Tanalys

3D-center öppnar på Karolinska Universitetssjukhuset

Här kan kirurger få hjälp med att skriva ut 3D-modeller av ett deformerat knä eller en krokig rygg när de planerar en operation. Det går också att skapa en exakt kopia av en nyfödd babys lilla hjärta.

–    Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält när modeller används. En svår deformitet eller en fraktur framstår väldigt tydligt för en kirurg som får en modell av den skadade kroppsdelen i handen, säger Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tf. sektionschef på 3D-center Karolinska.

3D-centrat blir nu en gemensam resurs under Bild och Funktion på Karolinska Universitetssjukhuset, vilket betyder att fler opererande verksamheter nu får tillgång till tekniken. 
–    Vi kommer att expandera på Karolinska efter hand som intresset ökar. Och jag tror att det kommer att öka, för många verksamheter börjar förstå vad de faktiskt kan fråga efter. Framför allt i USA används den här tekniken mycket mer än i Sverige, säger Lena Gordon Murkes.

Plastmodellerna skrivs ut över natt

Att skriva ut exakta modeller av olika kroppsdelar som visuellt och taktilt hjälpmedel är en möjlighet som har funnits på Karolinska i fem år. Barn och vuxenortopeder får hjälp med utskrifter av till exempel deformerade ryggar. 

Modeller skrivs ut över natt i centrats 3D-skrivare och används innan eller vid en operation. Det går att skriva ut i olika plastmaterial, även mjuka och färgade. Ska modellen följa med in i operationssalen kan den tillverkas i ett plastmaterial som går att sterilisera.

En thoraxkirurg kan få en modell av en nyfödds pyttelilla hjärta för att studera hålrum och eventuella missbildningar inför en komplicerad operation. Det går att skriva ut ett halskärl, som ser olika ut från patient till patient, så att rätt kateter väljs innan ett ingrepp. 

Avancerad operationsplanering i datorn

En möjligen ännu viktigare del av 3D-centrats verksamhet är operationsplanering med hjälp av olika avancerade datorprogram. Informationen från en datortomografi används för att rita upp en exakt 3D-modell av en patients kroppsdel i datorn.
Karolinskas kraniofacialkirurger, som arbetar med att korrigera olika typer av bettfel och ansiktsskador, började använda 3D-tekniken för fyra år sedan. Tidigare var det hänvisade till 2D bilder och gipsavgjutningar när operationerna planerades, vilket tog många timmars läkartid i anspråk. Nu kan de, tillsammans med Vasileios Tsirkos, medicinteknisk ingenjör, planera hur en käke ska förflyttas i datorn, eller till och med pussla ihop dess delar vid riktigt svåra käkfrakturer. 

Utbildning i framtiden

–    Vi förstod snabbt att det inte är resurseffektivt att lära alla kirurger de här avancerade programmen. De behöver ägna sin tid åt att operera, säger Lena Gordon Murkes.
Vasileios Tsirkos arbetar med 3D på heltid och ytterligare två medicintekniska ingenjörer är under utbildning. Framöver kommer 3D-centrat att arbeta med undervisning och utbildning också för andra specialister. 
–    Vi kan till exempel skriva ut modeller av olika typfrakturer som kan användas av blivande ortopeder. Jag ser också framför mig en studio där kirurgerna kan förbereda sina operationer med VR-glasögon på, säger Lena Gordon Murkes.

Film Karolinskas 3D-centra

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-123 740 10

presstjanst.karolinska@regionstockholm.se

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv.

Taggar:

Exit mobile version