Tanalys

Årets parasportstipendiater utsedda

ti, okt 24, 2017 15:30 CET

En längdhoppare och en friidrottare på elitnivå. En bowlare på nationell/regional nivå. En bordtennisklubb och en konståkningsklubb och en ledare för föreningen ”Motion och idrott för synskadade”. Det är årets parasportstipendiater.

2017 års parasportstipendiater delar på 150 000 kronor

På elitnivå (40 000 kronor vardera)

Tjugoåriga Viktoria Karlsson satsar på att slå världsrekordet i längdhopp och hon siktar nu på Paralympics i Tokyo 2020. Hon rankas etta i Europa och trea i världen i längdhopp klass T11. Viktoria kommer från Göteborg.

Sjuttonåriga Olof Ryberg är aktuell för svenska landslaget i friidrott och goalball. Han har ett svenskt seniorrekord i höjdhopp. Nu i oktober tävlade han i EuroParaYouthGames, EPYG, och tog en guldmedalj i längdhopp och en silvermedalj i 200 meter. Olof kommer från Västra Frölunda.

På nationell/regional nivå (20 000 kronor)

Rebecca Gustavsson kommit på första plats i Dam A och andra plats Dam A i Special Olympics Summer games i bowling, där hon spelar med personer utan funktionsnedsättning. Hon vill fortsätta fokusera på bowling och bli så bra som möjligt. Rebecca kommer från Lidköping.

Lagstipendiater (20 000 kronor vardera lag)

Ruddalens IF är en bordtennisklubb i Västra Frölunda som bland annat utsetts till det bästa laget vid SM, såväl 2016 som 2017. Klubbens värdegrund bygger på allas rätt att vara med utifrån sina förutsättningar, glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet och rent spel. 

Konståkningsklubben Trollhättan -Vänersborg tävlar i kälkhockey och konståkning. Det är en klubb för alla som älskar känslan på is. Klubbens mål är att delta i konståkning i Special Olympics och att fortsätta utveckla kälk-hockeyen för att kunna delta i cupspel och träningsmatcher.

Idrottsledare (10 000 kronor)

Denise Cresso leder föreningen ”Motion och idrott för synskadade” i Skatås. Denise har ökat antalet medlemmar och antalet aktiviteter som erbjuds. Hon vill bilda en ledsagarpool där medlemmar ska kunna boka upp en ledsagare. Denise arbetar också för att fler ska spela Turf, som går ut på att med hjälp av ens mobils GPS erövra zoner som är utplacerade i Sverige. Föreningens fokus ligger på att bidra till att synskadade ska kunna leva på samma villkor som andra.

Kontaktpersoner

Kristina Grapenholm (L),
ordförande i kommittén för mänskliga rättigheter

Telefon: 0733-38 46 34

E-post:
kristina.grapenholm@liberalerna.se

Peter Legendi (S),
vice ordförande i kommittén för mänskliga rättigheter

Telefon: 0504-18 117

E-post:
peter@legendi.se

Viveca Reimers,
chef för avdelningen mänskliga rättigheter

Telefon: 0709-40 39 90

E-post:
viveca.reimers@vgregion.se

Vania Costa Timback,
regionutvecklare, avdelningen mänskliga rättigheter

Telefon: 0761-46 16 88

E-post: vania.timback@vgregion.se

Kommittén för mänskliga rättigheters uppdrag

Kommittén har uppdraget att ta initiativ, utarbeta förslag, vara remissorgan och rådgivare till regionstyrelsen i frågor som rör mänskliga rättigheter. Avdelning mänskliga rättigheter är tjänstemannastöd för att förverkliga det uppdraget.

Kommittén arbetar bland annat med att:

  • stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter
  • lyfta fram fördelarna för individen och organisationen med ett rättighetsbaserat arbetssätt
  • driva på arbetet för att förhindra diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
Exit mobile version