

Brynt smörvinägrett
100 g smör
½ dl Östgöta Sädesbrännvin
1-2 msk färskpressad citronjuice
2 msk honung

½ dl grovhackade russin, gärna blandade sorter och färger

Till servering
1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter
Flingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär rödlök i klyftor, pressa över citronjuice och marinera ca 5 minuter.

Skär rödkål i grova klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skala och skär morötter i grova bitar. Ringla över olivolja, salta och peppra.
Skär apelsin i tunna skivor.
Rosta alla grönsaker i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Smält smör i en kastrull, låt sjuda tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Häll i Östgöta Sädesbrännvin, var försiktig eftersom det bubblar kraftigt. Koka ihop och smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar.

Ös på hälften av vinägretten över kålen och ringla över honung. Fortsätt rosta tills grönsakerna är helt mjuka och något karamelliserade, ca 10 minuter. Strössla över russin de sista 3 minuterna.
Servera med rostade hasselnötter, strössla över flingsalt och ringla över det sista av den brynta smörvinägretten.

Rånäs Brännvin
Artikelnummer: 148
Pris: 234kr
Volym: 50 cl
Alkoholhalt: 38 procent
Beställningssortiment

Östgöta Sädesbrännvin
Artikelnummer: 16
Pris: 234 kr
Volym: 50 cl
Alkoholhalt: 40 procent
Fasta sortimentet

För mer information, kontakta:
Malin Ollas, Product Manager på Anora
E-post: malin.ollas@anora.com

Om Anora Group
Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Attana påbörjar det tredje året av ett femårigt service och supportkontrakt från ett ledande hälsoinstitut i USA

Published

on

By

Kontraktet går nu in på sitt tredje år och det är en viktig del i bolagets plan på att etablera starka referenskunder i USA. Det gångna året har flera användare tränats i Attanas teknik och förnärvarande pågår studier av T-cellers interaktioner med animala cancerceller. Förhoppningen är att data från experimenten kommer kunna publiceras under hösten och att projektet därefter även utförs på cancerbiopsier.

Värdet på serviceavtalet är drygt 200kkr per år och till det tillkommer försäljning av sensorchip och tillhörande förbrukningsvaror.

Kunden är en viktig del i att etablera starka referenskunder i USA. Projektens karaktär är valda så att de vid slutförandet tydligt kommer att belysa Attana teknikens fördelar och värdeskapande jämfört med traditionella metoder. Eftersom experimenten hos den aktuella kunden går hand i hand med kliniska studier och djurförsök löper projektet totalt över fem år och är nu ungefär halvvägs.

För ytterligare information, kontakta:

Teodor Aastrup

VD Attana AB
ir@attana.com

+46 708862300

Styrelsen för Attana AB bedömer att informationen i detta pressmeddelande ej är av kurspåverkande karaktär men att det alltjämt är av betydande vikt att enhetligt via offentliggörandet kommunicera informationen till bolagets intressenter.

Om Attana

Attana AB grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel genom biologisk interaktionskarakterisering i realtid. Baserat på sina patenterade teknologier säljer bolaget uppdragsforskning och egenproducerade analysinstrument samt ett in vitro diagnostiskt (IVD) verktyg, Attana Virus Analytics (AVA), till läkemedelsbolag, bioteknikföretag och akademiska institutioner. Mer information om Attanas forskningstjänster och produkter finns på www.attana.com eller kontakta sales@attana.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm tar över stafettpinnen för Yrkes-SM

Published

on

By

Nu står det klart att Yrkes-SM för första gången kommer till Stockholm. Den 4 – 6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö ska hundratals yrkesskickliga ungdomar tävla mot varandra.

Yrkes-SM har sedan 2004 vartannat år samlat tusentals besökare på olika platser runt om i Sverige. Under tre dagar tävlar hundratals yrkesskickliga ungdomar om titeln svensk mästare. Det finns totalt cirka 50 yrken att bli svensk mästare i, exempelvis: målare, träarbetare, plattsättare, it-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska eller fordonslackerare.

 Vi i Region Stockholm är glada och förväntansfulla att tillsammans med World Skills Sweden, Stockholms stad och övriga 25 kommuner i vårt län få arrangera Yrkes-SM 2026. Vi arbetar redan intensivt med att stärka yrkesutbildningens roll och status, detta går helt i linje med det, säger Aida Hadžialić (S), finansregionråd, Region Stockholm.

Evenemanget skapar intresse för yrkesutbildningar, främjar samverkan mellan skola och arbetsliv och visar utbildningens betydelse för Stockholms utveckling som helhet. Region Värmland och Karlstad var värdar för Yrkes-SM 2024. Vid en avslutningsceremoni under torsdagen lämnades den symboliska stafettpinnen över till Region Stockholm och Stockholm Stad.

 Det känns oerhört roligt att Stockholm 2026 kan stå värd för Yrkes-SM, och att unga från hela Sverige kan komma hit och visa upp alla färdigheter de har. Förhoppningsvis kan evenemanget också inspirera fler unga stockholmare att framöver välja yrkesgymnasium. Vi har en arbetsmarknad som skriker efter yrkesutbildad arbetskraft, och i dessa yrken finns så mycket att hämta, säger Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads-, och personalborgarråd i Stockholms stad.

Under Yrkes-SM möts mellanstadie- högstadie- och gymnasieelever, jobbsökande, yrkesväxlare och allmänt intresserade. Inträdet är fritt och besökare kan titta på tävlingarna, ställa frågor och själva prova på olika yrken.

FAKTA

  • Yrkes-SM har arrangerats vartannat år sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige. Evenemanget lockar tusentals besökare och är öppet för alla med är fritt inträde. Publikrekordet är från Växjö 2022 med 22 403 besökare.
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken. Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på yrken och yrkesmoment.
  • Exempel på medverkande yrken är målare, träarbetare, plattsättare, it-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska, fordonslackerare med flera.
  • Under Yrkes-SM utses Sveriges yrkesskickligaste ungdomar som sedan har möjligheten att ta en plats i Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget.
  • Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet samt att höja dess status

Presskontakt
Naomi Grossman
076 122 92 53
naomi.grossman@stockholm.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Dedicare uppdaterar lönsamhetsmålet inför 2024

Published

on

By

Dedicare har haft ett finansiellt lönsamhetsmål om att rörelsemarginalen (EBIT-marginal) ska överstiga 7,0 procent. Styrelsen i Dedicare har beslutat att ändra lönsamhetsmålet till en EBITA-marginal om 7,0 procent över tid.

 

Dedicares strategi är tillväxt genom förvärv. Anledningen till förändringen är att kunna följa lönsamhetsutvecklingen utan påverkan av förvärvsrelaterade tillgångar. Övergången till ett EBITA-baserat mått är också i linje med hur andra större bemannings- och konsultbolag följer upp sina lönsamhetsmål, vilket därmed ökar jämförbarheten mot andra bolag på den europeiska marknaden.

 

Denna information är sådan information som Dedicare AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 april 2025 kl 15:00.

Krister Widström, Koncernchef och VD, 070-526 79 91
Anette Sandsjö, CFO, 073-343 44 68

Ringvägen 100, uppgång E, 10 tr
118 60 Stockholm
Tel: 08-555 656 00

www.dedicaregroup.com
Org.nr: 556516–1501

Kort om Dedicare

På Dedicare brinner vi för att tillföra kompetens till vård, life science och socialt arbete. Vår drivkraft är att på ett ansvarsfullt och hållbart sätt bidra till människors hälsa, utveckling och livskvalitet. Dedicare grundades 1996 och är Nordens största rekryterings- och bemanningsföretag inom vår sektor. Vi har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland, och sedan hösten 2022 finns vi även i Storbritannien och på Irland. Dedicare är noterade på Nasdaq Stockholm och omsatte 1,7 miljarder 2022. På en daglig basis har vi över 2 000 anställda ute på uppdrag. Vi ser Europa som vår framtida marknad med en vision att på sikt växa till ett av Europas ledande rekryterings- och bemanningsföretag inom vård, life science och socialt arbete.
Läs mer om Dedicare på dedicaregroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.