Tom Kuiper tog hem segern och får Svensk Kooperations pris för årets bästa kooperativa uppsats. Tom vinner priset och 25 000 kronor för sin uppsats om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag. Med den kooperativa uppsatstävlingen vill Svensk Kooperation lyfta fram studenter på högskolor och universitet som bidrar till ökad kunskap om kooperation.
För fjärde året i rad delar Svensk Kooperation ut ett pris för bästa kooperativa uppsats. Priset syftar till att inspirera och bjuda in fler studenter att fördjupa sig inom de kooperativa och ömsesidiga företagsformerna. En namnkunnig jury har nu utsett årets bästa kooperativa uppsats, som vinner 25 000 kronor.
– I år hade vi rekordmånga nominerade uppsatser, som alla undersökte kooperation ur olika perspektiv. Den vinnande uppsatsen behandlar frågor som är helt grundläggande för kooperativa företag. Den handlar om demokratin i kooperativa företag, om medlemmarnas engagemang och inflytande i företagens styrning. Uppsatsen är mycket välskriven och är ett bidrag till kunskapsutvecklingen om kooperation, säger Johan Vamstad, ordförande i juryn för Svensk Kooperations uppsatstävling och lektor vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola.
Tom Kuiper vinner Svensk Kooperations pris för bästa kooperativa uppsats år 2024 med uppsatsen The co-operative governance structures influence on the members adaptability. Uppsatsen är en masteruppsats på institutionen för ekonomi vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och handlar om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag.
Juryns motivering till vinsten lyder:
Tom Kuipers uppsats ”The co-operative governance structures influence on the members adaptability” handlar om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag. För kooperativa företag är demokratisk styrning, medlemmarnas engagemang och inflytande själva grunden i företagsmodellen, och är därför en fråga av mycket stor relevans. Uppsatsen undersöker, genom fallstudier av fyra olika kooperativa företag inom jordbrukssektorn, om det finns skillnader mellan kooperativa företag i olika storlekar gällande medlemmarnas inflytande och förtroende.
Den vinnande uppsatsen är välskriven och stringent. Uppsatsen är ett gott akademiskt hantverk och är väl underbyggd både teoretiskt och empiriskt. Den ger ett viktigt kunskapsbidrag till frågan om kooperativ styrning och hur den kan utvecklas inom olika kooperativa företag, med fokus på medlemmars inflytande och engagemang.
Juryn för Svensk Kooperations uppsatstävling består av:
- Johan Vamstad, lektor, Centrum för civilsamhällesforskning, Marie Cederschiöld högskola (ordförande för juryn)
- Staffan Furusten, professor företagsekonomi, SCORE, Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm
- Karin Hakelius, universitetslektor, Institutionen för ekonomi, Sveriges Lantbruksuniversitet
- Peter Normark, ekon dr från Handelshögskolan i Stockholm
- Heléne Gunnarson, ordförande för Coop Varberg och LRF Halland
- Anders Hellström, bolagsjurist KF
Uppsatspriset är en del av Svensk Kooperations långsiktiga arbete för att bidra till mer forskning, kunskapsutveckling och undervisning om kooperation på universitet och högskolor i Sverige. Tävlingen genomförs årligen. För nästa års pris ska nominering göras senast den 15 september 2025. För att delta i tävlingen ska uppsatsen ingå i examen vid en svensk högskola eller universitet, vara skriven på kandidat-, magister- eller masternivå och omfatta minst 15 högskolepoäng.
Kontaktpersoner för mer information och intervjuer:
Petra Pilawa
Verksamhetschef
petra.pilawa@svenskkooperation.se, 076-812 28 48
Camilla Lundberg Ney
Verksamhetschef
camilla.lundberg.ney@svenskkooperation.se, 070-309 88 84
Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och Fremia. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.
www.svenskkooperation.se