Connect with us

Marknadsnyheter

Södra i internationell storsatsning på koldioxidinfångning

Published

on

Sveriges största skogsägarförening Södra tar nu ett nytt kliv för att skapa ytterligare värde från medlemmarnas råvara. Södra ska i samarbete med bolagen Verdane och Equinor utforska möjligheterna att bilda en komplett värdekedja för infångning och lagring av biogena utsläpp. Det unika samarbetet, kallat Njord Carbon, ska bidra till att stärka Södras lönsamhet och bidrag till klimatet.

Den svenska skogen är en viktig pusselbit i Sveriges gröna omställning. Södras positiva klimateffekt var år 2021 lika stor som 25 procent av Sveriges rapporterade utsläpp. Den positiva klimateffekten skapas både genom tillväxten i de 52 000 medlemmarnas skogar och genom att skogliga produkter ersätter produkter och energi med högre klimatbelastning.

Nu ingår Södra ett nytt internationellt samarbete med målet att stärka bidraget till klimatet ytterligare, både i Sverige och internationellt. Tillsammans med riskkapitalbolaget Verdane Capital och det statliga norska energibolaget Equinor inleder Södra en ny satsning för att utforska möjligheterna med koldioxidinfångning, också kallat ”bioenergy carbon capture and storage” (BECCS) eller bio-CCS.

Målet är att i framtiden kunna fånga in koldioxid redan vid utsläppet från industrins skorstenar genom att särskilja koldioxiden från rökgaserna och komprimera till flytande form. Koldioxidvätskan kan sedan permanent förvaras på en säker plats, men möjligheter kan också finnas framåt för att användas cirkulärt till nya produkter.

Ska skapa positivt bidrag till klimatet
Det internationella samarbetet går under namnet Njord Carbon. Södra, Verdane och Equinor har tillsammans kunskap och förutsättningar för att hantera hela värdekedjan från infångning av koldioxid och transport till lagring samt erfarenhet från att skapa tillväxt i nya marknader.

Inom samarbetet kommer bolagen tillsammans arbeta för att utforska en optimal värdekedja från infångning till lagring inklusive affärsmodell och full spårbarhet.

– Södra jobbar ständigt för att skapa ytterligare värde från medlemmarnas råvara och öka vårt bidrag till klimatomställningen – gärna genom nya partnerskap. Vi utvecklar arbetet i familjeskogsbruket, effektiviserar våra processer och minskar utsläppen. Men vår utveckling stannar inte där och vi vill alltid bli bättre. Koldioxidinfångning skulle stärka vårt långsiktiga arbete mot ett större positivt bidrag till klimatet, samtidigt som det breddar vår bas och skapar nytt värde ur en biprodukt vid Södras bruk, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.

Första steg mot att permanent lagra utsläpp
Samarbetet är ett första steg mot att fler aktörer ska accelerera sitt hållbarhetsarbete genom att fånga in och permanent lagra biogena koldioxidutsläpp. Njord Carbon vill framåt erbjuda hållbara och kostnadseffektiva lösningar för koldioxidinfångning samt etablera en marknadsplats för handel med negativa utsläpp.

Projektet befinner sig i en tidig fas. Södra kommer nu genomföra förstudier och förprojekt innan ett eventuellt investeringsbeslut tas kring en bio-CCS-anläggning.

– Södra ska hela tiden utreda nya möjligheter att stärka verksamheten genom innovation och utveckling. Därför är vi glada att nu samarbeta med Verdane och Equinor. Tillsammans representerar vi hela värdekedjan – från infångning till lagring av koldioxid. Vi jobbar långsiktigt för att bygga en hållbar värdekedja och hoppas kunna komplettera den med negativa utsläpp, säger Andreas Hörnfeldt, Södras chef för Nya affärer.

Samarbete genom värdekedjan bakom initiativet
Riskkapitalbolaget Verdane är experter på att skala upp hållbara företag och det norska energibolaget Equinor har djup kunskap om att lagra koldioxid permanent under jord. Tillsammans siktar företagen framåt för att utveckla verksamheten i Njord Carbon ytterligare tillsammans med fler partners.

– Vi tror att Njord Carbon kommer att erbjuda en betydande minskning av kostnaderna för högkvalitativ, permanent koldioxidinfångning. I april blev Verdane det första Private Equity-bolaget att åta sig att neutralisera alla framtida restutsläpp genom permanenta tekniska koldioxidborttagningar, och vi hoppas att Njord Carbon kommer att göra det tillgängligt för fler företag att ta detta steg, säger Bjarne Lie, Managing Partner på Verdane.

Erik Osmundsen, partner på Verdane, fyller i:

– Vi tror att det ligger i alla organisationers intresse att säkerställa att de använder koldioxidinfångning av högsta möjliga kvalitet. Tillsammans med Södra och Equinor är vi glada över att fortsätta skala Njord Carbon genom att ta med fler partners från hela värdekedjan, inklusive tidiga användare som vill ta en ledande position inom hållbarhet.

Lisa Rebora, ansvarig för nya och framtida affärer på Equinor:

– Koldioxidinfångning och -lagring är kritiskt för att nå en värld med nettonoll-utsläpp och BECCS-värdekedjan ger Equinor en väg att uppnå detta i Norden. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Verdane och Södra för att utforska möjligheterna för koldioxidinfångning på den nordiska marknaden, säger hon.

För mer information: Läs mer på www.verdane.com/njordcarbon.

För frågor, vänligen kontakta:

Andreas Hörnfeldt, Södras chef för Nya affärer
Telefon: 0340-633 878
E-post andreas.hornfeldt@sodra.com

Södras presstjänst
Telefon: 0470-890 90
E-post: press@sodra.com

Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med 52 000 skogsägare som medlemmar. Södra är också en internationell skogsindustrikoncern med 3 000 medarbetare runt om i världen. Omsättningen 2021 var 27 miljarder kronor. Vi producerar trävaror, pappers- och textilmassa och grön energi. Vi tar vara på alla delar av trädet och utvecklar nya produkter ur den fantastiska råvara som skogen ger. Södra är en världsledande producent av massa och har även en av Europas största sågverksrörelser. Genom värdeskapande relationer och långsiktigt agerande visar Södra vägen för nästa generations skogsbruk.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Greater Thans årsredovisning för 2023 har publicerats

Published

on

By

Årsredovisningen finns tillgänglig på https://greaterthan.eu/resources/press-release-category/regulatory/

Presskontakt Greater Than
PR@greaterthan.eu
+46 855 593 200
www.greaterthan.eu
 

Om Greater Than

Greater Than är ett dataanalysföretag som är specialiserat på att förstå bilförares påverkan på vägarna. Genom kraften av artificiell intelligens (AI) omvandlar Greater Than GPS-data till insikter som förutspår förarens sannolikhet att krocka och dess klimatpåverkan.

Försäkringsbolag, bilflottor, transportföretag och andra ägare av GPS-data använder Greater Than:s dataanalys för att optimera riskhantering av förare, försäkringslönsamhet samt hantera hållbarhets- och ESG-rapportering.

Greater Than har utsetts på de globala InsurTech100 och AIFinTech100 listorna. Greater Than (GREAT) är noterat på Nasdaq First North Growth Market. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på www.greaterthan.eu.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommentar från Setra för det första kvartalet 2024

Published

on

By

Träindustriföretaget Setra redovisar för första kvartalet 2024 ett rörelseresultat på -95 (-64) Mkr. Nettoomsättningen uppgick till 1 158 (1 414) Mkr.

– Sågverksindustrin befinner sig fortsatt i en besvärlig situation med höga timmerpriser och en svag byggkonjunktur. Pågående investeringar i kombination med en kall och utdragen vinter har påverkat produktionsvolymen negativt. Tack vare en väl balanserad marknadsmix har Setra inga svårigheter att hitta avsättning för det vi producerar och vi räknar med ökande försäljningspriser under kommande kvartal, säger Marcus Westdahl, Setras VD.

Installationen av en ny klentimmerlinje i Skinnskatteberg är inne i sitt slutskede och den första stocken sågades i slutet av januari. Parallellt har nästa steg i Setras anläggningsstrategi inletts, där anläggningen i Malå kommer att få ett nytt timmerintag, en ny såglinje, ett uppdaterat justerverk och en ny torkanläggning. Beslut om investeringen i Malå togs i oktober 2022. 

Setra levererar trästommarna till den första etappen av Greenhouse Sthlm. Det är Electroluxkoncernens nya klimatssmarta kvarter som rymmer både huvudkontor samt bostäder, restaurang och butiker.

I mitten av mars informerade Setra om invigningen av en ny bearbetningsmaskin för korslimmat trä. Därmed fördubblas kapaciteten vid KL-träfabriken i Långshyttan. I takt med samhällets gröna omställning växer intresset för att bygga i trä. Setra vill driva utvecklingen framåt i branschen genom att satsa på standardiserade lösningar som förenklar för kunderna.

Kassaflödet från den löpande verksamheten för det första kvartalet uppgick till -226 (-82) Mkr.

Nyckeltal* jan-mars (3 mån)
2024 2023
Nettoomsättning, Mkr 1 158 1 414
Rörelseresultat, Mkr -95 -64
Resultat efter skatt, Mkr -81 -49
Rörelsemarginal, % -8,2 -4,5
Avkastning på operativt kapital, %, RTM -11 30
Kassaflöde från löpande verksamhet, Mkr -226 -82

*Setra redovisar ingen fullständig bokslutskommuniké.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Marcus Westdahl, VD och koncernchef, telefon 08-705 03 75, mobil 073-098 14 00
Johanna Gydingsgård, CFO, telefon 08-705 03 03, mobil 072-453 85 41
 

På Setra vill vi vara grönsamma. När en verksamhet är lönsam för alla, kallar vi det för Grönsamhet. Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. Vi förädlar råvara från ansvarsfullt brukade skogar till klimatvänliga produkter såsom limträ, hyvlat, komponenter, KL-trä och sågade trävaror. Vi säljer även bioprodukter som bark, flis och spån till kunder inom pappers- och massaindustrin samt till energiframställning. Våra kunder finns globalt. Läs gärna mer på setragroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny rapport om svenskt arbetsliv! Aldrig har svenskt arbetsliv varit så attraktivt och jämställt som 2023!

Published

on

By

Modity Energy Trading AB, Fujitsu Sweden AB och Sveriges Riksbank har bäst arbetsvillkor i landet. Det visar ny statistik från Nyckeltalsinstitutet som kartlagt de mest attraktiva, jämställda och hälsofrämjande arbetsgivarna i Sverige. Resultaten baseras på index som är genererade från drygt 800 000 medarbetares rådande arbetsvillkor. Ta del av 2023 års ”Topp tre” arbetsgivare i landet – per kategori. 

Nya data från Nyckeltalsinstitutet visar att en allt högre andel medarbetare i svenskt arbetsliv har en trygg anställning, många arbetsgivare investerar mer i kompetensutveckling, samt att rekryterings och introduktionsprocesserna tycks ha blivit bättre. Efter ett par års uppgång i både sjukfrånvaro och avgångstal har båda nu bromsat in. Även inom jämställdhet har många områden inom svenskt arbetsliv blivit något mer jämställda. Grundstrukturerna med fördelningen kvinnor och män börjar långsamt jämnas ut men det är fortsatt stora skillnader i förändringstakten mellan mansdominerade och kvinnodominerade verksamheter.

Det finns fortfarande några utmanande iakttagelser såsom skillnaden i långtidssjukfrånvaro mellan män och kvinnor, den offentliga sektorns tendens att ha många anställda per chef och utmaningen med att förändra homogena könsstrukturer.

Alla styrkor och utmaningar i svenskt arbetsliv har en prislapp, det finns stora värden i att lyckas kontra kostnaderna för insatserna. Mer om dessa ekonomiska resonemang finns i vår årsrapport. Ta del av hela kartläggningen tillsammans med ännu mer intressanta resultat och analyser i Nyckeltalsinstitutets årsrapport: www.nyckeltal.se/kunskapsbank/

– Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett vilket läge organisationen befinner sig i. I årets databas ser vi att ju fler nyanställda som är kvar efter sitt första år, desto lägre avgångar hos alla medarbetare. Det ger oss ett riktigt bra kvitto på att vi som arbetsgivare uppfyller de förväntningar som råder, att vi är så bra som vi säger att vi är! Att kontinuerligt mäta och ha förståelse för hur de egna medarbetarnas arbetsvillkor ser ut, är en nyckel för att kunna styra sin verksamhet framåt tillsammans med sina medarbetare, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

Utnämningarna baseras på insamlad HR statistik från 2023 med information om drygt 800 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor, från cirka 400 företag och organisationer.

HÄR ÄR 2023 ÅRS ”TOPP TRE” ARBETSGIVARE I LANDET – PER KATEGORI:

Topplistan i Attraktiv Arbetsgivarindex® 2023:

  1. Modity Energy Trading AB
  2. Uniper Sverige
  3. Hewlett Packard Enterprise 
     

Topplistan i Jämställdhetsindex JÄMIX® 2023:

  1. Fujitsu Sweden AB
  2. Exploateringskontoret Stockholms Stad
  3. Canon Svenska AB
     

Topplista i Hälsoindex™ 2023:

  1. Sveriges Riksbank
  2. Riksrevisionen
  3. Bankgirot

Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som bland annat trygga anställningsvillkor, personalomsättning, chefstäthet, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. Jämställdhetsindex baseras på faktorer om lika arbetsvillkor för män och kvinnor som t.ex. jämställda lönestrukturer, jämställd ledningsgrupp, lika karriärmöjligheter, föräldraskap och anställningsformer. Hälsoindex baseras bland annat på faktorerna frisktal, rehabresultat, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete.

För en intervju och förklaring av rapporten, kontakta gärna:
Anders Johrén,
analytiker och sakkunnig på Nyckeltalsinstitutet.  070 – 626 28 26, anders@nyckeltal.se

Tina Ekström, VD, Nyckeltalsinstitutet, 070-453 80 81, tina@nyckeltal.se

Om Nyckeltalsinstitutet
Sedan 1996 har Nyckeltalsinstitutet genom vetenskapliga mätmetoder samlat in, kartlagt och rapporterat HR ekonomisk data till viktiga beslutsunderlag som skapar förutsättningar till ett arbetsliv med engagerade medarbetare och framgångsrika arbetsgivare. Nyckeltalsinstitutet har idag den största databasen med rådande arbetsvillkor från olika branscher i svenskt arbetsliv. I en värld av tyckande levererar Nyckeltalsinstitutet fakta som skapar framgångsrika arbetsgivare.

Mer information om Nyckeltalsinstitutets verksamhet finns på www.nyckeltal.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.