Tanalys

Är renovering verkligen en investering?

Det finns många olika åsikter om renoveringar – vissa ser dem som en investering, medan andra ser dem som ett slöseri med pengar. Det beror mycket på hur man tittar på det. Om man tittar på renoveringar som en investering i sitt hem, då kan det faktiskt vara en bra idé.

Är det värt att renovera ett hus?

Att renovera ett hus tar mycket tid och pengar och man förväntar sig i slutändan att man ska få tillbaka något av de pengarna man har lagt ner. Antingen får man tillbaks det genom att hemmets värde stiger eller genom att man sparar pengar i längden genom exempelvis lägre energikostnader. Detta gäller dock inte alla typer av renoveringar; det finns renoveringar som verkligen inte gör någon skillnad för hur mycket hemmet är värt eller hur mycket energi det förbrukar. I de flesta fall är det dock bäst att se renoveringar som en investering, eftersom det blir en förbättrad levnadsstandard för dig och det vanligtvis visar på ett ökat värde av huset. 

Att planera en budget för din renovering

Att planera en budget för din renovering är ett viktigt steg i processen. Du vill inte att ditt hem ska se ut som alla andras, utan du vill ha det unikt och anpassat efter dina behov. Därför är det viktigt att du tar tid på dig att planera en budget som passar just dig och ditt hem. En renovering är för dom flesta en investering som kräver extra hjälp från banken och det är viktigt att ta hjälp av exempelvis Advisa i Sverige för att förbättra dina lån. 

På så vis ser du till att optimera din budget för renoveringen. Det finns många olika saker att tänka på när du planerar din budget, men här är några tips:
 

När är det lämpligast att renovera ett hus?

Det finns ingen exakt tid för när man ska renovera sitt hus, utan det beror på flera olika faktorer. Man måste titta på hur gammalt huset är, hur mycket skada det har, och vad man vill åstadkomma med renoveringen. 

Om man bara vill uppdatera lite och fräscha upp huset, kan det räcka med en liten renovering var 5-10 år. Men om man vill göra stora förändringar, som till exempel att byta ut alla golv eller tapeter, kan det behövas mer omsorgsfullt planerande och en större budget. 

Husrenoveringar tar ofta längre tid än man tror, så det är viktigt att inte underskatta arbetet. Det är också en bra idé att anlita professionella hantverkare för de flesta jobben, så att man slipper stressen och vet att allt blir gjort på rätt sätt.

Glöm inte av att du också kan göra avdrag för renoveringar och nybyggnad när du sen säljer din bostad. Läs mer på Skatteverket om just det.

Exit mobile version