Tanalys

”Är vi omoraliska på internet?” – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden lägger Erik Zalitis och Mattias Jadesköld det tekniska åt sidan och diskuterar etik och moral i en digital värld. Är det okej att privatkopiera ett spel för att man inte har nog med pengar för att köpa det? Är det moraliskt försvarbart att kräva betalt för att berätta om en sårbarhet man hittat i en programvara?

 – Många skulle nog hävda att det inte finns särskilt mycket moral och etik på internet, eller åtminstone att konsekvensen av att strunta i moral på internet inte är lika kännbar som i verkliga livet. Men eftersom internet idag är en väldigt stor del av människors liv och vi spenderar alltmer tid online så är det intressant att försöka anlägga ett etiskt och moraliskt perspektiv på det liv vi lever på internet, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna i IT-säkerhetspodden.

Erik och Mattias kommer prata om vad som är rätt och fel på internet utifrån de tre klassiska synsätten på etik: dygdetik, konsekvensetik och pliktetik.

IT-säkerhetspodden avsnitt #177: ”Vad är rätt och fel på internet”, släpps söndag 4 september, kl. 18:00. Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Andra populära avsnitt av IT-säkerhetspodden:

”Contis koppling till ryska regeringen”
https://www.itsakerhetspodden.se/162-contis-koppling-till-ryska-regeringen/
Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tar sig en närmare titt på den ökända hackinggruppen Conti och deras tillvägagångssätt där de inte bara nöjer sig med att kräva lösensumma för ransomware-krypterade datorer utan även hotar med hjälp av ett tillvägagångssätt som kallas dubbel utpressning (Double extortion).

”Ny backupstrategi mot Ransomware”
https://www.itsakerhetspodden.se/156-ny-backupstrategi-mot-ransomware/
I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden tar vi en funderare kring olika backupstrategier för att göra sin backup mer robust och svårmanipulerad av attackeraren.

”Varför vi blir lurade av hackaren”
https://www.itsakerhetspodden.se/153-varfor-vi-blir-lurade-av-hackaren/
I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden tillåter sig Mattias Jadesköld och Erik Zalitis att ta en titt på vilka egenskaper som hackare eller bedragare arbetar emot för att lura sina offer. Vi är alltså i området kring spearphishing, lösenordsläckage och andra tekniska cyberattacker fast denna gång tittas det på offret.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser. 

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Nordlo erbjuder IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet i Norden, på regional, nationell och internationell nivå. Med strategisk rådgivning, ett nära samarbete och med ansvarsfulla val av innovativ teknik hjälper Nordlo kunderna att driva digitaliseringen framåt. Nordlo har över 800 medarbetare på 46 orter i Sverige och Norge, omsättningen uppgick år 2021 till 1,7 miljarder SEK. Läs mer på https://nordlo.com/.

Exit mobile version