Tanalys

Årets skulpturutställning på Kungliga Djurgården: ALICE AYCOCK

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse planerar att i sommar visa monumentala skulpturer av Alice Aycock på Kungliga Djurgården. Detta blir Alice Aycocks första separatutställning i Skandinavien. Aycock, född 1946, är bosatt och verksam i New York och har haft stora framgångar internationellt sedan början av 70-talet. Hon erhöll 2018 den prestigefulla utmärkelsen Lifetime Achievement Award in Contemporary Sculpture*.

Utställningen består av sex skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulences”. Några av verken har tidigare visats längs Park Avenue i New York. Inspirationen till verken har hämtats ur extrema väderförhållanden som stormar och okontrollerbara tornados, och Aycocks strävan är att skapa visuella metaforer för dessa fenomen. Kraften och energin i vindrotationer och vattenvirvlar har alltid fascinerat konstnären.

”Genom konsten vill jag skapa alternativa världar och bryta invanda mönster – ge nya perspektiv på livet för att vi på ett bättre sätt ska kunna tolka och förstå vår samtid.” säger Alice Aycock

Alice Aycock har fått erkännanden i ett övervägande mansdominerat segment med sina tidiga verk inom Land Art, och hon räknas som en kvinnlig pionjär inom skulptur. Hon är en utbildad konsthistoriker som själv undervisar på flera ledande universitet. Forskning och vetenskap inom andra akademiska discipliner har varit betydande inspirationskällor i hennes konstnärskap. Aycock har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Whitneybiennalen samt deltagit i Documenta i Kassel. Hennes verk finns i museisamlingar världen runt, inklusive Australian National Gallery, Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York. Aycock är även känd för sina många offentliga installationer som bland annat är placerade på fjorton olika universitet i USA.

”Det är en ynnest att få presentera Alice Aycocks första separatutställning i Sverige och vi hoppas att hennes skulpturer på Kungliga Djurgården kommer inspirera till många oväntade samtal, nya tankar och reflektioner.” säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Alice Aycocks utställning kommer att bli den första som arrangeras i Prinsessan Estelles kulturstiftelses regi. Utställningsperioden är planerad till 7 juni – 27 september. Skulpturerna kommer att installeras vid Djurgårdsbrunnskanalen i närhet till Folke Bernadottes bro. 

För mer information, vänligen besök: www.preks.se 

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse följer noggrant utvecklingen av coronapandemin och kommer att anpassa sig efter de direktiv och riktlinjer som gäller. Trots osäkerhet och svårigheter är ambitionen att genomföra utställningen som planerat. 

I dessa orostider behövs konst och kultur mer än någonsin. När museer och kulturinstitutioner tillfälligt stänger sin publika verksamhet, och det är svårt att uppleva kultur på annat sätt än i digital form, kommer konstupplevelser som erbjuds utomhus vara särskilt eftertraktade. Förhoppningen är att situationen förbättras och att många ska kunna ta del av Alice Aycocks utställning i sommar,” säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare vid Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

 

Alice Aycock, Hoop-La, 2014, pulverlackad aluminium och stål, 579 x 518 x 732 cm,
Foto: Temporärt installerad på Chatsworth House, Derbyshire, UK for Beyond the Limits: Sotheby’s at Chatsworth, 2014.
Reproducerad med tillåtelse av Sotheby’s.
Courtesy Galerie Thomas Schulte, Berlin

* ”Lifetime Achievement Award in Contemporary Sculpture”. Priset delas ut av International Sculpture Center för att uppmärksamma konstnärer som är mästare på skulpturala processer och tekniker, och som genom sin livsgärning på ett föredömligt sätt bidragit till att utveckla och främja skulpturfältet i sin helhet. www.sculpture.org

Prinsessan Estelles kulturstiftelse
Verksamhetsledare
press@preks.se
 
Kungliga Hovstaternas informationsavdelning
press@royalcourt.se

Prinsessan Estelles kulturstiftelse har bildats med syfte att främja kulturverksamhet i Sverige. Fokus för stiftelsen är initialt att fortsätta och att utveckla det temporära skulpturutställningsprojekt som arrangerats på Kungliga Djurgården sedan 2016. Med detta initiativ vill Kronprinsessparet framhålla konsten och kulturens betydelse för ett öppet och modernt samhälle. Verksamhetsledare är Sara Sandström Nilsson. Stiftelsens styrelse utgörs av H.K.H. Prins Daniel, Elin Annwall, verksamhetschef Kronprinsessparets stiftelse, Lena Josefsson, ordf. Moderna Museets vänner, Staffan Larsson, ståthållare Kungl. Hovstaterna. Ordförande är Johan Ericsson. Styrelsen biträds av ett konstnärligt råd bestående av Richard Julin, chef för Accelerator i Stockholm, Iris Müller-Westerman, chef för Moderna Museet i Malmö, Lars Nittve, f.d. chef för Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm och M+ i Hongkong.

Exit mobile version