Södertäljes första miljöcertifierade flerbostadshus

| 15 november, 2017 | 0 kommentarer

on, nov 15, 2017 14:30 CET

Telge Bostäder är först ut i Södertälje kommun. Lampan 28 är det allra första flerbostadshuset som efter två års drift är verifierad och certifierad enligt certifieringen Miljöbyggnad silver.

Miljöbyggnad är en svensk miljöcertifiering för hållbara byggnader som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Genom noggrann kontroll med sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material säkerställer Miljöbyggnad att byggnaden är bra för människor och även bra för miljön.

– Det är oerhört roligt och viktigt med denna miljöcertifiering eftersom det är ett kvitto på att vi arbetar rätt med miljö- och hållbarhetsfrågor som är några av våra prioriterade områden, säger Maike Lühr, miljöingenjör, Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

Systemet är det mest använda i Sverige med över 1 000 certifierade byggnader. Det går att använda för de flesta byggnader, allt från småhus och flerbostadshus till skolor och kontor. Miljöbyggnad är utvecklat för den svenska marknaden och därför baseras det på bygg- och myndighetsregler och svensk byggpraxis.

Systemet kan användas för både nya och befintliga byggnader, oavsett storlek, och har tre olika betyg: Guld, Silver och Brons. Alla Miljöbyggnadscertifieringar granskas och godkänns av en tredje part. Det innebär att varje ansökan granskas av oberoende specialister som säkerställer att byggnaden uppfyller Miljöbyggnads krav.

Fakta om Lampan 28

  • Lampan 28 med adress Storgatan 32A-B, 34 har två huskroppar, en med sju våningar och en med tolv våningar. Totalt 105 lägenheter från 2 – 5 ROK, 46 kvm till 111 kvm.
  • Byggnaden har installerat 85 kW solceller på taket, som täcker ca en tredjedel av fastighetens årliga elanvändning.
  • Byggnaden har ett speciellt Noxitetak som renar luften från NOx (kväveoxider) i bilavgaser.
  • Parkeringar för elbilar finns i anslutning till byggnaden, 4 i garaget och 4 i carport
  • Energiprestanda på 81 kWh/m2 varav 32 kWh/m2 för värme och 35 kWh/m2 för varmvatten.
  • Byggt 2014 utav Skanska.
  • Film ”Från byggstart till färdigt hus”

För mer information:

Maike Lühr, miljöingenjör på Telge Bostäder och Telge Hovsjö, 08-550 227 09, [email protected]

Telge Bostäder bygger och förvaltar attraktiva och prisvärda bostäder i Södertälje kommun. Bostadsbeståndet på cirka 9 500 bostäderna består av hyreslägenheter, radhus, student- och trygghetsbostäder; allt från ett rum och kokvrå till sju rum och kök. Med en femtedel av kommunens invånare boende i fastigheterna är de kommunens största hyresvärd.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *