Veterinärens tips till nyblivna katt- och hundägare: Så ger du din kattunge eller valp en hälsosam start i livet

| 10 maj, 2022 | 0 kommentarer

Under de första månaderna genomgår kattungar och valpar stora förändringar, de växer snabbt, skelettet blir starkare och hjärnan utvecklas. Det är även då grunden läggs för att förebygga risken för övervikt. Royal Canins veterinär tipsar nyblivna katt- och hundägare om de viktiga utvecklingsfaserna som har betydelse för att kattungen eller valpen ska få en hälsosam start i livet.

De senaste två åren är det många som har skaffat ett sällskapsdjur. Många väljer också att tajma sin semester när den nya familjemedlemmen ska hämtas.

– Tiden med kattunge eller valp är en fantastisk period när du får se din nya familjemedlem växa, lära sig nya saker och utvecklas. Samtidigt är det även en av de mest sårbara perioderna i kattungens och valpens liv. De har särskilda energi- och näringsbehov. Dessutom har valpar och kattungar ett ömtåligt matsmältningssystem och ett omoget immunsystem, samtidigt som deras hjärna fortfarande är under utveckling, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

Använd tillväxtkurvor som hjälp
För att säkerställa att din kattunge eller valp får i sig rätt sammansättning av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler bör den äta ett särskilt anpassat kattunge- eller valpfoder. Kattungar och valpar genomgår olika utvecklingsfaser och näringsbehovet skiljer sig mellan dessa faser. En valps storlek som fullvuxen har till exempel stor inverkan på dess tillväxttakt.

– Småvuxna hundraser växer snabbt och redan vid tio månaders ålder kan de ha ökat sin födelsevikt med 20 gånger och nått vuxenvikt. Mycket storvuxna raser växer å andra sidan under längre tid. Det kan dröja till två års ålder innan de nått full mognad, men dessa raser kan under denna period öka sin födelsevikt med 100 gånger. Valpar av storvuxna raser har alltså en oerhört intensiv tillväxt, därför är detta en mycket känslig period i valpens liv, säger Karin Eliasson.

Att följa din kattunges eller valps tillväxtkurva ger bra förutsättningar för att till exempel kunna förebygga övervikt och att anpassa näringen från start och vidare genom alla livsstadier.

– Nära hälften av alla katter och hundar i Sverige lider av övervikt och grunden till denna kan läggas redan under deras första år. För att förhindra att din kattunge eller valp blir överviktig kan du tillsammans med din veterinär ta hjälp av tillväxtkurvor, dessa finns anpassade för honor och hanar, och för hundar även efter rasens storlek, säger Karin Eliasson.

Du behöver även ta hänsyn till att din katt eller hunds livsstil påverkar näringsbehovet. Katters näringsbehov skiljer sig till exempel om det är en katt som mestadels lever inomhus eller om det är en utekatt. En vanlig orsak till övervikt kan kopplas till när katter kastreras men inte byter foder. 

– Kastrering påverkar i många fall kattens ämnesomsättning medan deras aptit bibehålls, vilket ofta leder till övervikt. Övervikten i sin tur ökar risken för olika sjukdomar som diabetes, ledproblem eller problem i de nedre urinvägarna. Därför behöver en kastrerad katt anpassad fodersammansättning med lägre energiinnehåll, säger Karin Eliasson.

Utvecklingsfaserna som katt- och hundägare bör ha koll på:

KATTUNGENS UTVECKLINGSFASER

 1. Nyfödd – Från födseln till 3 veckor
  Under den här intensiva men korta fasen sover kattungen mycket. Det här är en intensiv anpassningsperiod då kattungen börjar interagera med sin nya omvärld. Samtidigt som mängden antikroppar kattungen fått via modersmjölken gradvis avtar är kattungens egna antikroppsnivåer fortsatt låga.
 2. Socialiseringsfasen – Från 3 veckor till 4 månader
  I takt med att kattungen blir mer självständig börjar den också att utforska sin omvärld mer. Det är viktigt att komma ihåg att även om din kattunge inte längre får plats i din handflata är dess matsmältningssystem fortfarande ömtåligt. Det innebär att den behöver ett anpassat foder som är lättsmält och hjälper till att stödja tillväxten och utvecklingen utan att skapa obalans i matsmältningssystemet.
 3. Ungdomsfasen – Från 4 till 12 månader
  Vid 4 till 12 månaders ålder går kattungen in i den sista tillväxtfasen. Om kattungen har blivit kastrerad behöver den ofta en anpassad fodersammansättning med lägre energiinnehåll. Beroende på ras uppnår kattungen vuxen ålder efter 12 till 15 månader. Din veterinär kan ge råd om exakt när den här fasen inträffar för just din kattunge och vilka de bästa foderalternativen är.

VALPENS UTVECKLINGSFASER

 1. Nyfödd – Från födseln till 3 veckor
  Redan vid ett par veckors ålder har valpen börjat gå och tar nu sina första trevande steg för att utforska omvärlden. I takt med att valpen börjar interagera med omvärlden avtar dock skyddet från moderns immunsystem gradvis.
 2. Socialiseringsfasen – Från 4 veckor till 4,5 månader
  Vid cirka två månaders ålder behöver valpen vaccineras hos veterinären. Mängden antikroppar som den fått från modern sjunker gradvis, samtidigt som valpens eget immunförsvar fortfarande är under utveckling. Under denna tid kan det vara fördelaktigt att använda ett valpfoder som också kan bidra till att stödja valpens immunförsvar. När du hämtar din valp hos uppfödaren ska valpen vara minst 8 veckor. Ta då gärna reda på vad, hur mycket och hur ofta valpen har ätit. Flytten innebär en stressfaktor i sig och för att inte utsätta valpmagen för mer stress bör du fortsätta ge samma mat som uppfödaren medan valpen gör sig hemmastadd. Sedan kan du gradvis övergå till ditt eget val av valpfoder som främjar valpens tillväxt.
 3. Tidig ungdomsfas/Juvenila fasen – Från 4,5 till 6 månader
  I den här fasen är det också avgörande att din växande valp får rätt energimässigt stöd. Detta är en viktig tid för skelettets uppbyggnad, inom ett år kan det vara upp till fyra gånger starkare än betong. Under denna period fortsätter valpen att växa och den är i behov av ett valpfoder med väl anpassat innehåll av kalcium och fosfor som bidrar till att stärka valpens ben och tänder.
 4. Tonårsfasen – Från 6 månader till vuxen ålder
  I den fjärde och sista fasen är din valp på god väg mot att bli en vuxen hund. Men även om den nu är en stor valp är den inte tillräckligt gammal för att äta samma foder som en fullvuxen hund, utan bör fortsätta med anpassat valpfoder. När just din hund räknas som vuxen varierar beroende på ras eller storlek. Detta kan ta upp till två år för mycket stora hundraser.

Ladda ner tillväxtkurvor för din kattunge eller valp på waltham.com.

För ytterligare information:
Kontakta: Susanna Berling, Digital Marketing Manager Royal Canin: [email protected], 0707–272 278

För mer information besök: https://www.royalcanin.com/se

Om Royal Canin
Royal Canin är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativt foder för hund och katt. Bolaget grundades 1968 i södra Frankrike. Verksamheten ägs sedan 2002 av MARS Inc. och finns idag representerat på fler än 100 marknader. Royal Canin har lång erfarenhet av att ta fram näringsrik mat grundat på forskning och observationer och samarbetar tätt med veterinärer, uppfödare och andra partners. Globalt har företaget cirka 7 800 medarbetare, varav 500 är veterinärer och näringsexperter. Mer information hittas på www.royalcanin.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.