Tanalys

Vårdförbundet säger upp samverkansavtalet med region Västerbotten

Idag har Vårdförbundet sagt upp samverkansavtalet med region Västerbotten som gällt sedan 2019, över 20 år dessförinnan.  Avtalet omfattar över 3000 medlemmar som arbetar för regionen och som är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Uppsägningen träder i kraft om 3 månader. Efter det avser Vårdförbundet att säkra medlemmarnas inflytande och arbetsmiljö via Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) så att arbetsgivaren fullföljer sitt ansvar. Anledningen till uppsägningen är regionens ovilja att samverka i frågor som handlar om bemanningskrisen och arbetsmiljön för våra yrkesgrupper och medlemmarna i Vårdförbundet.

– Efter år av bristande dialog för arbetsmiljö- och arbetsvillkorsfrågor som rör medlemmar i Vårdförbundet så ser vi nu ingen annan utväg än att säga upp samverkansavtalet med Region Västerbotten. Partsmodellen fungerar inte här eftersom arbetsgivarparten inte lyssnar på oss som företräder medlemmarna, personalen. Det är ett stort misslyckande för Region Västerbotten som arbetsgivare och ansvaret för denna olyckliga situation vilar tungt på dem, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

Samverkansavtal ska vara ett medbestämmande- och arbetsmiljöavtal mellan arbetsgivare och en facklig organisation och det är dialog och medarbetares inflytande som ska vara basen. Möjligheten att påverka den egna arbetssituationen är en självklar rättighet. Detta sker normalt sett i det dagliga arbetet, genom medarbetarsamtal, på arbetsplatsträffar lokalt och samverkan på verksamhetsnivå. Även centralt representerar Vårdförbundet medlemmarna i samverkan med Region Västerbotten – något som alltså inte fungerat på många år enligt Vårdförbundet.

– Vårdförbundet markerar att ”det är nog nu”, vi kan inte samverka med en arbetsgivarpart som konsekvent slår dövörat till när det gäller medlemmars arbetsmiljö och -villkor. Arbetsgivarens inställning är oansvarig i det krisläge som vården befinner sig i. Detta gäller både lönefrågor och arbetstider. Trots att regionen är i ett mycket knivigt läge och har svårt att bemanna vårdplatserna tillräckligt och med rätt kompetens, så lyssnar man inte ändå inte.

– Nu kommer vi som fackförbund gå tillbaka till grundreglerna som gäller i Medbestämmandelagen och Arbetsmiljölagen för att påverka regionen. Det blir mer stelbent för båda parter och inte alltid optimalt. Men vi ser inget annat alternativ. Vi är i ett läge där vi skulle behöva bättre relationer för att i dialog komma fram till lösningar som gör att regionen blir en attraktiv arbetsgivare som kan behålla och rekrytera personal. Vi är mitt i en vårdkris där vårdplatser stängs på grund av att våra yrkesgrupper och rätt kompetens saknas. Effekten blir att vårdköerna växer för patienterna och risken är att ännu fler säger upp sig, säger Jenny Olsson.

Det avtal som nu är uppsagt är ett samverkansavtal som omfattar såväl den informations- och förhandlingsskyldighet som följer av MBL (Medbestämmandelagen) samt skyldigheter som regleras AML (Arbetsmiljölagen).

Vårdförbundet har fört dialog med Region Västerbotten i ett försök att förstå vikten av att behålla och rekrytera våra medlemsgrupper. En viktig del är att följa vårt centrala löneavtal, HÖK 22 med uppmaning om rejäla lönesatsningar. Det har dock inte fungerat alls – medan Vårdförbundet yrkade på rejäla satsningar efter tre års skral löneutveckling, landade snittökningen i år på 3,6 procent. Det är alldeles för lite och för sent helt enkelt, regionen måste satsa om man ska ta sig ur bemanningskrisen.

– Vårdförbundet vill ha ett lokalt samverkansavtal med Region Västerbotten, liksom vi har med andra arbetsgivare i Västerbotten, men det är inte möjligt i dagsläget då det förutsätter lyhördhet, att ge och ta. Vi förväntar oss initiativ till en förnyad dialog med regionen framöver om de önskar komma till rätta med den här situationen, och bidra till en bättre fungerande relation med sina medarbetare via oss som fackförbund. Det måste till en riktig dialog, både för personalens och för patienternas skull, säger Mikaela Bergström, vice ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

Frågor som Vårdförbundet Västerbotten driver för medlemmarnas räkning och inte fått gehör för:

Kontakt för intervjuer och mer information:
Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten
jenny.olsson@vardforbundet.se 070–0886795
 

För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets pressjour på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Exit mobile version