Connect with us

Marknadsnyheter

Tre av tio strokepatienter får afasi

Published

on

Strokefallen minskar men andelen som drabbas av språkstörningen afasi efter insjuknande är fortfarande hög. Det visar ny forskning från Lunds universitet med stöd av Hjärt-Lungfonden. Upptäckten belyser vikten av att patienter med stroke får rätt vård och rehabilitering.

Våra resultat visar hur viktigt det är att kontrollera strokepatienters språkförmåga redan i den akuta fasen, så att de med afasi kan fångas upp och få bästa möjliga behandling, säger Angelina Grönberg, logoped och doktorand vid Lunds universitet.

I Sverige drabbas ungefär 26 000 personer årligen av stroke – och av dessa dör 6 300. Nya förebyggande behandlingar har lett till att de som insjuknar i så kallad ischemisk stroke, den vanligaste typen av stroke, har blivit färre. Samtidigt har minskad dödlighet och det faktum att befolkningen blir allt äldre medfört att antalet patienter som lever med långsiktiga följder av stroke ökar.

Den nya forskningen visar att 30 procent av de som får ischemisk stroke drabbas av afasi. Trots att diagnostik och behandling av stroke utvecklats mycket de senaste decennierna ligger andelen som får språkstörningen på samma nivå som 2005–2006. De som råkade ut för afasi i studien var generellt patienter som hade svårare former av stroke, var äldre och tillbringade längre tid på sjukhus.

Afasi innebär svårigheter att prata, skriva, läsa eller problem med att förstå vad andra säger. Forskarna kunde se att majoriteten av de drabbade fick en svår form av språkstörningen. Rehabiliteringen av strokepatienter som drabbas av afasi går dessutom ofta sämre än för andra som fått en stroke.

Att få afasi påverkar livskvaliteten mycket negativt. Risken för depression är stor och det kan vara svårt att börja jobba igen. Det är därför viktigt att forska mer på afasi efter stroke, så att patienterna kan få optimal vård och rehabilitering, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Den nya studien omfattade 308 patienter som vårdades för ischemisk förstagångsstroke vid Skånes universitetssjukhus i Lund 2017–2018. För att upptäcka eventuella förändringar i förekomst jämfördes dessa med strokedrabbade som vårdats på sjukhus 2005–2006.

Fakta om studien

Titel och länk: Incidence of aphasia in ischemic stroke
Typ av studie: Kohortstudie (observationsstudie)
Publicering: Neuroepidemiology, 23 mars 2022
Forskningen finansierad av: Hjärt-Lungfonden med flera. Som största svenska fristående finansiär av hjärt- och lungforskning tack vare frivilliga gåvor från svenska folket, finansierar Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden delar varje år ut över 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och kärlsjukdom.

För mer information, kontakta gärna: Daniel Edelsvärd-Wallerman, presskontakt på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35, e-post daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Fakta om stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)
 

  • Stroke är syrebrist i hjärnan. Syrebristen orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).
  • Flera tydliga symtom. Vanliga symptom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symptom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet.
  • 26 000 personer drabbas. I Sverige drabbas ungefär 26 000 personer varav 6 300 avlider av en stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning) varje år. Ungefär 85 procent av alla strokefall är hjärninfarkter och de övriga är hjärnblödningar.
  • Flera forskningsframsteg minskar dödlighet. Utvecklingen av datortomografin, (en avancerad bildteknik som väsentligt har förbättrat diagnosticering av stroke), bättre behandlingar med hjälp av bland annat trombolys och förfinade operationsmetoder.
  • Forskningen ska bidra till att minska antal drabbade. Hjärt-Lungfondens forskningsmål är att minska antalet fall av stroke och andelen patienter som dör. Forskningen syftar också till att förhindra fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar efter stroke, så att den som drabbas kan leva sitt liv med god livskvalitet.
     

Så minskar du risken att drabbas av stroke

Håll Koll på ditt blodtryck – Högt blodtryck räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har mer än hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck.

Ät hjärtvänlig mat – Ät minst 500 gram grönsaker och frukt per dag, det motsvarar cirka två nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter samt två frukter.
Fullkorn kan minska risken för typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och hjälper också till att hålla vikten tack vare fibrer som mättar. En lagom mängd är 70 gram för kvinnor och 90 gram för män, det motsvarar till exempel två knäckebröd och en portion fullkornspasta per dag.

Skär ner på saltet – Att äta mindre salt ingår i kostråden för att sänka ett för högt blodtryck. En vuxen människa bör inte äta mer än 6 gram salt per dag, alltså ungefär en tesked. Men de flesta äter betydligt mer än så, ofta utan att vara medvetna om det. Det mesta saltet är nämligen dolt i livsmedel som till exempel bröd, ost, charkuteriprodukter, färdig mat som soppor såser och färdigrätter. Även mat på restaurang är ofta ganska salt. Välj gärna livsmedel som är Nyckelhålsmärkta, de innehåller mindre mängd salt.

Sluta röka – Tobaksrökning är sammantaget den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Det finns inget som ger så snabb och positiv effekt på hälsan som att sluta röka.

Fysisk aktivitet – Det krävs inte några svettiga och hårda träningspass på gymmet för att skydda hjärtat, en behaglig promenad på 30 minuter per dag är bättre än ingenting. Att till exempel dammsuga huset, jobba i trädgården, välja trappan framför hissen gör stor skillnad i längden, större skillnad än att gympa ett par gånger i veckan och vara stilla resten av tiden. Börja försiktigt och öka succesivt. Fysisk aktivitet påverkar alla bakomliggande riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i positiv riktning.

Så känner du igen stroke

AKUT-testet: Vid stroke är tiden dyrbar och snabba åtgärder av dig som står nära minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan du bidra till att ge fler strokedrabbade vård i tid. Bild på AKUT-testet här.

ANSIKTE Be personen att le. Om mungipan hänger. – Ring 112!
KROPP Lyft armarna i 10 sekunder. Om en arm faller. – Ring 112!
UTTAL Om personen talar sluddrigt eller inte hittar rätt ord. – Ring 112!
TID Varje sekund är livsviktig. Vänta inte. – Ring 112!

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Information om Hjärt-Lungfondens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens årsstämma 2024

Published

on

By

Vid årsstämma i Holmen fastställdes utdelningen till totalt 11.50 kronor per aktie.

Räkenskaper för verksamhetsåret 2023, utdelning m.m.
Årsstämman fastställde resultat- och balansräkning för moderbolaget och koncernen avseende räkenskapsåret 2023 och beslutade att utdelning ska lämnas med 11,50 kr per aktie. Som avstämningsdag för utdelning fastställdes den 18 april 2024. Med denna avstämningsdag beräknas utdelning komma att utbetalas den 23 april 2024.

Styrelse, revisor och arvoden
Årsstämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet.

Vid stämman beslutades att antalet styrelseledamöter skulle vara nio och Fredrik Lundberg, Alice Kempe, Lars Josefsson, Louise Lindh, Ulf Lundahl, Fredrik Persson, Henrik Sjölund, Henriette Zeuchner och Carina Åkerström omvaldes. Fredrik Lundberg omvaldes till styrelsens ordförande.

Styrelsearvoden bestämdes till totalt 3 870 000 kr fördelade på 860 000 kr för styrelseordföranden och 430 000 kr för envar övriga av årsstämman valda ledamöter som inte är anställda i Holmen.

PricewaterhouseCoopers AB (PWC) omvaldes till bolagets revisor. Arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Övriga frågor
Årsstämman beslutade också:

att godta framlagd ersättningsrapport,

att införa ett prestationsbaserat treårigt aktiesparprogram för ledande befattningshavare innefattande beslut om möjlighet till överlåtelse av högst 60 000 egna aktier av serie B vederlagsfritt till deltagarna, i enlighet med styrelsens förslag

att bemyndiga styrelsen att förvärva högst så många av bolagets egna aktier av serie B att bolagets innehav vid var tid inte överstiger tio procent samt

att bemyndiga styrelsen att överlåta återköpta aktier som likvid vid förvärv av bolag eller verksamhet, för att finansiera sådana förvärv eller för att säkerställa leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Biofrigas ingår avsiktsförklaring om 13 MSEK med lantbruk i Norge för leverans av CryoSep P

Published

on

By

Biofrigas har undertecknat en avsiktsförklaring med ett mjölkproducerande lantbruk i Norge avseende leverans av en CryoSep P-anläggning. Det potentiella ordervärdet är 13 MSEK. Anläggningen kommer att användas för förvätskning av uppgraderad biogas vid kundens biogasanläggning i södra Norge och avser Biofrigas större förvätskningsanläggning med en kapacitet upp till 10 GWh per år.

Biofrigas anläggning CryoSep P är speciellt utformad för att förvätska biogas utifrån uppgraderad biogas och har väckt stort intresse på marknaden då det skapar nya kommersiella möjligheter för uppgraderingsanläggningar som vill ställa om och kunna adressera den växande marknaden för flytande biogas. Genom att producera flytande biogas från lantbrukets organiska rötrester skapas ytterligare kommersiella värden från det cirkulära kretsloppet i form av förnyelsebar energi (förvätskad biogas) och gröna insatsvaror till industrin (förvätskad biogen koldioxid).  

– Den senaste tiden har vi sett en ökad kundaktivitet i Norge vilket drivs av en förskjutning av intresset från uppgraderad biogas till förvätskad biogas som bedöms ha ett större kommersiellt värde på marknaden. Detta ser vi tydligt när vi tittar på utbyggnadsplanerna för tankstationer för biogas de kommande åren, där en dominerande majoritet kommer erbjuda förvätskad biogas vid pump. På ett liknande sätt som i Sverige finns det statliga finansieringsstöd att söka även i Norge för denna typ av investeringar, vilket syftar till att stimulera en ökad inhemsk produktion. Till följd av det ökade intresset för våra anläggningar har vi flera kunddialoger och offerter som vi fortsätter arbeta med parallellt med denna affär, säger Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB.

Kunden är ett medelstort mjölkproducerande lantbruk som kommer att kunna producera upp till 10 GWh förvätskad biogas per år med CryoSep P, vilket motsvarar cirka 730 ton flytande biogas per år. Biofrigas del i kundens projekt är budgeterat till 13 MSEK och innehåller förutom CryoSep P även en lagringstank där den färdiga förvätskade biogasen lagras i väntan på vidare leverans ut till slutkund.

Avsiktsförklaringen är villkorad av att kunden erhåller erforderliga tillstånd och att den finansieringsprocess som kunden befinner sig i faller väl ut. I takt med uppdateringar avseende dessa frågor kommer bolaget återkomma med uppdateringar genom separata pressmeddelanden.

Denna information är sådan som Biofrigas Sweden AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-16 16:50 CET.

För ytterligare information om Biofrigas, vänligen kontakta:
Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB
jonas.stalhandske@biofrigas.se
070-38 00 838
 

Om Biofrigas. Biofrigas Sweden AB (publ.) är ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Biofrigas grundades 2012 och har utvecklat biogasanläggningen CryoSep. CryoSep ger ekonomiska möjligheter att producera flytande biogas (LBG) även för mindre verksamheter, något som tidigare enbart varit tillgängligt för större verksamheter. Småskalig produktion av flytande biogas passar för användning inom till exempel lantbruk samt i mindre reningsverk och industri. Biofrigas är noterat på Spotlight Stock Market.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

KOMMUNIKÉ FRÅN EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PHARMACOLOG I UPPSALA AB den 16 april 2024

Published

on

By

Extra bolagsstämma i Pharmacolog i Uppsala AB, org. nr 556723–6418, (”Bolaget”), ägde rum idag onsdagen den 16 april 2024 kl 11.00 på Clarion Hotell Gillet i Uppsala.

Samtliga beslut fattades i enlighet med styrelsens tidigare offentliggjorda förslag och med erforderlig majoritet.

Beslut om ny bolagsordning

Det beslutades att ändra § 1 Företagsnamn i bolagsordningen till ”Bolagets företagsnamn är Perpetua Medical AB (publ). Bolaget är publikt.” För det fall att företagsnamnet av någon anledning inte godkänns av Bolagsverket kommer följande namn att prövas i angiven ordning: Perpetua Life AB (publ), Perpetua Group AB (publ) och Perpetua Holdings AB (publ).

Det beslutades att ändra § 3 Verksamhet i bolagsordningen till: ”Bolaget ska, genom hel- och delägda dotterbolag, utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja produkter och lösningar inom hälsovårdssektorn, samt idka annan därmed förenlig verksamhet.”

För mer information kontakta:

Erik Hedlund, styrelseordförande

E-post: erik.hedlund@nolsterbyinvest.se
Tel: 070-382 08 41

Om Pharmacolog

Pharmacolog (under föreslagen namnändring till Perpetua Medical AB (publ)) är ett medicinteknik bolag med säte i Uppsala, Sverige. Bolagets aktie (ticker PHLOG B) handlas på Nasdaq First North Stockholm.

Följande varumärken ägs och skyddas av Pharmacolog i Uppsala AB: Pharmacolog™-logotyp, WasteLog™, och Pharmacolog Dashboard™.

Ytterligare information avseende bolaget finns på https://pharmacolog.com/.

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.