Tanalys

2024 års mottagare av Bokusstipendiet

Idag delas Bokusstipendiet ut för tredje året i rad. Stipendiet instiftades av Bokus 2022 och riktar sig till studenter som verkar för läsfrämjande. Årets stipendiat är Uppsalastudenten Pernilla Carlberg som med hjälp av den läsfrämjande metoden Shared Reading vill sprida läsglädje för barn och unga i Hedemora.

Pernilla Carlberg från Hedemora tilldelas idag 50 000 kronor för hennes studier och fortsatta planer att sprida läsglädje via metoden Shared Reading. Pernilla är grundskolelärare och nyutexaminerad bibliotekarie från Uppsala Universitet. I sin magisteruppsats undersöker Pernilla den läsfrämjande metoden Shared Reading och läsledares erfarenheter av att arbeta med barn och unga i åldern 11-17 år. Undersökningen visar på att Shared Reading främjar läsning och läsengagemang samt att den fungerar särskilt bra för ovana unga läsare då den är inkluderande och prestigelös. Studien visar även att Shared Reading har varit ett bra sätt att nå unga genom samarbeten med bibliotek, skolor och fritidsgårdar.

Pernilla vill nu utbilda sig till läsledare inom Shared Readingmetoden och driva konceptet i sin hemstad Hedemora i samverkan med fritidsavdelningar, ungdomsgård och skolor.

– Det känns verkligen roligt att vara årets Bokusstipendiat! Jag hoppas därmed att metoden Shared Reading får uppmärksamhet och sprids till fler. Metoden bygger på tanken om att alla människor oavsett social klass, utbildningsnivå och läsfärdigheter har rätt till skönlitteratur. Namnet Shared Reading – delad eller gemensam läsning – lägger vikt på den starka sociala gemenskapen. När jag utbildat mig till läsledare kommer jag att starta läsgrupper och på så sätt försöka bidra till att berika ungdomarnas fritid och skapa läsglädje i och runt Hedemora, säger Pernilla Carlberg.

Juryns motivering

Juryns motivering lyder:

”Med inkludering och gemenskap i fokus vill Pernilla Carlberg hitta nya vägar att skapa läsglädje. Hon har i sina studier fördjupat sig i metoden Shared Reading, och vill nu tillämpa detta i praktiken genom att utbilda sig till läsledare. Med stort engagemang och redan upparbetade samarbeten inom Hedemora kommun är vi övertygade om att Pernilla med hjälp av den ’gemensamma läsningen’ kommer att bidra till både läsengagemang och en meningsfull fritid för ungdomar.”

– Nu delar vi ut Bokusstipendiet för tredje året i rad vilket vi är väldigt glada för. Att vi kan göra skillnad för studenter som brinner förläsfrämjande är helt fantastiskt. Det fina med Bokusstipendiet är att läsfrämjande kan komma från så många olika håll – förra året gick stipendiet till ett appkoncept och i år till idén om att läsa tillsammans. Årets stipendiat har visat på stort engagemang och vi är övertygade om att Pernilla Carlberg kommer göra stor skillnad för unga framöver, säger Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef Bokusgruppen samt juryns ordförande.

Om Bokusstipendiet

Bokusstipendiet delas ut under en ceremoni på Bokusgruppens huvudkontor i Stockholm. Stipendiet instiftades av Bokus under 2022 och riktar sig till studenter som arbetar med läsfrämjande insatser som stärker läsintresset, litteraturens, språket och bokens roll – oavsett format – i samhället. Ambitionen är att Bokusstipendiet ska bidra till fortsatt studiemotivation och ge studenter en möjlighet att fortsätta arbeta med sitt läsfrämjande. Bokusstipendiet delas ut en gång per år och stipendiebeloppet är 50 000 kronor. Läs mer på www.bokus.com/bokusstipendiet.

Juryn:

Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef, Bokusgruppen, juryns ordförande

Jonna Cornell, marknadschef Liber AB

Rasmus Lindstedt, ordförande Sveriges förenade studentkårer

Magnus Svensson Bragsjö, kategoriansvarig, Bokusgruppen

Markus Täljedal, team leader IT, Bokusgruppen

Maria Edsman, VD, Bokusgruppen

För ytterligare information, vänligen kontakta Susanna Gyllenbåga, Kommunikations- och PR-ansvarig Bokusgruppen, via susanna.gyllenbaga@bokusgruppen.com

Exit mobile version