Connect with us

Marknadsnyheter

Abera Bioscience tar nästa steg i utvecklingen av ett nytt nasalt influensavaccin och inleder in vivo-studier med stöd från CEPI

Published

on

Abera Bioscience (”Abera” eller ”Bolaget”), världens ledande bioteknikföretag inom mukosala vacciner, meddelar att bolaget inleder in vivo-studier för sin nya nasala influensakandidat. Studierna finansieras av det bidrag från CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, som bolaget berättat om i ett tidigare pressmeddelande.

Det nasala influensavaccinet från Abera är baserat på bolagets patenterade plattform, BERA, för mukosala vacciner. Vaccinet syftar till att skapa ett starkt immunologiskt skydd direkt i luftvägarna, vilket är den huvudsakliga infektionsvägen för influensavirus. Genom att vaccinera via slemhinnorna i luftvägarna hindrar man inte bara patogener från att ta sig in i kroppen, utan skapar även ett lokalt skydd som kraftigt minskar eller helt tar bort närvaron av virus och bakterier vilket minskar smittspridningen. Detta mukosala skydd skyddar därmed inte bara den vaccinerade individen, utan även omgivningen, och erbjuder en effektiv lösning på de utmaningar som säsongsinfluensa och pandemiska influensavirus utgör.

 

Dagens vacciner mot säsongsinfluensa baseras på vilka influensavarianterna som cirkulerar på södra halvklotet drygt ett halvår tidigare. Vacciner baserat på Aberas plattform är snabba att tillverka vilket gör det möjligt att anpassa vaccinet senare än för traditionella vacciner och därmed få hög träffsäkerhet och effektivitet på vaccinet.  Enligt amerikanska studier har influensavaccinens effektivitet den senaste 15 åren varierat mellan 19-60%, med ett genomsnitt på 42%, beroende på hur väl vaccinet har kunnat matchas mot influensavarianterna som observerats under den föregående säsongen på södra halvklotet.

 

Influensavaccinmarknaden är en av de största inom vaccinindustrin och uppskattades 2022 till över 7 miljarder USD globalt, med en förväntad tillväxt i takt med ökat fokus på smittskydd och pandemiberedskap. Säsongsinfluensa orsakar årligen miljontals dödsfall och sjukhusinläggningar världen över, vilket skapar en betydande efterfrågan på effektiva och snabba vacciner. Det är bolagets uppfattning att mer effektiva vaccin skulle öka storleken på marknaden markant.

 

”Att inleda in vivo-studier för den här vaccinkandidaten är ett viktigt framsteg för oss och visar återigen att vi på mycket kort tid kan ta fram en vaccinkandidat. Vi har under sommaren, parallellt med etableringen av vårt egna labb, utvecklat kandidaten, och genom bidraget på 1 miljon USD från CEPI, kan vi nu ta nästa steg och inleda in vivo-studier. Det kommande året kommer vi göra flera studier för att titta på bl.a. immunogenicitet och skydd mot smittspridning”, säger Mats Lundgren, CSO på Abera Bioscience.

 

”Vi ser fram emot att äntligen komma igång med projektet på riktigt och att förhoppningsvis lägga ytterligare en preklinisk kandidat till vår pipeline. Vikten av att stoppa infektionen redan i slemhinnorna och sedan hålla dessa rena från virus och bakterier kan inte nog påtalas. Att skydda även andra med en vaccination är generellt viktigt men en ”gamechanger” när det gäller skydd av immunoförsvagade som till exempel äldre och sjuka på äldreboende och sjukhus”, tillägger Maria Alriksson, VD på Abera Bioscience.

 

CEPI är en global organisation som finansieras av bland andra Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust samt en rad länder och internationella hälsomyndigheter. Under covid-19-pandemin spelade CEPI en avgörande roll genom att finansiera och samordna utvecklingen av flera av de första vaccinerna.

 

 

 

För mer information om Abera, vänliga kontakta:
Maria Alriksson, VD
Telefon: +46 (0) 70 433 04 49

E-post: info@aberabio.com
Hemsida:
www.aberabio.com

Abera Bioscience AB är ett svenskt vaccin- och bioteknikbolag som bildades 2012 och är sprunget ur molekylärbiologisk forskning vid Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Abera besitter flera egenutvecklade och patenterade plattformsteknologier som möjliggör effektiv utveckling av vaccinkandidater med fleratalet fördelar jämfört med befintliga vacciner, bland annat möjligheten att ge vaccin som nässpray. Utifrån sina plattformsteknologier har Bolaget utvecklat flera vaccinkandidater och fokuserar i dagsläget på två huvudspår pneumokocker och pandemiberedskap. Bolagets huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt vaccin mot pneumokocker som förberds för kliniska studier fas 1.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nidhogg Resources Holding: Flaggningsmeddelande i Nidhogg Resources Holding AB (publ)

Published

on

By

Nidhogg Resources Holding AB (publ) (”Nidhogg” eller ”Bolaget”) meddelar härmed att FöretagsFinansiering Fyrstad AB, som ägs av styrelseledamot Mats Ekberg, har passerat 10 procent av såväl röster som kapital i Bolaget, genom de förvärv av aktier som gjordes i samband med garantiåtagandet av teckningsoptionerna TO 6.

Efter förvärvet äger FöretagsFinansiering Fyrstad AB 248 658 274 aktier i Nidhogg, vilket motsvarar 11,25 procent av såväl röster som antalet aktier.

Kontakt

Ulrich Andersson, styrelseordförande Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: ulrich@nidhoggresources.com
Telefon: +46 70 376 0515

 

eller

Niclas Biornstad, VD Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: niclas@nidhoggresources.com

 

 

Om Nidhogg Resources

Nidhogg Resources AB, www.nidhoggresources.se, är ett svenskt aktiebolag med fokus på råvaror. Nidhogg grundades av personer med totalt över 60 års erfarenhet av råvarumarknaden, med bakgrund från prospektering till exploatering samt försäljning och en passion för att utvinna råvaror genom att tillämpa innovativ teknologi tillsammans med befintlig infrastruktur.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharmas styrelse har idag beslutat om en riktad nyemission av B-aktier om drygt 26 miljoner kronor

Published

on

By

Hamlet BioPharma AB (”Hamlet BioPharma” eller ”Bolaget”), ett innovativt läkemedelsbolag som utvecklar nya terapier mot cancer och infektioner, meddelar idag att Bolagets styrelse med stöd av bemyndigande från årsstämman 2024 har beslutat om en riktad nyemission av högst 9 922 225 B-aktier till 15 externa investerare, motsvarande högst 26 790 008 kronor (den ”Riktade Emissionen”). Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 9 procents rabatt jämfört med det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie från den 20 november 2024 till och med den 3 december 2024. Bolaget har erhållit bindande teckningsåtaganden från samtliga externa investerare. Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma drygt 26 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader, vilka beräknas bli låga då Bolaget genomför den Riktade Emissionen på egna meriter. De externa investerarna i den Riktade Emissionen utgörs av totalt 15 privata investerare och family offices.

 

Den Riktade Emissionen genomförs med stöd av bemyndigande från årsstämman den 21 november 2024. Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie och har fastställts av styrelsen. Aktierna har riktats till bl.a. Gramsh Gashi med bolag, JEQ Capital, Östen Carlsson och ytterligare tolv privatinvesterare och family offices. Det är styrelsens bedömning att teckningskursen, som motsvarar cirka 9 procents rabatt mot det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie på Spotlight Stock Market under perioden 20 november 2024 – 3 december 2024, är marknadsmässig i förhållande till Bolagets aktiekurs samt Bolagets kapitalbehov. Kapitalanskaffningen är kostnadseffektiv för Bolaget eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.

 

Bakgrund och motiv

Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma 26 790 008 kronor före avdrag för transaktionskostnader. Anledningen till att den Riktade Emissionen genomförs är i första hand för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan, vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten och att fortsätta investera i kliniska studier framförallt för de tre läkemedelskandidaterna som har dokumenterade lyckade fas II studier, dvs. 

       Alpha1H – behandling av cancer i urinblåsan,

       Immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling av återkommande urinvägsinfektioner, samt

       Immunterapi mot svåra smärttillstånd – behandling av svår smärta i urinblåsan.

 

Catharina Svanborg, ordförande, kommenterar:

” Nu sätter vi full fokus på läkemedelsutveckling. Vi har tre läkemedelskandidater som har lyckade fas II studier och tillsammans femton projekt i portföljen. Vi är oerhört tacksamma för stödet från investerarna.” 

 

Martin Erixon, VD, kommenterar:

”Vi genomför en riktad nyemission för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten.”

 

Jakob Testad, CFO, kommenterar:

”Vi är inne i en spännande fas och nu är vi finansiellt starkare. Den riktade nyemissionen skapar förutsättningar för fortsatt kommersialisering av vårt svenska läkemedelsbolag.”

Avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

Den Riktade Emissionen genomförs med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Inför den Riktade Emissionen har styrelsen gjort en samlad bedömning och noga övervägt möjligheten att ta in kapital genom en nyemission med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Styrelsen anser att skälen till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är (i) att diversifiera och förstärka Bolagets aktieägarbas med family office investerare i syfte att stärka likviditeten i Bolagets aktie, (ii) att en företrädesemission skulle ta längre tid att genomföra vilket, särskilt under rådande marknadsläge, skulle medföra en exponering mot potentiell marknadsvolatilitet, samt (iii) att genomförandet av en riktad nyemission kan ske till en lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission, i synnerhet eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.

 

Mot bakgrund av ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en riktad nyemission av B-aktier, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget att genomföra kapitalanskaffningen.

 

Antal aktier och aktiekapital

Den Riktade Emissionen ökar antalet B-aktier i Bolaget med högst 9 922 225 B-aktier till högst 137 719 967 B-aktier, och aktiekapitalet med högst 99 222,25 kronor till högst 1 776 851,27 kronor. Den Riktade Emissionen medför en utspädning för befintliga ägare om högst cirka 5,6 procent av antalet aktier och röster i Bolaget, baserat på det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter den Riktade Emissionen.

 

Rådgivare

 

Advokatfirman Delphi har anlitats som legal rådgivare till Bolaget i samband med den Riktade Emissionen.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

 

Catharina Svanborg, styrelseordförande Hamlet BioPharma AB

Telefon: +46-709 42 65 49

 

Martin Erixon, CEO Hamlet BioPharma AB

Telefon: +46-733 00 43 77

 

E-post:

 

info@hamletbiopharma.com

 

Denna information är sådan information som Hamlet BioPharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovan angivna kontaktpersoners försorg, den 2024-12-03 21:30 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 03.12.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
03.12.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 03.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

140 083

10,88

1 524 733,41

XSTO

110 624

10,89

1 204 822,11

XCSE

27 341

10,89

297 639,59

Summa

278 048

10,89

3 027 195,12

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5595 och DKK till EUR 7,4587
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 022 488 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.