Tanalys

Unik drönarflygning demonstreras mellan Linköping och Norrköping

Välkommen till en unik drönarflygning mellan Linköping och Norrköping torsdag den
6 oktober. Demonstrationsflygningen är en del i en stor Europasatsning för att visa samhällsnyttan med drönare.

Flygningen genomförs med en större drönare som ska transportera tio kilo last mellan Malmens flygplats i Linköping och Norrköpings flygplats på en flygning som beräknas ta cirka 25 minuter. Demonstrationsflygningen kommer att tillämpa de tekniska lösningar, tjänster och regelverk för obemannad luftfart som tagits fram under de senaste åren och är en del av det europeiska operativa konceptet för drönartjänster.
För samhället finns mycket att vinna. Att bygga ut luftrummet är ett hållbart och billigt sätt att skapa mobilitet. Samhället kan därmed minska kostnader och miljöpåverkan genom att komplettera markinfrastruktur med infrastruktur i luften. Kommunerna kommer också att kunna erbjuda samhällsservice över längre avstånd.

Demonstrationsflygning 6/10
Drönaren lyfter i anslutning till Malmens flygplats i Linköping kl. 15.30 och landar på Norrköpings flygplats kl. 16.00.

Seminarier
Utöver drönarflygningen arrangeras seminarier torsdag den 6 oktober kl 13-16 på Norrköpings flygplats och fredag den 7 oktober hos IBG, Västgötegatan 15D i Norrköping. Här kommer vi att få ta del av den senaste forskningen kring Urban Air Mobility (UAM) och erfarenheter från branschexperter vid sidan av de resultat som tagits fram under projektets gång.
Välkomna att delta vid seminarier och  drönarens landning på Norrköpings flygplats.  Vi ber om er anmälan senast onsdag den 5 oktober.

För ytterligare information kontakta:
LFV: Pia Jakobsson, kommunikatör LFV, 0703040490, pia.jakobsson@lfv.se
LiU: Per Johannesson, coordinator LiU, 0733566204, per.johannesson@liu.se
IBG: Jesper Low, VD A2M Advanced Air Mobility, 0704606615, j.low@ibg-sweden.com

Fakta projekt CORUS –XUAM
CORUS XUAM är ett tvåårigt, storskaligt projekt som ska demonstrera systemstöd som hanterar information i samband med drönartjänster, Urban Air Mobility (UAM). Projektet är en del av EUs ramprogram för forskning och innovation (SESAR), Joint Undertaking Horizon 2020-programmet. Bakom den svenska satsningen står LFV, Linköpings Universitet och Independent Business Group (IBG).

Exit mobile version