Connect with us

Marknadsnyheter

Stjärnregn i nordiska MICHELIN Guiden 2021

Published

on

Fyra svenska restauranger får en ny stjärna i den nordiska utgåvan av Guide Michelin 2021. De är Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Aira i Stockholm, Hotell Borgholm (tidigare The Plate) på Öland och ÄNG i halländska Tvååker utanför Varberg. ÄNG får också en grön Michelin-stjärna som bevis på att man satsat på hållbarhetsarbete. Stjärnkrogen Frantzén i Stockholm behåller sina tre stjärnor i Michelinguiden.

MICHELIN Guidens nordiska utgåva omfattar Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Årets utmärkelser presenterades idag i norska Stavanger. För första gången delas de nya stjärnorna ut under en TV show producerad av Matkanalen, och sänds i kanalen Godare i Sverige och på Aftonbladet TV.

Guiden publiceras i år för första gången endast i digitalt format. Alla rekommendationer från Michelininspektörerna finns på Michelinguidens webbplats och i den kostnadsfria appen MICHELIN Guide som man finner på plattformarna iOS och Android.

Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera med dess kreativitet och innovationen hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör Guide Michelin. Under det senaste året har det varit fantastiskt att se hur besökare har stöttat sina lokala restauranger under denna tuffa period. Vi tackar dem för stödet till att upprätthålla en dynamisk restaurangscen.

Genom en exceptionell illustration av den nordiska kulinariska scenen och kockarnas talang, tilldelas två restauranger tre Michelinstjärnor i 2021 års upplaga av MICHELIN Guide Nordic Countries.

Maaemo i Oslo, återansluter sig till guiden på sin nya adress. Kökschefen och ägaren, Esben Holmboe Bang erbjuder en överraskningsmeny med skickligt utformade, minnesvärda rätter med framträdande texturer och smaker. Maaemo tilldelas även en grön Michelinstjärna för sina hållbarhetsmeriter.

René Redzepis urbana globalt kända oas noma i Köpenhamn når nya höjder i den gastronomiska världen, och uppgraderas från två till tre Michelinstjärnor. Tack vare teamet och de kulinariska upplevelserna har restaurangen vuxit sig starkare och kraftfullare efter senaste tidens nedstängningar. Restaurangen har en stark koppling till naturen och har ett helhetsgrepp om säsongsbetonade råvaror som uppvisas genom kreativa och komplexa rätter.

Kong Hans Kælder, en atmosfärisk källarrestaurang i Köpenhamn, uppgraderas från en till två Michelinstjärnor. De lyxiga ingredienserna och de rika smakerna har en förankring i det franska köket, men kocken Mark Lundgaard sätter också sin egen fantasifulla prägel på dessa fullbordade moderna rätter.

Nio restauranger får en Michelinstjärna. I Sverige delas stjärnor ut till Aira i Stockholm, Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), ÄNG i Tvååker (tilldelas även en grön Michelinstjärna) och Hotell Borgholm (tidigare The Plate) på Öland. I Finland tilldelas en stjärna för Finnjävel Salonki i Helsingfors. Danmark har fyra nya Michelinstjärnor: The Samuel i Köpenhamn (drivs av samma ägare som den numera stängda stjärnrestaurangen Clou), Substans i Århus, LYST i Vejle och Syttende i Sønderborg.

I år presenterades även fyra ”Special Awards”:

nomas kökschef, René Redzepi, mottog MICHELIN Mentor Chef Award, som ett erkännande för det stora inflytande han har haft på de många kockar som har passerat hans världsberömda kök.

Christoffer Sørensen, kökschef på Stud!o The Standard, i Köpenhamn belönades med MICHELIN Young Chef Award, sponsrat av Danske Bank. Mognaden hos kocken Sørensens raffinerade och genomarbetade matlagning imponerade starkt på Michelininspektörerna.

Henrik Dahl Jahnsen, vindirektör och ansvarig Sommelier i Speilsalen, som ligger på Britannia Hotel i Trondheim, fick MICHELIN Sommelier Award, sponsrat av Barbera d’Asti, för hans skickliga och moderna inställning till vinparning.

Nio restauranger uppmärksammas med en grön stjärna för sina hållbara meriter, vilket resulterar i totalt 34 restauranger i Norden. De nytillkomna restaurangerna är: ÄNG i Tvååker, Grön i Helsingfors, Maaemo i Oslo, Domestic i Aarhus, Henne Kirkeby Kro i Henne, LYST i Vejle och Ark, Brace och Tèrra i Köpenhamn.

 – Norden är ett geografiskt område som verkligen ligger före när det kommer till hållbarhet, en samling länder som förespråkar att arbeta hand i hand med naturen och föregå med gott exempel för resten av världen, säger Gwendal Poullennec.

Sju Bib Gourmand-utmärkelser delas ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige mottogs dessa utmärkelser av Babette i Stockholm och Mineral i Malmö. I Danmark av axn i Århus samt Møntergade, Silberbauers Bistro och Norrlyst i Köpenhamn och i Norge FAGN-Bistro i Trondheim.

Slutligen gick MICHELIN Welcome and Service Award, sponsrat av Stavanger kommun, till teamet på Finnjävel Salonki, i Helsingfors. De är inte bara uppmärksamma och professionella utan även charmiga och personliga, då de tar sina roller på allvar samtidigt som de adderar humor i sin service.

Med dessa nya stjärnor och uppgraderingar 2021 uppgår det totala antalet stjärnrestauranger i Norden till 65, inklusive 49 restauranger med en stjärna, 12 med två stjärnor och fyra restauranger med tre stjärnor.

Nordiska Michelinguiden 2021

  • Sverige
    • 14 restauranger med En Stjärna (varav 4 är nya)
    • 4 restauranger med Två Stjärnor
    • 1 restaurang med Tre Stjärnor
  • Danmark: 
    • 18 restauranger med En Stjärna (varav 4 är nya)
    • 7 restauranger med Två Stjärnor (varav 1 är ny)
    • 2 restauranger med Tre Stjärnor (varav 1 är ny)
  • Norge
    • 9 restauranger med En Stjärna
    • 1 restaurang med Två Stjärnor
    • 1 restaurang med Tre Stjärnor (varav 1 är ny)
  • Finland
    • 7 restauranger med En Stjärna (varav 1 är ny)
  • Island
    • 1 restaurang med En Stjärna

Du hittar alla restauranger som rekommenderas av Michelin i den nya appen MICHELIN Guide på iOS- och Android, samt på guide.michelin.com.

För bilder: https://www.dropbox.com/sh/91z5yt6itii4w73/AADFv8IM_gwLzXYLvfaCdOQNa?dl=0

För mer information, kontakta: Presschef Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Mobil: 072-250 07 40, E-mail: lotta.wrangle@Michelin.com 
 

QR code Scan Me SE

Michelin har, som det ledande företaget inom mobilitet, åtagit sig att förbättra sina kunders mobilitet på ett hållbart sätt genom att tillverka och distribuera de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna för att möta sina kunders behov. Michelin erbjuder också digitala tjänster, kartor och guider för att hjälpa till att göra resor till en rikare och unik erfarenhet. Michelin utvecklar också högteknologiska material som används i mobilitetsindustrin. Gruppen har sitt huvudkontor i Clermont-Ferrand i Frankrike, och är verksam i 170 länder, har mer än 123 600 anställda världen över och 71 tillverkningsanläggningar i 17 länder som tillsammans producerade 170 miljoner däck 2020. För mer information besök gärna vår hemsida www.michelin.com eller www.michelin.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.