Connect with us

Marknadsnyheter

Unikt utbildningsprogram om cirkulär ekonomi – fokus på affärsutveckling och konkreta lösningar

Published

on

I Januari startar en ny utbildning för företag i Finland. Programmet handlar om cirkulär affärsutveckling med fokus på att generera konkreta produkt- och tjänstekoncept. Utbildningsprogrammet Circular Design – a path towards circular economy är unikt, även med internationella mått mätt, och företag i olika storlek är antagna till utbildningen; Stora Enso, UPM ja Mirka, Helkama Velox, Kiilto och Genelec.  

”Några riktigt banbrytande företag deltar i programmet. Det här är början på ett nytt sätt att tänka kring affärer och produkter, och förhoppningsvis kan utbildningen bidra till att få fram nya idéer och metoder inom centrala centrala delar av näringslivet. Programmet är en del av Finlands nationella strategiprogram för cirkulär ekonomi”, säger Taina Nikula, konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet.   

Byggsektorn visar stort intresse för cirkulär ekonomi

Många företag i byggbranschen var angelägna om att få gå utbildningen – branschen är ju trots allt en del av den europeiska gröna given (European Green Deal) och branschorganisationen har arbetat aktivt med att främja cirkulär ekonomi. Även företag inom textilindustrin var ivriga att ansöka till programmet. Sammanlagt var det 71 företag som ansökte, varav 50 valdes ut. 

Projektet, som är ett samarbete mellan Design Forum Finland och Ethica, leds av Saija Malila och Anne Raudaskoski. I urvalsprocessen letade de efter deltagare som var genuint motiverade, hade resurserna som krävs för utvecklingsarbete och var intresserade av en ny typ av utbildning som kombinerar cirkulär ekonomi och design. ”Vi ville inte utesluta någon bransch eller något företag på grund av till exempel deras storlek eller omsättning.”     

Kiilto kommer att representeras av alla affärsområden inom B2B; bygg, industrilim och flamskydd samt professionell hygien.   

”När det gäller produkt- och tjänsteutveckling tycker jag att det är oerhört viktigt att tänka på hela värdekedjan. Det krävs också förmågan att utforma produkter så att de överensstämmer med modellerna för den cirkulära ekonomin. Vi känner våra produkter och kunder väl, och det ger oss ett mentalt kapital som vi kan utnyttja för att skapa nya och hållbara affärer. Jag är säker på att programmet kommer att ge oss nya insikter i det här arbetet, säger Oili Kallatsa, Research, Development and Innovation Director på Kiilto. 

”När vi lär oss mer om mervärdet av cirkulär ekonomi i olika sektorer, är det också viktigt att kommunicera det på ett effektivt sätt. På så sätt kan goda verksamhetsmetoder utnyttjas optimalt”, fortsätter Olli Kallatsa. 

Källa: https://circulardesignsuomi.fi/

För miljöns bästa 

Ett av målen för den cirkulära ekonomin är att hitta lösningar som förbättrar miljön i stället för att minimera de negativa effekterna. Affärsutveckling enligt principerna för cirkulär ekonomi innebär att produkter och tjänster inte ska utvecklas för en enda slutanvändare i åtanke. I stället utformas nya lösningar tänkta att fungera i större sammanhang, och som producerar mervärde genom flera livscykler och användare. För företagen innebär detta nya affärsmöjligheter och kanske till och med en förändring av hela verksamhetsmiljön. 

Tomi Takala, Business Area Director of Industrial Adhesives and Fireproofing, är entusiastisk över utbildningsprogrammet och ser främjandet av den cirkulära ekonomin som en viktig del i att uppnå miljömålen. 

”Vi har satt upp ambitiösa mål för att minimera vår miljöpåverkan och vara föregångare inom vår sektor när det gäller hållbarhet. Det här kräver att vi samarbetar i hela värdekedjan och har ett gemensamt tankesätt kring cirkulär ekonomi, och vi är mycket glada över att få delta i det här utbildningsprogrammet för att få nya idéer och verktyg att nå våra mål”, säger han. 

”Det är viktigt att ha en varierad grupp av företag kring bordet, eftersom ingen enskild part kan genomföra cirkulär ekonomi på egen hand. Effekterna kommer inte bara att märkas hos de deltagande företagen utan i första hand hos våra kunder och i samhället i stort. Den cirkulära ekonomin kan hjälpa oss att hitta helt nya sätt att göra saker på ett mer hållbart sätt”, säger Takala.  

Bakgrundsinformation: 

  • I oktober öppnade ansökan för företag från olika sektorer, programmet vänder sig till företag som vill utveckla sin verksamhetsmodell och produkt- och tjänstedesign mot en koldioxidneutral cirkulär ekonomi.  
  • Affärsutveckling enligt principerna för cirkulär ekonomi hjälper företag att utveckla sin verksamhet för att möta framtida behov och öka sin konkurrenskraft. Det nya utbildningsprogrammet stöder företagen i detta och gör Finland till en föregångare inom cirkulär ekonomi. 
  • Ansökningarna granskades utifrån fyra urvalskriterier som de sökande fick veta i förväg. Urvalet baserades bland annat på om företaget eller dess bransch var engagerade i handlingsplanen för cirkulär ekonomi enligt EU:s gröna giv, och om företaget hade möjlighet att involvera den högsta ledningen och även annan nyckelpersonal i programmet. Planen var också att se till att pilotgruppen representerade olika branscher och utvecklingsaspekter.  
  • Utbildningsprogrammet är en del av det strategiprogrammet för att främja en cirkulär ekonomi i Finland. Det genomförs under miljöministeriets överinseende via Design Forum Finland, en institution som främjar den finländska indust

Källa: Petri Antila, Circular Economy Kick Off Event

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

AGN Haga AB:s rekonstruktionsplan godkänd

Published

on

By

Rekonstruktionen av AGN Haga AB har pågått sedan den 22 maj 2023. Vid plansammanträde igår den 22 april 2024 röstade Trafikverket, AGN:s aktieägare och övriga fordringsägare för att anta den rekonstruktionsplan som AGN presenterat i samråd med rekonstruktören, advokat Magnus Wiktorson. Idag meddelade Göteborgs tingsrätt att den fastställer den framlagda planen. AGN ansvarar för Västlänken projekt E03 (Kvarnberget) och var till januari 2023 även ansvarigt för projekt E04 (Haga).

 

Rekonstruktionen av AGN är därmed genomförd och innebär övergripande att;

 

          AGN kommer att slutföra arbetena i projekt E03 (Kvarnberget) med beräknad färdigställandetid i maj 2024.

          Leverantörerna erhåller 25 procents betalning av sina fordringar i rekonstruktionen.

          AGN:s aktieägare avstår ifrån sina fordringar på AGN om cirka 70 miljoner kronor samt garanterar betalningen till leverantörerna.

          AGN och Trafikverket avstår ifrån sina krav på varandra i enlighet med det avtal som tidigare träffats under rekonstruktionen. Preliminärt har Trafikverket gjort gällande krav mot AGN på ca 1,6 miljarder kronor och AGN har å sin sida gjort gällande krav mot Trafikverket som preliminärt beräknats till cirka 1,3 miljarder kronor.

 

Rekonstruktionsplanen röstades igenom med en stor majoritet i tingsrätten. Trafikverket och aktieägarna röstade för planen. Av totalt 187 röstande leverantörer så röstade 185 stycken för planen och dessa representerade 94 procent av leverantörernas totala fordringar.

 

– Den antagna rekonstruktionsplanen är ett resultat av att samtliga intressen som funnits i rekonstruktionen har kunnat balanseras mot varandra på ett bra sätt. Berörda parter har visat god vilja för att möjliggöra rekonstruktionen och det känns tillfredsställande att det finns ett brett stöd för rekonstruktionens slutförande enligt den framlagda planen, säger rekonstruktören advokat Magnus Wiktorson på Advokatfirman NORDIA.

 

Bakgrund:

AGN Haga AB var fram till januari 2023 det konsortium som ansvarade för bygget av två delar av Västlänksprojektet i Göteborg, E03 Kvarnberget och E04 Haga. Beställaren, Trafikverket, hävde i januari 2023 avtalet avseende E04 och av den anledningen har AGN lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten, vilken bifölls den 22 maj 2023.

 

För ytterligare information om rekonstruktionen vänligen kontakta:

Magnus Wiktorson, advokat, Advokatfirman NORDIA

E-post: magnus.wiktorson@nordialaw.com

 

Emma Wikensjö, paralegal, Advokatfirman NORDIA

Tel direkt +46 (0) 31-778 35 23

E-post: emma.wikensjo@nordialaw.com

 

www.nordialaw.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PLAGAZI SÄKRAR STÖD FRÅN EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN MED FINANSIELL RÅDGIVNING FÖR KÖPING HYDROGEN PARK

Published

on

By

Tjänsterna kommer att avse finansiell rådgivning för projektutveckling i Köping Hydrogen Park och kommer att tillhandahållas kostnadsfritt av Europeiska Investeringsbanken (EIB).

Detta stöd, som kan jämföras med ett bidrag, kommer att ge ovärderlig expertis till utvecklingen av Köping Hydrogen Park när det gäller att främja projektfinansieringen, och är en otrolig möjliggörare för Plagazis potential som pionjär på marknaden för avfall-till-väte och vätgasomställningen som helhet. Att ha EIB ombord som rådgivare i denna kapacitet kommer att säkerställa att projektet fortsätter att gå i rätt riktning när det gäller att säkra finansiering i ett utmanande klimat.

Europeiska Investeringsbanken är Europeiska unionens utlåningsorgan, ett av världens största multilaterala finansinstitut och en av de största tillhandahållarna av klimatfinansiering. De tillhandahåller teknisk och finansiell expertis till stödmottagare för att utveckla och genomföra investeringsprojekt och investeringsprogram, och för att förbättra institutionella och rättsliga ramar. Dessa tjänster är inriktade på strategi, marknad och projekt för att ta hänsyn till hela utvecklingsprocessen.

EIB har tillhandahållit lån och expertrådgivning för tusentals projekt i över 160 länder och investerat över en biljon euro sedan 1959. Deras engagemang i projekt för hållbar energi härrör till stor del från EIB-gruppens färdplan för klimatbanken 2021-2025, som beskriver deras mål för klimatfinansiering som stöder den europeiska gröna given och bidrar till att göra Europa koldioxidneutralt senast 2050.

”Att säkra rådgivningstjänster från EIB i denna kapacitet är en otrolig milstolpe för KHP och Plagazi som helhet. I ett för närvarande globalt utmanande finansieringsklimat för hållbara och förnybara energiprojekt är detta en enorm förtroendeomröstning för de lovande bidrag som KHP och Plagazi kommer att göra på vätgasmarknaden när projektet tas i drift. Vi är tacksamma och glada över att arbeta närmare med EIB för finansieringsprocessen för KHP och att ytterligare lära oss av deras expertis.” – Gustav Granberg, VD Plagazi AB (publ)

Mer information om EIB:

https://www.eib.org/en/index

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Gustav Granberg, VD Plagazi AB (publ)

Email: gustav.granberg@plagazi.com  

Phone: +46 70 270 02 16

Om Plagazi AB (publ):

Plagazi AB är ett svenskt clean-techbolag som revolutionerar produktionen av grön vätgas. Plagazi processen hjälper företag och samhällen att förbättra den cirkulära ekonomin genom att omvandla avfall till grön vätgas genom plasma förbränning och patenterad teknik. Plagazi processen bidrar till att lösa de globala problemen som icke-återvinningsbart avfall, jakten på förnybara energikällor och koldioxidutsläpp. Med flera aktiva projekt i Europa strävar Plagazi att bli svaret på kontinenters strävan att nå uppsatta klimatmål.

Mer information:

www.plagazi.com | 

Följ Plagazi på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/plagazigreenhydrogrenfromwaste/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Recyctec utökar samarbetet med Kylma till att även omfatta Norge och Finland

Published

on

By

Recyctec har sedan ett drygt år tillbaka ett samarbetsavtal med Kylma, med moderbolag Beijer Ref, gällande distribution av återvunnen glykol på den svenska marknaden. Som ett nästa steg i samarbetet är det mycket glädjande att kunna meddela att samarbetet nu utökas till att omfatta distribution även i Norge och Finland. I Norge sker samarbetet via Kylmas systerbolag  Borresen och i Finland via Kylmas systerbolag Combi Cool.

Recyctecs affärsmodell bygger på samarbete med starka distributörer på olika geografiska marknader och det utökade samarbetet är helt i linje med detta. I och med det utökade avtalet tillförs säljkapacitet och Recyctec stärker sina positioner på den norska och finska marknaden med ökade möjligheter att förse dessa marknader med återvunnen glykol.

Avtalet träder i kraft omgående.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pär Winberg, vd Recyctec

par.winberg@recyctec.se

+46 706 32 85 46

 

Om Recyctec & EarthCare™

Recyctec har utvecklat en metod för att återvinna etylen- och propylenglykol. Metoden skapar ett kretslopp av en ändlig resurs, dvs. en cirkulär ekonomi.
Recyctec tar emot använd glykol som annars går till förbränning eller annan linjär/ändlig hantering.

Bolaget arbetar med de 17 globala målen i FN:s Agenda 2030, och speciellt med mål nummer 9, 11. 12 och 13 i egen regi och via samarbetspartners.
Recyctecs produkter säljs under varumärket EarthCare™ och innefattar produkter för Fastigheter samt Marin användning. Alla produkter under EarthCare™ är återanvänd och förädlad glykol.

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pär Winberg

VD Recyctec Holding AB

+46 706 32 85 46

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.