Connect with us

Marknadsnyheter

Välkommen till Biologisk mångfald – det nya CO2 för finansmarknaden

Published

on

Pressinbjudan till samtalet ”Biologisk mångfald – det nya CO2 för finansmarknaden”. Med tunga forskare inom företagsekonomi, biologi och kulturgeografi – samt med Swedbanks hållbarhetschef. På plats på Pufendorfinstitutet i Lund samt direktsänt online den 6 maj 2022. Det går också bra att se samtalet i efterhand.

Vad kan näringslivet göra för den biologiska mångfalden? Välkommen till ett initierat samtal där forskare möter näringsliv och benar ut de nödvändiga utmaningarna för det finansiella systemet när det gäller biologisk mångfald.

De senaste åren har medvetenheten om hållbarhetsfrågor ökat markant inom policy making, näringsliv och finansmarknad. Fokus har legat nästan helt på klimatet och minskade koldioxidutsläpp. Nu syns en tydlig trend mot ett nytt steg, där även andra värden som biologisk mångfald och näringslivets påverkan på naturen uppmärksammas allt mer.

Vad har det finansiella systemet för påverkan på arters fortbestånd och de ekosystemtjänster vi människor är beroende av? Vilka risker innebär det för näringslivet när naturresurser utarmas? Går det att hitta styrmedel som stödjer ett bevarande av biodiversitet inom finansvärlden? Hur kan man ta sig an en så komplex fråga? Vilka faror finns det med att börja räkna ekonomiskt på värdet av naturen?

Detta talar vi om under ett seminarium med efterföljande mingel och lunchmacka på Pufendorfinstitutet i Lund. Seminariet kommer även att livesändas digitalt.

Tid: Fredag 6 maj klockan 11–12.30. Seminarium 11–12. Lättare lunch och mingel 12.00–12.30.

Anmälan: https://ui.ungpd.com/Surveys/ef28dc32-bc8b-429e-9123-8c3b714384c6

Direkt till livesändningen: https://youtu.be/v2U5fAVtNnw

I panelen

Susanne Arvidsson, docent i redovisning och finans på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Susanne har omfattande forskningserfarenhet inom hållbarhet och hållbar finans. Hon är koordinator för temat Nature by Numbers vid Pufendorfinstitutet samt programdirektör för BIOPATH, ett nytt Mistra-finansierat forskningsprogram om hur det finansiella systemet kan anpassas till att värna den biologiska mångfalden.

Henrik Smith, professor i zooekologi vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) och Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Henrik är koordinator för det strategiska forskningsområdet Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate. Henrik medverkar i temat Nature by Numbers vid Pufendorfinstitutet och är en av forskningsledarna av ett delprojekt inom BIOPATH, om hur man kan kvantifiera det finansiella systemets påverkan på biologisk mångfald.

Marie Stenseke, professor i kulturgeografi och prodekan på Handelshögskolan Göteborg. Maries forskning handlar om biologisk mångfald, naturvård och landskapsförvaltning utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Marie är en av två ordföranden för den vetenskapliga ledningsgruppen för IPBES, den internationella plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, som just nu också tittar på kopplingar mellan finansmarknad och biodiversitet.

Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank. Han ansvarar för utveckling, monitorering och rapportering av Swedbanks hållbara affärsstrategi och mål. Tidigare ansvarig för Accenture Corporate Citizenship i Norden samt som konsult mot större bolag i omställning med digitaliseringen som verktyg.

Thomas Frostberg, moderator och näringslivsjournalist med fokus på hållbarhetsfrågor. Thomas skriver bland annat i Sydsvenskan och Dagens Industri. Han är tidigare redaktör på studenttidningen Lundagård och alumn från Lunds universitet.

Seminariet anordnas med anledning av Hållbarhetsveckan vid Lunds universitet. Arrangörer: Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Ekonomihögskolan, Sustainable Future Hub, Pufendorfinstitutet.

Kontakt för press

Louise Larsson, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 046-222 08 44, louise.larsson@ehl.lu.se

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet bedriver forskning och utbildning i nära samarbete med näringslivet. Vi erbjuder populära kandidat- och masterprogram inom ekonomi, informatik och handelsrätt och har ett av Sveriges största utbytesprogram för studier utomlands. Ekonomihögskolans partnerprogram för näringslivet minskar avståndet från studier till arbete och forskning till praktik. Ekonomihögskolan är ackrediterad av både EQUIS, AACSB och AMBA, vilket visar att vår forskning och utbildning håller högsta internationella kvalitet. Vi vill göra skillnad genom att fördjupa oss i relevanta samhällsproblem i vår forskning och utbilda ansvarsfulla samhällsaktörer med en internationell utblick.

Läs fler nyheter på Ingång för media | Lunds universitet Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av universitetets drygt 5000 forskare kommenterar aktuella samhällshändelser. Också ett sammandrag av de senaste nyheterna på lu.se ingår.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Spermosens erhåller patentgodkännande i Singapore

Published

on

By

Spermosens AB meddelar att det singaporianska patentverket (Singapore Patent Office), har godkänt patent 11202100358V. Spermosens erhåller därmed skydd i Singapore för sin medicintekniska produkt inklusive biosensorn, och dess användning för selektion av spermier lämpliga för In Vitro Fertilisering (IVF-behandling). Patentet ger möjlighet till exklusivitet på den singaporianska marknaden till den 23 augusti 2039.

Spermosens har sedan tidigare erhållit godkännande för sitt patent på nyckelmarknader i Europa, samt i USA, Japan, Syd Korea, Hong Kong, Australien och Syd Afrika.

 

I Singapore finns tre offentliga och åtta privata kliniker[i]. I januari 2020 lanserade Singapores regering inom ramen för sitt system för assisterad reproduktionsteknik (ART) nya subventioner som skulle täcka 75 % av kostnaderna för assisterade konceptuella ingrepp (ACP), t.ex. in vitro-befruktning för par på offentliga sjukhus[ii].

 

Spermosens har ett globalt kommersialiseringsfokus och omfattande patentskydd[iii]. Den globala marknaden för IVF uppskattas vara värd ca 25 MdUSD år 2023 och den årliga tillväxttakten estimeras till ca 6% fram till år 2030[iv]. Försäljningspotentialen för JUNO-Checked estimeras av Bolaget till cirka 600 MUSD, baserat på 3 miljoner årliga IVF-behandlingar och ett antaget genomsnittligt pris om 200 USD per kassett. Bolagets marknad inom assisterad reproduktionsteknologi (ART) utgörs främst av världens IVF-kliniker, vilka tillsammans genomför fler än 3 miljoner IVF-behandlingar årligen.

 

Spermosens patentskydd sträcker sig fram till 2039 och omfattar idag flertalet nyckelmarknader. Ett starkt patentskydd ger Spermosens goda kommersiella förutsättningar.”, säger Ulrik Nilsson, VD för Spermosens.

 

 

För mer information vänligen kontakta:

Ulrik Nilsson, VD

+46 (0) 72 888 28 11

 

Spermosens AB

Spermosens mål är att förbättra manlig fertilitetsdiagnostik och behandling genom introduktion av banbrytande produkter. Spermosens första patenterade produkt JUNO-Checked mäter bindningsförmågan mellan spermie och äggcell, vilket är en förutsättning för naturlig befruktning. Resultaten bedöms kunna hjälpa läkare att välja lämplig behandlingsmetod, vilket bidrar till fler lyckade IVF-behandlingar, minskat lidande och ökad livskvalitet. WHO uppskattar att mer än 48 miljoner par är drabbade av infertilitet, varav hälften helt eller delvis orsakas av en manlig faktor. Bolagets aktier är noterade på Spotlight Stock Market. Aktierna har ISIN-kod SE0015346424 och handlas under kortnamnet SPERM. För mer information, se www.spermosens.com.

 

[i] https://ilovechildren.sg/be-informed/article/5-things-know-about-ivf-treatments-singapore

[ii] https://www.knowledge-sourcing.com/report/singapore-ivf-treatment-market

[iii] https://spermosens.com/technology/ip-status/

[iv] https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/in-vitro-fertilization-market

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Axolot Solutions tecknar avtal med Carl F

Published

on

By

Axolot och avfalls- och återvinningsföretaget Carl F i Malmö har ingått ett hyresavtal avseende en nyckelfärdig AxoPur® anläggning för rening av dagvatten vid Carl F’s sorteringsanläggning i Malmö.

Anläggningen förväntas tas i drift omgående och kommer att ha en kapacitet på 3 m3 per timme. Avtalet omfattar även ett serviceavtal för löpande utbyten av reaktorer och underhåll. Efter en utvärderingsperiod, där volym- och reningsbehov skall utvärderas, har parterna för avsikt att ingå ett avtal avseende installation av en permanent AxoPur anläggning med högre kapacitet.

Carl F är ett företag som erbjuder avancerade återvinnings- och avfallshanteringslösningar samt en fordonsflotta för insamling och transport av olika sorters avfall. Vid sorteringsanläggningen i Malmö sorteras avfall så att de olika fraktionerna kan återvinnas eller levereras som råvaror till en lokal eller global marknad. Carl F anlitas av stora och små livsmedelsbutiker, privatpersoner och bostadsrättföreningar, byggföretag, köpcentrum, större industrier och kommuner.

Ordervärdet för Axolot för hyreslösningen är i sig relativt begränsat och beror av hyrestiden, vilken i sin tur kan påverkas av tiden fram till att avtal för en permanent installation eventuellt ingås och, slutligen, om och när en sådan anläggning tas i drift.

”Fokus ökar alltmer på miljöpåverkan från olika sorters utsläpp av förorenade vatten i form av dagvatten från olika verksamheter. Marknaden för denna typ av applikationer kan förväntas växa drastiskt under kommande år varför det är mycket glädjande att Axolot nu får leverera en första anläggning till denna sektor. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Carl F som vi upplever som en proaktiv och innovativ aktör inom sitt verksamhetsområde”  säger Axolot’s Lennart Holm i en kommentar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Lundin, VD och koncernchef Axolot Solutions Holding AB, 070 323 11 06 eller anders.lundin@axolotsolutions.com

Om Axolot Solutions

Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system för industriell vattenrening. Det görs genom att erbjuda en egenutvecklad patenterad lösning som bygger på en väl beprövad grundteknologi. Axolot Solutions vattenrening är kostnadseffektiv och möjliggör en hög reningsgrad samt recirkulation av vattnet. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget bedriver även verksamhet genom ett dotterbolag i Norge. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.

Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm sedan 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Advenica förhandsvisar datadiod för industriellt bruk på Hannover Messe

Published

on

By

Advenica fortsätter att förnya sin produktportfölj av datadioder. I slutet av förra året släpptes den fristående proxymjukvaran för datadioder, Advenica Data Diode Engine. Vårt nästa steg är att utveckla en datadiod designad för industriella installationer vilken kommer att bana väg för en ny produktlinje inom Advenicas portfölj av datadioder.

Den kommande produkten är en kompakt datadiod för IP-trafik som är skräddarsydd för industriell användning. Produkten kommer bli ett viktigt bidrag till ökad cybersäkerhet inom industri och infrastruktur, vilket kommer att underlätta ytterligare acceleration av digitaliseringen.

Produkten kommer lanseras under 2025 men redan nu finns det en chans att se en tidig version i ett av våra två demos på Hannover Messe 22-26 april 2024.

Besök monter D02 i Hall 16 för att få veta mer!

Mer information om Advenicas datadioder finns på vår hemsida.

För mer information, vänligen kontakta
Marie Bengtsson, VD Advenica AB, +46 (0) 703 860 032, marie.bengtsson@advenica.com

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 april 2024 kl. 15.10.

Om Advenica-koncernen

Advenica tillhandahåller expertis, hög assurans och cybersäkerhetslösningar i världsklass för kritisk data-in-motion upp till Top Secret-klassning. Med oss stärker länder, myndigheter, företag och organisationer informationssäkerheten och digitaliserar ansvarsfullt. Bolaget grundades 1993 och har EU-godkännande på högsta säkerhetsnivå. Våra unika produkter designas, utvecklas och tillverkas i Sverige. Läs mer på www.advenica.com 

Advenica AB är ett publikt bolag listat på Nasdaq First North Premier Growth Market med kortnamnet ”ADVE”. Certified Adviser är Redeye AB, www.redeye.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.