Connect with us

Marknadsnyheter

Tidigare erfarenhet avgörande för rektorsutbildning

Published

on

Rektorer med ett organisatoriskt förhållningssätt till arbetet och tidigare erfarenhet av ledarskap vidareutvecklas genom att delta i rektorsprogrammet. Däremot lyckas inte programmet engagera deltagare som saknar erfarenhet eller som har en annan syn på rektorsrollen. Det framgår av en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

Nyanställda rektorer i grundskolan ska inom ett år påbörja det treåriga rektorsprogrammet som de läser parallellt med sitt arbete som rektor. Stina Jerdborg har undersökt hur rektorer som deltar i rektorsprogrammet förstår rektorsrollen och hur de tar sig an den parallella processen av utbildning och arbete under sina första år i yrket.

Stina Jerdborg har dels observerat studiegrupper i rektorsprogrammet vid tre olika lärosäten, dels intervjuat 14 rektorer och några av deras lärare. Rektorerna har intervjuats i utbildningen men också intervjuats och skuggats i sitt arbete. Det visade sig att rektorernas förhållningssätt till rektorsrollen hade avgörande betydelse för vad de lärde sig och för vilka erfarenheter de fick.

– De som hade en organisatorisk förståelse av rektorsuppdraget, det vill säga att deras roll som rektor är att leda organisationen, skapade en identitet som fullt deltagande i utbildningen och vidareutvecklades i sitt yrkesutövande, säger Stina Jerdborg.

Rektorer distanserade sig från utbildningen
Rektorer som var ”uppgiftsorienterade”, det vill säga löste uppgift för uppgift i stället för att ta sig an organisationen, distanserade sig från utbildningen och i arbetet.

– De skapade en identitet av icke-deltagande. De tyckte att kurserna var för abstrakta och inte för dem. Det begränsade vad de lärde sig och vilka erfarenheter de gjorde i sina skolor.

En tredje grupp, de ”idéorienterade” rektorerna, som framför allt drevs av att genomföra en särskild pedagogisk idé, engagerade sig i moment som hade direkt relevans för genomförandet av den pedagogiska idén. Men de distanserade sig från andra delar av utbildningen.

– Deras deltagande fick en ambivalent karaktär präglat av omväxlande fullt deltagande och så kallat icke-deltagande.

Tidigare erfarenhet av ledarskap avgörande
En ytterligare avgörande skillnad var att ha tidigare erfarenhet av ledarskap inom skolan. Med sådan erfarenhet fanns en grundläggande förståelse och ledarskapsrepertoar som kunde vidareutvecklas i utbildningen. Rektorer med sådan erfarenhet hade också oftare utvecklat en organisatorisk syn på rektorsrollen.

– Studien visar att en djup insikt i och förståelse för till exempel en skolform, tillsammans med någon slags erfarenhet av skolledning, stödjer rektorernas professionella utveckling och lärande. De som saknar sådan insikt och erfarenhet blir så nya att de behöver starta med att bygga grundkunskap. Särskilt svårt var det för de rektorer som samtidigt var nya som ledare, nya i skolformen – till exempel gymnasielärare som blivit rektorer på lågstadiet – och nya i sitt lokala sammanhang – till exempel de som var nya hos sin huvudman, säger Stina Jerdborg och avslutar:

– Rektorsutbildning kan vara ett viktigt stöd för rektorernas professionella utveckling, men den behöver sättas i ett större sammanhang där den får ses som en komponent av flera. Den överbryggar eller ersätter till exempel inte den erfarenhet som skapat rektorernas grundläggande förhållningssätt och repertoar, säger Stina Jerdborg.

Kontakt: Stina Jerdborg, telefon:  031 – 786 2358, e-post: stina.jerdborg@ped.gu.se

Fakta: Avhandling om rektorer i utbildning
Stina Jerdborg disputerar med avhandlingen Learning Principalship: Becoming a Principal in a Swedish Context fredagen den 20 maj.

Carl-Magnus Höglund
Redaktör
Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
telefon: 0766 – 18 61 55
epost: carl-magnus.hoglund@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Valberedningen utsedd inför Energy Saves årsstämma 2024

Published

on

By

Valberedningen inför ES Energy Save Holding AB:s (publ) (”Energy Save” eller ”Bolaget”) årsstämma 2024 har nu utsetts.

I enlighet med de principer för valberedningen som beslutades av årsstämman 2023 ska Energy Saves valberedning inför årsstämman 2024 bestå av minst tre och högst fyra ledamöter, varav minst två och högst tre ledamöter ska utses av Bolagets röstmässigt största aktieägare per den 31 januari 2024. Därutöver ska styrelsens ordförande vara ledamot i valberedningen.

Inför Bolagets årsstämma 2024 består valberedningen av Lars Solheim (utsedd av Christian Gulbrandsen), Linus Lindström (utsedd av Project Air AB), Richard Torgerson (utsedd av Nordea Funds) samt Per Wassén (styrelsens ordförande). Om inte annat överenskoms mellan valberedningens ledamöter ska valberedningens ordförande vara den ledamot som utsågs av den röstmässigt största aktieägaren, d.v.s. Lars Solheim.

Det är valberedningens uppgift att till årsstämman 2024 lämna förslag till (i) val av ordförande vid stämman, (ii) beslut om antal styrelseledamöter, (iii) beslut om styrelsearvode för styrelseordförande och envar av övriga styrelseledamöter (inklusive arbete i styrelsens utskott), (iv) val av styrelseledamöter, (v) val av styrelseordförande, (vi) beslut om arvode till revisor, (vii) val av revisor, (viii) beslut om principer för tillsättande av valberedning samt (ix) beslut om principer för valberedningen.

Aktieägare som vill lägga fram förslag till valberedningen kan göra detta via e-post till valberedning@energysave.se senast den 31 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Wachtmeister, CFO, ES Energy Save Holding AB (publ)

E-post: hw@energysave.se

ES Energy Save Holding AB (publ) är ett innovativt svenskt energiteknikbolag som genom kostnadseffektiva och smarta luft/vatten-värmepumpssystem bidrar till den hållbara energiomställningen i Europa. Bolaget har levererat värmepumpar till Europamarknaden sedan 2009, och är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är bolagets certified adviser.

Continue Reading

Marknadsnyheter

BE Group delårsrapport januari – mars 2024

Published

on

By

Första kvartalet

  • Nettoomsättningen minskade med 16% till 1 305 MSEK (1 558)
  • Det underliggande rörelseresultatet ökade till 42 MSEK (10)
  • Kvartalet belastades med jämförelsestörande poster om -27 MSEK (-) relaterat till avveckling av verksamheten i Baltikum
  • Rörelseresultatet ökade till 4 MSEK (1) inklusive lagerförluster om -11 MSEK (-9)
  • Resultat efter skatt uppgick till -4 MSEK (-3)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 44 MSEK (226)
  • Resultat per aktie uppgick till -0,35 kr (-0,22)

VDs kommentar
Nettoomsättningen sjönk med 16% till 1 305 MSEK (1 558). Nedgången är i stort lika fördelad mellan lägre priser och minskat tonnage. Stärkt bruttomarginal och god kostnadskontroll gör dock att det underliggande rörelseresultatet förbättras till 42 MSEK (10) motsvarande en rörelsemarginal på 3,2% (0,6). Rörelseresultatet inklusive lagerförluster men rensat för engångsposter uppgick till 31 MSEK (1). Kassaflödet var fortsatt positivt och uppgick till 44 MSEK (226).

Nedgången i tonnage är främst relaterad till byggsegmentet men påverkades även negativt av en tre dagar lång politisk strejk som drabbade alla våra finska enheter och många av kunderna under februari. I mitten av mars följde en fyra veckor lång strejk riktad mot processindustrin och transporter på räls och i hamnar vilket fortsatte påverka den finska marknaden.

Avvecklingen av verksamheten i Baltikum som kommunicerades i slutet av mars pågår enligt plan och belastar rörelseresultatet med -27 MSEK i kvartalet vilket är något lägre än vad som tidigare annonserats. Avvecklingen bedöms generera ett positivt kassaflöde om ca 30 MSEK samt kommer ha en positiv inverkan på bolagets framtida resultat.

Utsikter
Industrisektorn förväntas i det närmaste fortsätta på en bra nivå. Generellt är den finska marknaden mer pressad än den svenska just nu på grund av de politiska strejkerna. När situationen lugnar ner sig bör rimligen efterfrågan öka åtminstone på kort sikt. Byggsektorn är fortsatt pressad och väntas fortsätta på låga nivåer. Totalt utgör byggsektorn cirka 15% av omsättningen.

Priset på plåt, som främst levereras till industrin, förväntas vara relativt stabilt under andra kvartalet. Balk och armering brukar normalt gå upp något under våren men priset förväntas nu istället vara relativt oförändrat till följd av utmaningarna inom byggsektorn. De mindre prisvariationerna beror rimligen på att vi återgått till ett läge med bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

Vårt fokus
Vårt viktigaste fokus är fortsatt att öka och fördjupa samarbetet med våra kunder för att ta så många nya affärer som möjligt, effektivisera leveranskedjan och fortsätta jobba med kostnadssidan för att på så sätt få en sund marginal i hela affären. Ambitionen är att bolaget skall vara lönsamt oavsett konjunktur och omvärldsfaktorer. Under första kvartalet visar vi ett positivt resultat trots både lågkonjunktur och strejkstrul.

Peter Andersson, VD och koncernchef

Vid frågor, vänligen kontakta:
Peter Andersson, VD och koncernchef
tel: 0706-53 76 55, e-post: peter.andersson@begroup.com

Christoffer Franzén, CFO
tel: 0705-46 90 05, e-post: christoffer.franzen@begroup.com

Denna information är sådan information som BE Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 18 april 2024 kl. 11.00 CEST.

BE Group AB (publ), som är noterat på Nasdaq Stockholm, är ett handels- och serviceföretag inom stål, rostfritt stål och aluminium. BE Group erbjuder effektiv distribution och värdeskapande produktionsservice till kunder främst inom bygg- och tillverkningsindustrin. År 2023 omsatte koncernen 5,3 miljarder kr. BE Group har cirka 680 anställda med Sverige och Finland som största marknader. Huvudkontoret ligger i Malmö. Mer information finns på www.begroup.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scania Super vinner Green Truck 2024

Published

on

By

Varje år inbjuds samtliga tillverkare av tunga lastbilar i Europa in till Green Trucks jämförelsetest. Den organiseras av två tyska facktidskrifter för att fastställa den mest transporteffektiva fjärrtrafiklastbilen. Bortsett från ett kort undantag 2023 – då Scania slutade tvåa – har Scania vunnit och utsetts till ”Green Truck” i sju av de åtta senaste testerna. Faktum är att Scania har segrat nio av de 14 gångerna sedan tävlingen startade 2011 – en imponerande bedrift!

– Scania deltar i många presstester i Europa, men Green Truck Award fokuserar verkligen på det som är ett absolut krav i vår bransch – att erbjuda kunderna bästa möjliga transporteffektivitet, säger Stefan Dorski, Senior Vice President och chef för Scania Trucks. Vår Superdrivlina lanserades 2021 och innebar en ny prestandanivå på marknaden med åtta procent i bränslebesparingar som våra kunder nu drar nytta av i sin dagliga verksamhet.

Det årliga Green Truck-testet arrangeras av tidskrifterna Trucker och VerkehrsRundschau. Hittills har Scania tagit nio segrar, fyra andraplatser och en femteplats (det allra första året). Självfallet är inget annat märke ens i närheten av Scanias prestation.

– Oj, femteplatsen, det hände långt innan jag började, konstaterar Stefan Dorski. Allvarligt talat, vi på Scania är väldigt stolta och glada över att ha återtagit titeln som den mest effektiva fjärrtrafiktlastbilen i världen. Att förbruka mindre bränsle innebär att våra lastbilar i hög grad bidrar till att minska CO2-utsläppen, eftersom en så stor del av världens transporter fortfarande sker med förbränningsmotorer.

Den främsta lastbilen i testet identifieras genom en smart beräkning som tar hänsyn till alla relevanta faktorer för transporteffektivitet och hållbarhet: bränsleförbrukning, genomsnittshastighet, AdBlue-förbrukning och lastbilens vikt (ju lättare desto bättre).

När man tittar närmare på de faktiska data som ingår i Green Truck-beräkningen sticker Scanias resultat ut: på 100 km är den genomsnittliga skillnaden jämfört med tvåan 0,41 liter bränsle. Med tanke på att en lastbil i fjärrtrafik kör ungefär 150 000 km varje år innebär detta att Scania är drygt 600 liter effektivare per år än närmaste konkurrent. Med sina 7 040 kg var Scanialastbilen även det lättaste fordonet och uppnådde den högsta medelhastigheten, 79,7 km/tim. Scania lanserade en uppdaterad version av CCAP-systemet (Cruise Control with Active Prediction) i maj 2023, något som även kan ha inneburit en fördel.

Testerna genomförs på olika vägar (dock främst motorvägar) i Münchenområdet. Allt kontrolleras noggrant av arrangörerna och av företrädare för de deltagande tillverkarna. En referenslastbil används alltid för att kompensera för omväxlande förhållanden som motvind, regn och temperaturskillnader.

För mer information, vänligen kontakta:

Örjan Åslund, Head of Product Affairs and Press Testning, Scania Trucks
Tel: 070 – 289 83 78,  e-post: orjan.aslund@scania.com

Hans Strömberg PR & Press, Scania Sverige
Tel: 070 – 088 35 52, e-post: hans.stromberg@scania.com

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.