Anmälan till högskoleprovet öppnar på fredag

| 22 september, 2020 | 0 kommentarer

Den 25 september kl. 08.00 öppnar anmälan till högskoleprovet den 25 oktober, som i höst genomförs i begränsad form. Anmälan stänger den 1 oktober eller när platserna fyllts.

Höstens prov genomförs med två begränsningar – endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och maximalt 27 600 kommer att få skriva provet. Eftersom antalet platser kommer att vara begränsat vill vi uppmana endast de som verkligen behöver ett provresultat för vårens antagning att anmäla sig till provet, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare.

Höstens högskoleprov genomförs söndag den 25 oktober. De begränsningar som tillämpas har varit nödvändiga för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt och är möjliga efter att regeringen beslutat om ändringar i högskoleförordningen. Anmälan är öppen 25 september – 1 oktober, men kan stänga tidigare om platserna fyllts.

Digitalt kösystem

Respektive provanordnare kommer att ha ett visst antal platser, som fördelas i turordning till de anmälda. För att hantera anmälningarna kommer UHR att använda ett digitalt kösystem. Det är möjligt att ställa sig i förkö från klockan 07.00 den 25 september. Klockan 08.00 öppnar anmälan och anmälarna får då sitt könummer, som är oberoende av när under den första timmen de ställde sig i förkön.

Anmälan till högskoleprovet finns på UHR:s webbplats Studera.nu. Anmälningsavgiften är 450 kronor och betalas vid anmälan. Vid anmälan till höstens prov är det endast möjligt att betala med kort.

Färre provorter

Normalt genomförs provet på runt 120 provorter i Sverige, men antalet provorter kommer att begränsas något denna gång. Höstens prov kommer inte att anordnas i utlandet, med undantag för Åland. Det finns möjlighet att skriva anpassade prov för dem som har dyslexi eller svag eller grav synskada.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Till cirka 85 procent av alla högskoleutbildningar råder ingen konkurrens och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Giltighetstiden för högskoleprovsresultat är idag, efter att regeringen förlängt den, åtta år.

Anmälan till högskoleprovet på Studera.nu

För ytterligare information, se Höstens högskoleprov den 25 oktober (Studera.nu). 

Kontakt

Peter Honeth
070-511 41 88
Nationell samordnare för högskoleprovet

Pressfunktionen
010-470 06 91
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *