Tanalys

Allt för många män dör – Inför screening nu!

Prostatacancer är den cancersjukdom som flest män dör av. Det är tio gånger fler män som dör i prostatacancer än både män och kvinnor som dör i trafiken. Varje liv är viktigt och den stora dödligheten i prostatacancer går att minska.


Stig Mattisson, Rolf Rosander, Hans Eriksson och Bosse Mattsson från förbundets regionala prostatacancerföreningar runt om i landet. Foto: EwaMarie Rundquist.

– Prostatacancerförbundet bedömer att det går att halvera dödligheten och rädda 1 000 liv varje år om  allmän nationell screening införs. Män har hittills ingen screening där de blir kallade till undersökning utan var och en behöver själva fått ta ansvar för att testa sig. Nu har forskningen kommit så långt alla argument finns för att införa screening för män. Prostatacancerförbundet kommer därför i slutet av 2024/början på 2025 genomföra sin största nationella kampanj någonsin Inför screening nu! Kampanjen kommer bland annat att synas på busshållplatser, i större köpcentrum och i tunnelbanan, säger Magnus Klang, ordförande i Prostatacancerförbundet.

Sveriges forskning om prostatacancer är världsledande och Sverige kan bli det andra landet i Europa efter Litauen som inför allmän screening för prostatacancer. Prostatacancerförbundet bedömer dock att Socialstyrelsen kommer avvakta de försöksprojekt med organiserad prostatacancertestning som nu genomförs för att om några år, besluta om införande av nationell prostatacancerscreening, vilket riskerar att ta lång tid. Prostatacancerförbundet anser därför att införandet bör skyndas på för att rädda så många liv som möjligt. Varje liv är viktigt. En oorganiserad testning är ineffektiv och medför större risk för överdiagnostik samt att tillgängligheten och kvaliteten blir ojämn. Dessutom är den socioekonomiskt ojämlik.

– De nya diagnosmetoderna består av först PSA-prov för att identifiera om något är fel. Vid höga värden genomförs fler undersökningar som MR/magnetröntgen (magnetresonanstomografi) och tilläggsprov som Stockholm3. Genom dessa har vi möjlighet att undvika överdiagnostik. Det går att bedöma vilka som måste behandlas och vilka som kan fortsätta leva med de högre värdena utan behandling. Ingen överbehandling får ske, säger Magnus Klang.

European Association of Urology, EAU, den europeiska organisationen för urologer, tog 2024 upp Sverige som ett föregångsland för införande av screening. Att flera regioner erbjuder organiserade prostatacancertester, har fått stor uppmärksamhet i Europa. Inom EAU har argumenten mot screening ersatts av hur screening ska genomföras. Sverige ligger i framkant när det gäller forskning om prostatacancerdiagnostik och screening och anses vara internationell ledare. Målet om ett evidensbaserat screeningprogram närmar sig.

Sverige har också blivit ett föregångsland angående rekommendationerna att avstå omedelbar behandling vid lågrisk prostatacancer, så kallad aktiv monitorering.

Införande av allmän nationell screening är Prostatacancerförbundets viktigaste fråga. I slutet av 2024/början på 2025 kommer förbundets kampanj med budskapet Inför screening nu! synas över hela Sverige. Kampanjen består av foton på tolv män från förbundets regionala prostatacancerföreningar. Till kampanjen hör även en årskalender för år 2025.

I Prostatacancerförbundets webbshop beställs kalendern för 2025.

Magnus Klang
Styrelseordförande
magnus@prostatacancerforbundet.se

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 29 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond – Prostatacancerfonden. Varje höst arrangerar förbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 29 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Exit mobile version