Tanalys

20 års statistik visar – vi skiljer oss i oktober

Majoriteten gifta par skiljer sig i oktober. Myten om att flest skilsmässor skulle direkt efter semestern, i september, slår 20 års statistik alltså hål på. Vanligast är att vi går skilda vägar när vi är omkring 40 år, det vill säga mitt i livet och att vi håller ihop i drygt 10 år. Störst risk att separera är det för dig som är medelinkomsttagare. Trots denna statistik pratar par inte med varandra om hur ekonomin förändras om de går skilda vägar, det visar en undersökning Länsförsäkringar låtit Novus genomföra. Statistik över 20 år i bifogad fil. Här finns även statistik över antal skilsmässor per län 2020.

Av de par som skiljer sig i Sverige har flest inkomster som ligger runt medelinkomst. Ju högre inkomst du har, desto mindre vanligt är det att du skiljer dig. Vad det beror på är förstås svårt att säga, men en bidragande orsak kan vara att man har vant sig vid en levnadsstandard som är svår att uppnå på egen hand. Trots att så pass många väljer att skilja sig visar en undersökning Länsförsäkringar låtit göra att de flesta väljer att inte prata med varandra om hur parets ekonomiska situation kan förändras vid en separation.  Många tror också att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man håller ihop och det är också en vanligare åsikt bland medel- och höginkomsttagare.

-Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi.

– Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kr mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Men det går att förbereda sig. Här är några tips som kan vara bra att följa innan separationen:

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd förra året på 1 038 slumpvis utvalda personer. Undersökningen är fördelade på åldersgrupperna 20–29 år, 30–39 år och 40–50 år, i åldersgrupper där de flesta skiljer sig.

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel.  0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Exit mobile version