Tanalys

AI-HAJPEN ÄR ÖVER FÖR SVENSKARNA

Andelen svenskar som är positiva till AI är fortsatt på en rekordlåg nivå. Istället ökar oron för att AI ska ta felaktiga beslut om oss. Det visar en ny, riksomfattande undersökning om svenskarnas attityder till AI som genomförts för sjunde året i rad.

Undersökningen ”Svenska Folket och AI” baseras på svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 70 år. Den är framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning, eSamverkansprogrammet och Bonus Copyright Access. Resultaten visar hur 37 procent av svenskarna säger sig vara positiva till hur AI påverkar dem som privatperson, vilket är en minskning med 17 procentenheter sedan toppåret 2021, då majoriteten (54 %) sa sig vara positiva.

Istället kan vi nu se hur allt fler oroar sig för att AI ska ta felaktiga beslut om en eller ge en felaktiga rekommendationer. Nästan varannan svarar att det är deras främsta AI-relaterade oro (47 %), vilket är en ökning med hela 18 procentenheter under det senaste året. Det är endast två procent som säger sig vara bekväma med att AI tar självständiga beslut om dem. Allt fler oroas också över att AI gör intrång i den personliga integriteten, nästan fyra av tio rankar det som sin främsta oro (38 %).

— I takt med att nya AI-tjänster blivit allt mer tillgängliga för gemene man, har magin kring AI klingat av. Den initiala AI-entusiasmen har lagt sig och gått över till en större skepticism, säger Lukas Berg, VD på Insight Intelligence.

Trots den minskade AI-optimismen svarar majoriteten att deras användande av AI har ökat under de senaste tre åren. Det är handlar framför allt om generativa AI-tjänster (skapande AI-tjänster som exempelvis ChatGPT, musikredigering eller bildredigering). Var tredje svarar nu att generativa AI-tjänster är det som man har mest nytta av i sin vardag, vilket är en ökning med 14 procentenheter under det senaste året. Varannan svarar i år att de använder Chat GPT, vilket nästan är dubbelt så stor andel som för ett år sen.

Undersökningen visar också att:

• Översättning av språk är för första gången den AI-baserade tjänst som flest säger sig ha nytta av i sin vardag.

• Sex av tio tycker att upphovsmän bör få ersättning när AI tränats med deras verk.

• Var fjärde tycker inte att det spelar någon roll om en människa eller AI har skapat den underhållning som de konsumerar (24 %).

Undersökningen baseras på svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 70 år som under oktober 2024 intervjuats av Verian genom Sifopanelen som är en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Samtliga resultat finns sammanfattade i rapporten ”Svenska Folket och AI 2024”. För mer information om undersökningen och rapporten kontakta Theodor Crawford på 0723 95 56 55 eller theodor.crawford@strandberghaage.se

Exit mobile version