Forskare vid Abera Bioscience ska vidareutveckla deras bakteriebaserade plattform inom intranasala vacciner för att utforska hur dessa kan skydda mot framtida epidemier och pandemier. Abera får upp till 1 miljon USD från CEPI (the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), för att undersöka Outer Membrane Vesicles (OMVs) roll i att stärka ett speciellt skydd, känt som mukosal immunitet, som forskare tror kan vara nyckeln till att stoppa vidare spridning av virus. Till skillnad från traditionella vacciner, som vanligtvis injiceras i muskler, kan vacciner som inhaleras i lungorna eller sprayas i näsan (via mukosala vägar) inducera denna speciella typ av skydd.
OMVs – icke-infektiösa partiklar som naturligt utsöndras av vissa bakterier och som är kända för att stärka immuniteten – kan förbättra intranasala vacciner och stärka skyddet där patogener försöker ta sig in i kroppen (via näsan och lungornas slemhinnor), så att de vaccinerade inte bara undviker att bli sjuka, utan också undviker att överföra smittan till andra. Abera Biosciences prekliniska studier har visat att deras OMV-baserade plattform skapar ett starkt immunsvar mot olika bakteriella och virala patogener, vilket ger upphov till mukosal immunitet.
”Även om OMVs redan har använts i vacciner som injiceras i muskler, syftar detta explorativa projekt till att gå ett steg längre och undersöka hur de också kan fungera som en immunförstärkande ingrediens i intranasala vacciner”, förklarar Dr Kent Kester, Executive Director of Vaccine R&D på CEPI.
Abera Biosciences forskare kommer att använda de nya medlen från CEPI för att dekorera OMVs, utvecklade på företagets egen vaccinteknologiplattform BERA, med antigen producerade genom cellfri produktion, vilket resulterar i nya vaccinkandidater i nässpray– och pulverformuleringar.
BERA-plattformen möjliggör dekoration av OMVs med antigener till en enhetlig partikel, till skillnad från befintliga OMV-vacciner som består av en blandning av OMVs och antigen. Inom ramen för detta projekt kommer influensavacciner att testas för proof-of-concept i prekliniska modeller, och immunsvar kommer att jämföras med influensavacciner som idag finns på marknaden.
”Om projektet lyckas kan vi få OMV-baserade vacciner med flera fördelar som snabbt kan hjälpa oss stoppa framväxande hot från infektionssjukdomar”, säger Dr Kent Kester.
”OMVs kan lagras och, vid hot från en ny virusvariant, snabbt kombineras med olika antigener för att få fram nya vacciner. Denna plug-and-play-innovation möjliggör också en rimlig prissättning, underlättar tekniköverföring och har goda termostabilitetsegenskaper, vilket är extra fördelaktigt i många miljöer på södra halvklotet ”, tillägger han.
”Vacciner som hindrar spridning av virus skulle vara ett värdefullt verktyg för att stoppa framtida pandemihot. Vår mångsidiga plattform har konsekvent visat stark immunogenicitet, och detta projekt erbjuder en spännande möjlighet att ytterligare bekräfta dess potential inom pandemiberedskap. Genom att dekorera de redan immunogena OMV:erna liknar dessa partiklar en viruspartikel med avseende på form och storlek, vilket därigenom stärker deras immunogena effekter. Plug-and-play-teknologin möjliggör snabb utveckling av nya vacciner genom att byta ut antigener beroende på vilka varianter av patogener som cirkulerar. Vi är hedrade att vara bland de utvalda mottagarna av CEPI-bidrag och ser fram emot att samarbeta med dem för att hjälpa världen att nå det ambitiösa 100-dagarsmålet”, säger Maria Alriksson, VD för Abera Bioscience.
Detta är det senaste partnerskapet som tillkännagivits som en del av CEPIs satsning på innovationer inom FoU och tillverkning av vacciner, som kan vara avgörande för att hjälpa världen att bättre förbereda sig för framtida epidemier och pandemier, i linje med CEPIs 100-dagarsmål.
CEPI och Abera Biosciences strävar efter rättvis tillgång till resultaten av deras partnerskap, i enlighet med CEPIs policy om Equitable Access Policy. Detta inkluderar att Abera undersöker möjligheten för en tillverkare på södra halvklotet att producera OMVs för att bidra till rättvis tillgång på vacciner globalt. Projektresultat, inklusive data som genereras som en del av detta projekt, kommer att publiceras med fri access för att gynna det globala vetenskapssamhället.
Bidraget från CEPI uppgår till max 1 miljon USD och är avsett att driva utvecklingen av Aberas plattform BERA för pandemiberedskap. Projektet fokuserar på tre viktiga områden: a) produktion och snabb utveckling av nya vacciner genom nya sätt att producera antigen, b) genomförande av prekliniska proof-of-concept-studier för OMV-baserade influensavaccinkandidater och c) undersöka pulverformuleringar av vacciner. Projektet startar i oktober 2024 och pågå i 15 månader. Utbetalning sker i förskott vid tre tillfällen, dels under Q4 2024 med ca $320k, dels under Q1 2025 med ca $595k och dels under Q3 2025 med ca $75k samt en slutbetalning om ca $8k efter avslutat projekt och redovisning. Abera kommer att skicka utvecklings- och kostnadsrapporter till CEPI var sjätte månad i enlighet med projektplan och kontrakt med CEPI samt följa CEPIs policyer och riktlinjer för att vara berättigad till hela bidraget.
Denna information är sådan som Abera Bioscience är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-10-28 09:00 CET.
För mer information om Abera, vänliga kontakta:
Maria Alriksson, VD
Telefon: +46 (0) 70 433 04 49
E-post: info@aberabio.com
Hemsida: www.aberabio.com
Om CEPI
CEPI är ett innovativt partnerskap mellan offentliga, privata, filantropiska och civila organisationer. Dess uppdrag är att påskynda utvecklingen av vacciner och andra åtgärder mot epidemiska och pandemiska hot och vara tillgängliga för alla människor som behöver dem. CEPI har stöttat utvecklingen av mer än 50 vaccinkandidater eller plattformsteknologier mot flera kända högriskpatogener eller en framtida Disease X. Kärnan i CEPIs femåriga plan för 2022–2026 är 100-dagarsmålet, som syftar till att komprimera tiden för att utveckla säkra, effektiva och globalt tillgängliga vacciner mot nya hot till bara 100 dagar.
Om Abera Bioscience AB
Abera är ett svenskt vaccin- och bioteknikbolag som bildades 2012 och är sprunget ur molekylärbiologisk forskning vid Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Abera besitter flera egenutvecklade och patenterade plattformsteknologier som möjliggör effektiv utveckling av vaccinkandidater med fleratalet fördelar jämfört med befintliga vacciner, bland annat möjligheten att ge vaccin som nässpray. Utifrån sina plattformsteknologier har Bolaget utvecklat flera vaccinkandidater och fokuserar i dagsläget på två huvudspår – pneumokocker och pandemiberedskap. Bolagets huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt vaccin mot pneumokocker som förberds för kliniska studier fas 1.